miercuri, 29 decembrie 2010

Poate vă interesează

INTERVIU LA RRI

Ambasadorul României în RP Chineză, Viorel Isticioaia-Budura: Cele două ţări au parcurs etape noi în consolidarea statului regional şi internaţional
Actualitate















Făcând o mică sinteză a celor opt ani petrecuţi în RP Chineză ca ambasador al României, Viorel Isticioaia-Budura a declarat, într-un interviu acordat postului Radio România Internaţional, că cele două societăţi au continuat relaţiile tradiţionale, şi-au sporit ariile de interes reciproc, complexitatea acţiunilor în care pot să exploreze şi să identifice posibilităţile de parteneriat şi au deschis platforme regionale şi multilaterale.
"În această privinţă aş spune că România a fost unul dintre partenerii care au ştiut să asigure continuitate, relaţionarea pe acele domenii pe care deceniile precedente au produs cunoaştere reciprocă, expertiză şi un anume fundament instituţional pentru domenii de cooperare semnificativă atât la nivel economic, cât şi social. Au fost opt ani semnificativi pentru două aspecte pe care încerc să le sintetizez personal, cu o doză de subiectivitate, pentru că a fost momentul trăirii directe. Şi România, şi China au parcurs etape noi în consolidarea statului regional şi internaţional. China a intrat în Organizaţia Mondială a Comerţului, a început să devină unul dintre protagoniştii importanţi ai scenei regionale prin consolidarea Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, prin rolul său din ce în ce mai vizibil în Consiliul de Securitate, ca membru permanent şi în egală măsură ca unul dintre protagoniştii importanţi, în anii recenţi, după declanşarea crizei internaţionale, pentru reconfigurarea, reforma instituţiilor internaţionale în plan financiar, economic ş.a.m.d. Totodată, pentru prietenii chinezi a devenit din ce în ce mai interesant şi mai important modul în care România s-a prezentat ca membru NATO şi al Uniunii Europene, cu rol regional, cu un profil distinct, ca o platformă pe care să se desfăşoare acţiunile de parteneriat ale Chinei cu Uniunea Europeană, cu statele membre, cu alţi parteneri din zonă, de interes pentru China, pentru că în continuare Europa rămâne un partener important pentru reconfigurarea ordinii internaţionale. România a rămas unul dintre cei vizibili, ca prieten vechi, pe radarul acţiunilor internaţionale ale Chinei", a declarat ambasadorul pentru postul de radio.
În ceea ce priveşte ţara noastră, ambasadorul a afirmat că multiplicarea partenerilor noştri este reală, pentru că România a intrat în Uniunea Europeană şi s-a integrat într-un ansamblu care conţine 58 de mecanisme de dialog şi cooperare între China şi Uniunea Europeană. "Şi încă nu suntem parteneri în toate, nu suntem vizibili, românii, ca ministere, ca agenţii, ca instituţii, ca parteneri din mediul privat în toate aceste mecanisme în care ar trebui să vedem, din ce în ce mai mult, că ne oferă oportunităţi şi resurse financiare pentru a fi parteneri în anumite domenii şi a produce beneficii, rezultate necesare fiecăruia dintre compatrioţii noştri. Pe de altă parte, aş spune că aceasta ne-a ajutat să înţelegem mai mult multiplicarea contactelor în toate mediile, de la cele universitare la administraţiile locale, în cercetare ş.a.m.d, ne-a ajutat să înţelegem mai bine care este mentalitatea actuală a chinezului, care sunt aşteptările sale faţă de parteneriat. Avem încă foarte multe lucruri de făcut şi, după opt ani în China, simt că sunt în pragul unei iniţieri în profunzimea mecanismului de cooperare pe care în ansamblul tuturor domeniilor de interes reciproc le putem explora, valorifica noi, ca ţară, parteneri români în relaţiile cu China, dar şi ansamblul statelor membre ale Uniunii Europene", a spus ambasadorul.
Recunoscând că, în perioada celor opt ani, a "încercat şi momente de frustrare", Viorel Isticioaia-Budura a afirmat că în Asia, şi în primul rând în China, există o nouă dinamică ce ne invită să participăm şi să o fructificăm prin cooperare. "Aş spune că în această privinţă am putea, împreună cu ceilalţi membri ai comunităţii europene, să venim către China. Deja de mulţi ani comunităţile de afaceri germane, franceze, engleze, italiene, spaniole şi-au consolidat poziţiile în China continentală, au deschis în cooperare zone de producţie, după aceea de desfacere atât în plan intern aici, în China, cât şi regiune sau în lume, au deschis acum zone de cercetare, dezvoltare, modernizare care să le permită creşterea capacităţilor tehnologice şi de proiectare de noi capacităţi de producţie către viitor", a conchis ambasadorul, susţinând că s-ar bucura ca în toate aceste elemente să se regăsească şi parteneri români.
Viorel Isticioaia-Budura a amintit că începând din toamna acestui an Catherine Ashton reprezintă UE la nivelul unui mecanism strategic împreună cu consilierul de stat Dai Pingguo. "Este ceea ce nu exista până în prezent în relaţia cu China, exista în primul rând în relaţia cu Statele Unite, şi continuă în aceste zile, 20-22 decembrie, în China, mecanismul de dialog strategic economic şi comercial", a mai declarat ambasadorul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.