joi, 20 ianuarie 2011

Veşti din China: vizită la nivel înalt, prima zi

Un mare eveniment în relaţiile sino- americane aflate într- o nouă eră

2011, ca început al celui de- al doilea deceniu al secolului 21, marchează cea de- a 40- a aniversare a apropierii dintre China şi Statele Unite. Prevăzută a se desfăşura în acest moment istoric special, vizita preşedintelui chinez Hu Jintao în Statele Unite nu este apreciată numai în cele două ţări, ci atrage atenţia întregii lumi.

Larg considerată drept ca o importantă conciliere în promovarea relaţiilor bilaterale în această nouă eră, vizita d.lui Hu ce se va desfăşura de marţi până vineri ar trebui să propulseze în mod eficient dezvoltarea parteneriatului pozitiv, de cooperare şi de ansamblu, să îmbunătăţească practic cooperarea bilaterală, să întărească înţelegerea şi prietenia între cele două popoare. Vizita va avea un important impact pozitiv asupra protejării păcii şi stabilităţii mondiale, precum şi a promovării dezvoltării comune.

Acum patruzeci de ani, China şi Statele Unite şi- au reluate contactele, deschizând un nou capitol al relaţiilor lor. În cursul acestor ultime patru decenii, relaţiile bilaterale au înregistrat progrese considerabile în toate domeniile. Graţie eforturilor concertate ale ambelor părţi, relaţiile bilaterale au afişat progrese semnificative în ultimii doi ani.

La Consiliul relaţiilor cu străinătatea, un think tank american cu sediul la New York, ministrul chinez al Afacerilor externe, Yang Jiechi declara recent că vizita d.lui Hu coincide cu a doua aniversare a inaugurării administraţiei Obama.

În aceşti ultimi doi ani, cele două ţări au înregistrat schimburi şi comunicări la toate nivelele, o puternică voinţă de a întări cooperarea, mai mult decât o convergenţă de interese, o participare lărgită şi mai profundă a celor două popoare la eforturile pentru îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale, a comunicării şi coordonării în probleme majore regionale şi internaţionale, fără precedent, sub toate aspectele, a subliniat dl. Yang.

Fostul ambasador american în China, Stapleton Ray, a vorbit de asemenea pozitiv despre dezvoltarea relaţiilor bilaterale în aceşti ultimi doi ani.

Dl Roy, directorul Institutului Kissinger pentru China şi Statele Unite cu sediul la Washington, a declarat: „ Relaţiile între China şi Statele Unite în aceşti ultimi doi ani continuă să fie viguroase, cu angajamente la toate nivelurile. ”

Cu toate că ambele ţări au fost atinse de recesiunea economică mondială, relaţia economică a lor continuă să fie foarte activă, iar cele două ţări cooperează şi în alte domenii şi asupra a numeroase puncte, a arătat el.

Să privim mai îndeaproape relaţiile economice şi comerciale bilaterale. În cursul acestor ultimi doi ani, cele două ţări au lucrat împreună pentru a găsi soluţii.

Sursa: xinhua

Preşedintele chinez participă la un dineu privat oferit de Barrack Obama



Preşedintele chinez, Hu Jintao a participat, marţi seara la Casa Albă, la un dineu privat oferit de omologul său american Barack Obama.


Într- o atmosferă amicală, cei doi şefi de stat au avut schimburi de vederi asupra relaţiilor sino- americane precum şi asupra problemelor internaţionale şi regionale de interes comun.


Preşedintele Obama a urat un călduros bunvenit preşedintelui Hu, care efectuează o vizită de stat în Statele Unite. Cei doi conducători au considerat drept pozitive progresele înregistrate în relaţiile între cele două ţări ale lor, exprimându- şi speranţa că această vizită va putea promova şi mai mult o relaţie sino- americană pozitivă, de cooperare şi în ansamblu.

Preşedintele Hu a declarat că a venit în Statele Unite pentru a întări înţelegerea şi încrederea între cele două popoare, pentru a întări cooperarea şi schimburile bilaterale, pentru a întări coordonarea eficientă între cele două ţări în ce priveşte principalele probleme internaţionale şi regionale. Înainte de toate, a subliniat el, a venit pentru a deschide o nouă etapă în dezvoltarea relaţiilor sino- americane.

Preşedintele Hu, care a sosit marţi la Washington pentru o vizită de stat de patru zile, va avea miercuri o întrevedere oficială cu preşedintele Obama.

Sursa : xinhua

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.