duminică, 23 ianuarie 2011

Veşti din China: vizită la nivel înalt

Îmi propusesem să scriu despre fiecare dintre zilele de vizită, dar n- a fost să fie ... Timpul nu mi- a permis.

Azi am avut ceva mai mult timp să văd o parte din presa internaţională pe această temă. Voi începe cu presa franceză de la Pekin.

Înainte de vizită:


Hu Jintao acasă la Obama- pacea vitejilor?

Hu Jintao va fi în 19.01 în SUA acasă la Barack Obama: cea din urmă tentativă dintr- un lung şir pentru găsirea destinderii între aceste ţări- continent interdependente, dar pe care atâtea lucruri le situează pe poziţii opuse.

D. Lampton, profesor de studii chineze la Washington crede că tensiunea provine din „ aşteptări reciproce nerealiste” . Ca şi cum, fascinaţi de perspectivele unui viitor comun ( de stăpânire a lumii) , aceste imperii ar subestima concesiile pe care le au de făcut pentru a- şi atinge scopurile propuse.

Vizita ( 8- 12.01) lui R. Gates, secretar la apărare, rezumă aceste tensiuni latente. Se presupunea că împreună cu H. Clinton, secretar pentru afaceri externe, ( la Pekin în 06/ 01) , Gates va îndepărta problemele litigioase înaintea plecării lui Hu. Ceea ce el nu a reuşit decât în parte.
Mocnind în propria- i cenuşă, tensiunea a reizbucnit în primăvara lui 2010, odată cu desfăşurarea unei armade chineze în Marea Chinei odată cu declararea de către aceasta a noului său „ interes strategic” şi inspectarea a zeci de şalupe străine. Rezultatul: încă din vară, ţările ASEAN ( Asociaţia Naţiunilor din Asia de sud- est) aduse de Vietnam, se adunau în jurul SUA.
Totodată, incapacitatea Pekinului de a renunţa la Pyongyang/ Phenian după asalturile capricioase ale acestuia asupra Coreei de Sud, consolida alianţa între Washington, Tokyo şi Seul. Pe aceste două linii convergente şi pe recentele vânzări de arme Taiwanului, R. Gates apărea ca un cui de piridoc pentru a stopa China. A provocat o aşa mare furie statului major chinez încât i s- a anulat pur şi simplu invitaţia din iunie 2010…

Pornind de la un asemenea nivel scăzut, vizita lui Gates apare ca un semi- succes. Emisarul lui Obama se poate lăuda că a fost primit la Qinghe, postul de comandă al Bombei nucleare chineze şi de a i se fi acceptat invitaţia în SUA în cursul anului 2011 de către Chen Bingde şi Qing Ziyuan, cei mai înalţi gradaţi ai armatei chineze, APE ( Armata Populară de Eliberare) . Ei au validat de asemenea o reluare a dialogului între forţele armate, fără a fixa o dată şi fără prea mare convingere, reiterând cerinţele lor de respectare a „ intereselor vitale” ale Chinei ( asupra vânzărilor de arme către Taiwan, asupra suveranităţii lor maritime etc. ) . Ca o explozie subterană vizibilă, testul de zbor a bombardierului invizibil J20 a avut loc în timpul vizitei lui Gates, anunţând iminenta vulnerabilitate a port- avioanelor americane în zonă.
Hu Jintao a susţinut faţă de oaspetele său că nu trebuie văzut un anume mesaj în acest lucru şi că e vorba doar de o simplă lipsă de coordonare, el însuşi nefiind la curent cu acest lucru mai înainte: orice interpretare ar fi făcut la acestea Gates, faptul în mod incontestabil ar fi creat dezordine!

Printre celelalte interese în litigiu de reglementat figurează eternul subiect al cursului de schimb al yuanului chinezesc, pe care SUA îl acuză ca sub- evaluat cu 20- 40%. Nici aici lucrurile nu sunt clare. Banca centrală promite pentru viitor „ mai multă flexibilitate” . În şase luni, yuanul a crescut cu 3,4%, respectiv, incluzând şi inflaţia, cu 10%, conform Tim Geithner, screctar la finanţe. În decembrie, excedentul comercial s- a micşorat aproape la jumătate, de la 23 la 13 MM $, iar pronosticurile sunt în continuare de scădere pentru 2011, datorită închiderii a mii de uzine poluante şi/ sau non- viabile. Am putea spune că lui B. Obama îi va fi foarte greu să obţină de la Hu Jintao o promisiune de reevaluare… Rămâne în plus şi dezacordul în privinţa Coreei de Nord, fiindcă Pekinul încearcă să obţină o redeschidere a „ Negocierilor în şase” „ uitând” recentele agresiuni ale Nordului contra Sudului şi fără niciun efort de a fi de partea Nordului. Conflict comercial de asemenea, faţă de protecţionismul chinez în privinţa energiilor regenerabile ( cf. p.2) . Washington- ul a depus o plângere la OMC, Organizaţia Mondială a Comerţului. Hu Jintao va încerca aici să deturneze tirul propunând o alianţă industrială …
În bagaje, Hu are la sfârşit şi cadouri. Cel mai notabil va fi o etapă la Chicago, fieful lui Obama, respectiv vizita unei uzine chineze de echipamente solare sau eoliene. Ca pentru a sugera că în SUA sunt create locuri de muncă de către China, şi pentru a da un suflu unei metropole lovite de criză, salutând tranziţia sa rapidă spre o redusă concetraţie de carbon. Fără a da impresia că se atinge acest subiect, totul ar viza şi susţinerea realegerii preşedintelui Obama anul viitor- şi a- şi face, în sfârşit, din el un aliat!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.