duminică, 23 ianuarie 2011

Veşti din China: vizită la nivel înalt

Presa franceză ( jurnalişti francezi) de la Pekin, după vizită:

Barack Obama - Hu Jintao : visuri de împărţire a lumii

Vizita lui Hu Jintao acasă la Barack Obama la Washington ( 19- 22/ 01) a suscitat o înflorire a manşetelor de presă pe cele 5 continente « şocul titanilor » , « duelul giganţilor » … Insistenţa mijloacelor mass- media în a face din această întâlnire la nivel înalt un moment crucial pentru planetă dă la iveală un sentiment universal de confuzie, o aşteptare nedefinită a unor soluţii miracol de la o locomotivă sino- americană, pentru a linişti lumea în privinţa creşterii care, prin amploarea lor, depăşesc naţiuni şi regiuni. De altfel, aşa a şi fost alcătuită agenda preşedinţilor, închinată unor subiecte bilaterale cu incidenţă asupra celor cinci continente: - rata ideală a yuanului, implicând punerea la zi a regulilor monetare internaţionale, - pace între Corei, - cooperarea în domeniul energiilor curate împreună cu, în filigran, - regulamentele viitorului joc mondial al eliminării carbonului din atmosferă…

Ori, din toate acestea, ce a rezultat? Puţine lucruri. Un climat „ feel good” , alcătuit din curtoazie şi voinţă împărtăşită pentru a crea încredere. Un ton mai direct în abordarea temelor delicate. Obama s- a referit la Drepturile omului, protecţionismul pieţelor publice chineze, piratajul industrial. Hu a insistat pentru ca SUA să înceteze să vorbească despre Dalai Lama sau înarmarea Taiwanului.
Dar, mai mult decât la precedentele întâlniri la nivel înalt, n- a fost făcută nici cea mai mică dintre concesii. După întâlnire, ministrul adjunct în afaceri externe, Cui Tiankai a declarat că în domeniul monetar „ politica chineză nu se va schimba în mod substanţial” …
Ba dimpotrivă, China plăteşte 45 MM$ pentru contractele semnate, dintre care 19 MM$ pentru 200 de avioane Boeing plus 2 MM$ pentru firma CE pentru 5 proiecte inovatoare în domeniul trenurilor de mare viteză ( JV cu CSR- căreia i se asigură trenuri pentru viitoarele coridoare feroviare Florida şi California) ; în domeniul aviaţiei ( JV împreună cu AVIC pentru furnizarea părţii de avionică la C919, viitor rival al A320) ; JV împreună cu Shenhu pentru motorinele ultra- performante ale viitorului … precum şi o extrem de uimitoare comandă de 11,5 Mt de soia US, 50% din piaţa mondială, pentru 6,6 MM$ …
Acest „ cec” chinezesc de 45 MM$ e subiect de reflecţie în ce priveşte rolul tot mai important al Chinei în economiile de vârf.


Mai ales când ne dăm seama că sume aproape identice au fost vărsate către Europa, ca fruct al unei strategii deliberate. Ultimele vizite ale lui Hu Jintao, Wen Jiabao şi Li Keqiang în Europa au avut ca rezultat în Germania contracte de 8,7 MM$, în Regatul Unit 3,5 MM$ , în Spania 7,5 MM$ şi 20 MM$ în Franţa, respectiv un total de 40 MM$.
China a plătit pentru achiziţii ale datoriilor publice în Spania 6 MM$, în Portugalia 5 MM$, în timp ce tot China, în noiembrie 2010 a achiziţionat bonuri de tezaur americane în valoare de 23 MM$. Asta înseamnă o strategie eficientă. Slabele cote de consum şi de protecţie socială ale sale permit Chinei să susţină ritmul de viaţă al ţărilor bogate, în schimbul unei împărţiri a puterii şi a punerii în discuţie a valorilor acestora.
Totul însă nu este decât provizoriu: China ştie că nu mai are prea mult timp pentru a- şi regla problemele sociale, în faţa unei străzi care ştie ce înseamnă bunăstarea unei societăţi, respectiv ce înseamnă un stat de drept şi care presează regimul pentru a recupera întârzierea.

În ce priveşte Europa însă, confruntată cu acest dialog sino- american din care ea este absentă, două lucruri sunt clare:
- doar revizuindu- şi în fond modul de viaţă ( sisteme de locuri de muncă, de sănătate, educaţie, apărare) pentru a le reconcilia cu mijloacele sale reale, va reuşi să rupă această dependenţă faţă de China, reluând totodată cu aceasta un dialog de la egal la egal;
- iar această revizuire va trebui făcută după acordarea unor drepturi sporite Bruxelles- ului în scopul de a juca în sfârşit atuul unei populaţii de 450 milioane de locuitori ce vorbesc cu un acelaşi glas, via o singură instanţă.
Dar pe această cale pe care o impune prezenta criză, riscul este de partea acelor state membre atât de sărăcite că şi- au ieşit din minţi , vulnerabile la himerele naţionaliste sau neo- totalitare, respectiv xenofobe ( anti- chineze între altele) , ce deschid porţile celor mai rele dintre incertitudini.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.