marți, 10 iulie 2012

Veşti din China: Congresul XVIII: o naştere cu forceps


( din presa de limbă franceză/ ziarişti străini acreditaţi la Pekin) 

Congresul XVIII: o naştere cu forceps
Clasa politică are trei luni pentru a opta şi are a face nişte opţiuni la fel de complexe precum căldurile toride ale anotimpului.
Trebuie să prezinte la al XVIII- lea Congres din octombrie pe cei 9 ce vor fi viitori lideri supremi de acum şi până în 2017, precum şi soluţii la instabilitatea socială, corupţia galopantă, derapajele ecologice detestate de toţi ( a se vedea afacerea Shifang, pag 2) . Poate cel mai dur, va trebui să fixeze pentru cadrele de bază un slogan coerent pentru gestionarea tensiunilor, ceea ce înseamnă tăierea nodului gordian între două viziuni incompatibile asupra lumii: 
- Aceea a conservatorilor istorici implantată în 2003 prin Jiang Zeming în Comitetul Permanent de către succesorul său Hu Jintao, care este în continuare dominant după zece ani ( Jia Qinglin, Li Changchun, Zhou Yongkang ... ) . Ei se străduiesc să nu cadă niciodată la învoială în ce priveşte monopolul puterii, nici să comunice, ci să guverneze singuri în numele creşterii, cu riscul de a reduce divergenţa la tăcere prin forţă.
 – Cea a unui Li Yuanchao, şeful Departamentului de Organizare ( apropiat al lui Hu) care propovăduieşte o „ mai bună identificare a nemulţumirii înainte ca aceasta să explodeze  [...],  aprofundarea reformei cadrelor  [...] prin selectarea democratică a candidaţilor, transparenţă, concurenţă ” . Acest grup este cel apărut din Liga Tineretului (Tuanpai), pe care a condus- o Hu la început de carieră.
Aceste tabere sunt opuse şi în ce priveşte obiectivul
pentru unii, menţinerea prin toate mijloacele a rolului conducător al partidului; 
iar pentru ceilalţi, înaintarea către lege şi statul de drept
În fond, aceşti lideri nu sunt de acord decât asupra unui punct: senzaţia că acum China se află la o cotitură şi că regulile jocului din trecut nu mai sunt valabile – nici politic ( din unghiul repartiţiei PIB) , nici economic ( din unghiul proprietăţii absolute până în prezent a marilor consorţii de stat) .
Procesul lui Bo Xilai, ex „ Regele” Chongqing- ului şi ex- liderul grupului „ Micilor prinţi”  este în pregătire. Căderea lui în martie a tulburat profund societatea, prin imaginea unui grup de cadre aflate deasupra legii, îmbogăţite în miliarde prin fraudă şi care pot chiar să tortureze şi să ucidă fără a fi pedepsite. Statul este şi el divizat, trebuind să aleagă între imaginea sa şi solidarităţile între marile familii ( unul dintre principiile absolute ale regimului) .
De pildă, Zhou Yongkang, deşi implicat în mod notoriu, îşi permite să- l acuze indirect pe Bo, ex- aliatul său, pledând ( într- un discurs reprodus în presă) contra utilizării torturii: ceea ce pare a indica un vot, un consens pentru a limita la maxim numărul inculpaţilor. Dilema aici, este, de a face o mare curăţenie ( cum pretinde că face în aceste luni la Canton Wang Yang) , dar şi de a evita să se agite şi mai tare barca brutal şi în viteză condusă de Partid: deci să se înmormânteze nefericitul incident!
Altă enigmă a momentului : de la căderea lui Bo, Xi Jinping, succesorul presimţit de Hu, tace şi nu mai călătoreşte, spre deosebire de toţi ceilalţi lideri. În 01/07, o agenţie media străină ( Bloomberg) a publicat situaţia averii familiei sale, 376 de milioane de $, exclusivitate ce i- a fost divulgată din interior şi care l- a slăbit. Cine este în spatele acestui lucru şi în ce scop? În principiu vorbind, în acest moment, Xi nu poate pierde locul său de nr 1 în stat. Ar putea însă să acceadă la această funcţie într- o stare de slăbiciune care să- l împiedice să se lanseze în reformele fundamentale aşteptate.
Rămâne, în cele din urmă, seria de apeluri de luni de zile, la fidelitatea armatei, avertizată să se abţină în „ a părăsi partidul, pentru a se pune în slujba naţiunii” . Conform Peter Mattis, fin analist, demersul vine dinspre tabăra reformatoare şi vizează crearea, prin această loialitate a militarilor, soclul necesar pentru impunerea reformelor dureroase, abolirea statutului de castă conducătoare, aflată deasupra legii.
Cu astfel de arme, în mod indirect, partizani şi adversari a reformei se luptă în prezent. La patru luni până la Congres, trebuie recunoscut că nimic nu este jucat- nenorocirea poate veni încă dinspre oricare dintre părţi. Cel mai rău fiind, lucru căutat de către conservatori, că nu se mişcă nimic, iar in prezent este glaciation de facto. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.