luni, 3 septembrie 2012

Veşti din China:Ajunul Congresului- reintoarcere tensionată din vacanţa de vară

traducere

Ajunul Congresului- reîntoarcere tensionată din vacanţa de vară


La doar câteva săptămâni de Congresul al VIII- lea, ce trebuie să înscăuneze viitorul guvern al celei de- a 6- a generaţii sub Xi Jinping ( Preşedinte- Secretar 1) şi Li Keqiang ( Prim Ministru) , Pekin- ul a trecut cu bine peste trei drame rutiere care au îndoliat recent ţara.

În Shenxi şi în Sichuan ( 24/8) 2 coliziuni între autobuze şi camioane au făcut 47 de morţi. La Harbin, căderea de 100 m a rampei unui pod rutier pe râul Songhua ( 26/08) a şocat puternic opinia publică şi puterea.

Era unul dintre cele mai lungi poduri din ţară ( 15 km) , dintre cele mai scumpe ( 300 milioane $) şi mai recente ( 9 luni) . Harbin- ul a fost prompt în a dezvinovăţi arhitecţii, preferând să acuze patru camioane supraîncărcate. Experţii însă, ca de pildă Chen Zhaoyuan de la Universitatea Qinghua ( Pekin) , indică un recent derapaj, amestec între carierism şi corupţie.

În cursul ultimilor 10 ani s- au construit 200.000 de poduri, într- un ritm vertiginos. În prezent, orice „ politic” care comandă un pod, vrea inaugurarea acestuia în mandatul său şi prin urmare vrea tot în mandatul său realizarea studiilor, design- ului şi construcţiei- adică o erezie, pentru profesionişti. Pentru a face mai repede, se face rabat la capitolul securitate. Iar pentru a plăti dedesubturile, se recurge la materiale aflate sub normele contractului.

Impactul criticii e dur, fiindcă practicile pentru poduri sunt aceleaşi şi pentru şcoli şi uzine. Iar capacitatea Chinei de a face orice, mai repede şi mai ieftin decât în alte parte, „ miracolul chinez” se fisurează !


China se află antrenată într- un maëlstrom de conflicte maritime pentru împărţirea arhipelagului, cu nu mai puţin de 3 vecini ( Vietnam&Filipine pentru insulele Spratley, Japonia pentru Senkaku-Diaoyu). Cazul Senkaku-Diaoyu este cel mai fierbinte.

Pe parcursul ultimelor luni, în această guerilă, e nevoie să recunoaştem că Tokyo- ul acţionează şi că are un puternic suport american. În iunie- iulie, forţele navale ale celor două ţări au avut aplicaţii comune cu teme foarte sugestive precum „ recucerirea unei insule” . În mai multe declaraţii, Dieta niponă şi Primul Ministru Noda împrăştiau orice îndoială în privinţa hotărârii de a apăra arhipelagul. Pentagonul şi- a confirmat obligaţiile legale faţă de partea niponă în caz de conflict. Iar Tokyo- ul se pregătea pentru răscumpărarea de la familia proprietară, Kurihara, a 3- 5 insuliţe, pentru suma de 25 milioane $. Tot atâtea gesturi luate drept provocări în China, care a lansat ( 15/08) acţiuni din Hong Kong asupra insulelor, a desfăşurat acolo steagul roşu cu 5 stele, înainte ca oamenii săi să fie expulzaţi de către japonezi. Au urmat alte acţiuni ale japonezilor în 18/08, după care Tokyo a închis zona pentru a calma lucrurile.


În fond: populate cu pescari până în sec al XIX- lea, astăzi pustii, insulele Senkaku au fost cucerite în 1900 în luptă de către japonezi, apoi administrate de Tokyo prin Taiwan, colonie a sa la vremea aceea ( şi care, de atunci, le revendică) . 
Insulele trec în 1945 sub control SUA, care le înapoiază în 1972 Japoniei. În fine, detaliu important, până la turnanta secolelor aceste insule necultivate nu interesau pe nimeni, înainte de a li se descoperi potenţialul de pescuit şi cel mineralier al subsolurilor lor, precum şi rutele maritime ce trec în largul acestora. 
În acelaşi timp se trezea antagonismul naţiunilor cu ambiţii rivale, pentru supremaţia asupra Asiei. Pentru socialismul chinez, confruntat cu atâtea probleme interne şi cu o opinie publică nervoasă, marja concesiilor în ce priveşte revendicările externe, pare aproape nulă. Totodată, acest braţ de fier este însoţit de reînarmare- a Chinei şi a întregii Asii. În această vară a fost accelerat planul chinez pentru racheta intercontinentală DF41 ( 14.000 km şi până la 10 bombe nucleare) , în timp ce SUA şi- a desfăşurat în Japonia „ centura high- tech” , precum X Band, radarul de alertă precoce, cu intenţia de a o extinde în Filipine şi în alte părţi.

Acest efort este anunţat ca instrument defensiv contra ... Coreei de Nord: pretext ce nu înşală pe nimeni, dar care arată totuşi preocuparea SUA de a menţine şi întări alianţa sino- americană. În aşteptarea unor vremuri mai bune!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.