duminică, 28 octombrie 2012

Veşti din China: Înainte de Congres: climat tensionat

( traducere din presa francofona la Pekin)


Privită din unghiul pregătirilor pentru cel de- al XVIII- lea Congres din 08/11, săptămâna care tocmai s- a scurs are două feţe contradictorii:
-La suprafaţă, un calm fals, indus de cenzură şi de o extremă prudenţă a actorilor politici
-În umbra PCC, o hiperactivitate în flecăreli, compromisuri asupra alcătuirii Comitetului Permanent, a luptei împotriva părerii ferme de a frâna reformele de piaţă. O grea concesie s- ar fi făcut deja acestei aripi de stânga prin troika celor „ 3 Preşedinţi” Jiang Zemin ( fotul) , Hu Jintao ( actualul) Xi Jinping ( iminent) : abandonarea lui Wang Yang ( Secretar al  provinciei Canton/ Guangdong) , cel mai progresist dintre membrii avuţi în vedere pentru Comitetul Permanent, rival al lui Bo Xilai, în contrapartidă cu căderea ex- liderului din Chongqing.
Chiar în perioada 23- 26/10, Biroul Parlamentului ( ANP) îşi ţinea ultima sesiune înainte de Congres : a fost mai ales pentru a închide dosarul Bo, a- l exclude din sânul său, a- i ridica imunitatea şi a permite condamnarea sa judiciară, într- o cursă contra- cronometru de acum şi până în 08/11. O campania a străzii şi a Partidului, ar fi încercat până la capăt să stopeze coborârea lui în infern- leadership- ul ar fi rezistat cu bine.
Consecinţa căderii lui Bo şi a „ modelului din Chongqing” ( o efemeră şi anacronică tentativă de a reînvia valorile stângiste) este că Partidul pare gata să opereze un început de de- maoizare. Adoptat ( 22/10) în Biroul Politic, proiectul de amendament la Constituţie reia sloganele moştenite de la Deng ( „ socialismul în culorile Chinei” ) , lui Jiang ( „ cele trei reprezentativităţi” ) şi Hu ( „ concepţia ştiinţifică a creşterii” ) , dar se trage oblonul peste orice referinţă la „ gândirea lui Mao” .
Această reconstrucţie ideologică şi procesul lui Bo nu s- ar fi putut face fără asentimentul  lui Jiang. Ori, acesta din urmă, este văzut, la 86 de ani, cum îşi înmulţeşte apariţiile mediatizate: patru în 15 zile. Printre acestea, în 9/10 la Pekin, el primea membri ai Universităţii „ Ocean” din Shanghai ( fieful său) . În 19/10 făcea să fie amintit în Cotidianul Poporului statutul său de lider „ calificat” acordat de către Deng. Ori, cu 20 de ani în urmă, pregătind epoca după- Jiang, Deng îl numise pe Hu Jintao, împiedicând astfel împăratul en titre să se menţină la nesfârşit.  
Pentru Jiang, în prezent în 2012, faptul de a revendica pentru sine „ binecuvântarea” patriarhului, arată tuturor că el este „ făcătorul de regi” – în schimbul unor concesii dureroase, de pildă în ce- l priveşte pe Bo Xilai ...
După ultimele zvonuri, se consideră că Hu Jintao ar fi reuşit să- l plaseze pe aliatul său Liu Qibao, 59 de ani, secretar de Partid în Sichuan ( un conservator moderat) , ca viitor ministru al Propagandei la Consiliul de Stat.
Şi Xi Jinping? Războindu- se să- şi impună oamenii în organele conducătoare, pare a întreprinde pregătiri pentru un şir de reforme: cele ale Căilor ferate, ale Poştei şi producţiei de sare, în avanpremiera unei re- faceri a cadrului reglementar şi a privilegiilor firmelor publice. Alte mari reforme anunţate, cu parcimonie de detalii, privesc finanţele ( rata dobânzii şi a yuanului) şi taxele.
În tot acest timp, presa evocă drept cadru de fond nervozitatea  crescândă într- un climat social lovit deopotrivă de micşorarea pieţei muncii, creşterea preţurilor alimentare şi seria de scandaluri ce ţin de viaţa privată, de averea liderilor. Astfel au izbucnit revoltele ecologice a mii de riverani la Yinggehai (Hainan, 22/10) şi Ningbo (Zhejiang, 24/10). La Shanghai, un pacient tânăr este condamnat pentru că şi- a asasinat medicul. Iar grupul Regus constată în rezultatele anchetei sale agravarea stresului la aproape 80% dintre muncitori în cursul anului trecut.  
Toate acestea par a spune într- o şoaptă ce urcă de la bază, un mesaj unic: „ Reformaţi, acum, înainte de a fi prea târziu! ” Dar, cufundate în războiul lor de succesiune, sferele superioare se află ele în starea de a auzi?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.