duminică, 7 octombrie 2012

Vesti din China: O noapte la Operă ( sau întoarcerea lui Jiang Zeming)


( traducere din presa francofona la Pekin)


În 29/09 la Pekin, reprezentaţia de la Opera Naţională mişuna de agenţi în civil: în loja prezidenţială, invizibil din sală, era în trecere un cuplu exclusiv, Jiang Zeming şi doamna. Pentru ex- liderul naţional, la 86 de ani, prezenţa sa acolo era mi puţin pentru a revedea acest complex cultural al cărui „ tată” este ( a pus să fie construit) cât pentru a- şi confirma influenţa ca politician decisiv.
În ajun, cu încălcarea constituţiei, Jiang a asistat la şedinţa Biroului Politic care l- a expulzat pe Bo Xilai din partid şi l- a deferit justiţiei. Cotitură istorică: după 10 luni de zile, Jiang a încetat să l protejeze pe Bo ( aşa cum o făcuse pe parcursul întregii cariere a acestuia, din datorie faţă de tatăl său) . Retragere misterioasă: Jiang are puteri clare asupra lui Hu Jintao, lipsindu- l în 2002 de majoritate în Comitetul Permanent şi blocând de atunci orice veleitate de reformă politică.
De ce acest reviriment? Dintre cele trei explicaţii care circulă, două par a fi slabe: una care evocă supărarea bătrânului maestru faţă de un protejat în curs de a compromite un scenariu de succesiune; cealaltă punând înainte grija „ responsabilă” de a restaura o imagine a regimului umbrită de afacere. Rămâne cea de- a 3- a grilă de lectură: un compromis în cursul tratativelor furioase între cele două blocuri aflate faţă- n faţă, Liga Tineretului ( Tuanpai) pentru Hu, „ Banda prinţişorilor” ( Taizibang) pentru Jiang. Rămâne de tranşat un număr de dosare, între cei doi bărbaţi care n- au văzut niciodată scăzând între ei rivalitatea:
-Ce număr de membri pentru Comitetul Permanent, 7 sau 9 ( hotărâre luată la Beidaihe în această vară, dar dezisă după aceea) ?
-Hu va păstra pentru doi ani postul său de Preşedinte al Comisiei Militare Centrale şi şef al Armatei Populare de Eliberare ( APL) ? Dar cu ce condiţie?
-Ce sancţiune să i se dea lui Bo Xilai, înţelegând că adevărata sa „ crimă” imputată, deşi gravă, rămâne în umbră ( de a fi intenţionat să preia puterea cu ajutorul poliţiei armate şi/ sau ex- regiunea militară a tatălui său, Yunnan) . Soarta lui Bo se va stabili într- un proces fără îndoială fulger, ca şi acelea ale lui Gu Kailai şi de Wang Lijun, înainte de Congresul care va începe pe 8 noiembrie 2012.      
-Şi ce „ trupe” pentru Hu, pentru Jiang, în sânul organelor de conducere?
Sunt deschise orice scenarii ne- am putea imagina: De pildă, cei doi ani de prelungire pe care- i revendică Hu în fruntea APL, ar putea fi mijlociţi printr- un vot în Comitetul Permanent.
Jiang ar fi asigurat prin Wang Qishan, Zhang Dejiang (vicepremieri) şi Yu Zhensheng, boss- ul Shanghai- ului. 
Hu îi plasează pe Li Keqiang ( viitor prim- ministru) , Li Yuanchao, şeful departamentului organizării şi Wang Yang ( cf pct. 3) . Astfel, într- un Comitet Permanent de 7, Xi Jinping, viitorul lider, care e mai degrabă de partea lui Jiang, nu va avea nicio persoană de partea lui, dar va avea „ prietenii” de ambele părţi. În acest climat de negocieri tensionate, se văd aparând nume şi CV- uri de cadre, mai ales din Tuanpai, în căutarea de a urca în Politbiuro:

Wang Min, secretar al provinciei Liaoning, candidează trăgând sforile vechimii ( 62 de ani) şi ca urmare a multiplicării de patru ori în 10 ani a PIB- ului provinciei sale, la 2200 de miliarde de yuani.
Liu Qibao, secretar în Sichuan visează aceeaşi poziţie în numele unui PIB local egal (2000 de miliarde de yuani) şi al gloriei de a fi fost consfinţit drept cel mai bun scriitor dintre secretarii de provincii. Seismul din 2008 a fost pentru el un „ dar al cerului” , ce i- a asigurat partea leului din cele 600 de miliarde $ ce au urmat în 2008. Dar în pur stil chinez, Liu, dacă trece în Politbiuro ( ca şef al propagandei) , va rămâne în umbră, sub protectorul său Liu Yunshan, deţinătorul titlului ( care va urca în Comitetul Permanent) .
-În sfârşit şi mai ales, Sun Zhengcai, veşnicul puternic al temei, îşi aşteaptă ceasul, la 52 de ani. Doctor în agronomie la 37 de ani, a fost ministru ( al Agriculturii) la 46 de ani şi secretar al provinciei Jilin la 49 de ani. I se spune „ domnul 14%” , după cifra cu care acrescut PIB- ul local anul trecut. Anglofon perfect ( un an în Anglia) , aparent supradotat în reglarea problemelor, ar fi la locul potrivit în a succeda ca prim- ministru lui Li Keqiang în 2022. Un om de marcat pe tăbliţe!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.