miercuri, 29 ianuarie 2014

Eveniment Franţa- China: 50 de ani de la stabilirea de relaţii diplomatice Franţa- China

                    În 27 ianuarie 2014, începând cu ora 21.00, la Grand Palais din Paris, sala de evenimente Nef du Grand Palais s- a desfăşurat în prezenţa a peste 4000 de participanţi spectacolul de imagine, sunet şi lumină intitulat " Noapte chinezească" , eveniment care marchează deschiderea anului de celebrare în cele două ţări a 50 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice.

                    Într- un mesaj adresat participanţilor la eveniment, Preşedintele Franţei, dl François Hollande, a evocat hotărârea istorică a preşedintelui De Gaulle de a stabili relaţii cu China, prin care acesta vedea " alegerea evidenţei şi raţiunii" . Franţa a fost prima dintre marile ţări occidentale care a stabilit relaţii cu China, la data de 27 ianuarie 1964, într- o epocă în care lumea părea împărţită în două mari blocuri aparent ireconciliabile.


                   Ministrul chinez al culturii, Dl Cai Wu a arătat printre altele în alocuţiunea rostită că decizia politică ”  plină de clarviziune” luată de Preşedintele Mao Zedong şi Generalul de Gaulle de a stabili relaţii diplomatice, ” constituie un important punct de reper în istoria lumii şi a relaţiilor sino- franceze” .

  

La eveniment au rostit alocuţiuni Primul Ministru al Franţei, dl  Jean- Marc Ayrault



şi Ministrul Culturii din China, dl Cai Wu, precum şi noul ambasador al Chinei în Franţa, dl. Zhai Jun.


Au participat de asemenea artişti de elită francezi şi chinezi.
Direcţia artistică a spectacolului a fost asigurată de Patrick Bouchain, Thierry Dreyfus, Chen Weiya et Pierre Giner.

Întregul an 2014 va fi presărat cu evenimente importante în toate domeniile prilejuite de această aniversare. Totodată, pentru luna martie este anunţată vizita Preşedintelui chinez, dl Xi Jinping, în Franţa. Reamintim că în aprilie 2013 Preşedintele Franţei, dl François Hollande a efectuat o vizită în China.



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.