luni, 21 aprilie 2014

China: Din lumea întreprinderilor : Dongguan, pantoful insurgent

Un articol din 18.04.2014, din presa de limba franceza ( jurnalisti straini francofoni la Pekin)

Din lumea întreprinderilor : Dongguan, pantoful insurgent
În provincia Guangdong, Yue Yuan, gigant taiwanez, este în domeniul pantofilor un alter ego al Foxconn din domeniul smartphone- urilor : un producător cu ştaif pentru 60 de mărci internaţionale, Nike, New Balance... Prin cele 7 uzine de la Dongguan şi din străinătate, Yue Yuan a produs în 2013 la o valoare de 7.5 miliarde $ cifră afaceri, cu un profit de 435 milioane $.
În martie, Yue Yuan a intrat în criză fiindcă o angajată a sa ajunsă la pensie după 18 ani de lucru neîntrerupt la această întreprindere, s- a plâns de pensia trunchiată - grupul nu a cotizat la fondul de pensii conform legii. Aparent, practica e una curentă în China, unde în 10 ani, din cele 400 de firme industriale verificate de China Labor Watch, nici măcar una nu respecta achitarea părţii patronale de asigurări sociale.
De data asta însă, situaţia a luat foc: foarte informaţi asupra drepturilor lor, în special prin ONG- urile locale, precum Chunfeng Labour Dispute Service, muncitorii au comunicat prin intermediul reţelelor sociale, Weibo sau WeChat. Marţi, 15/04/2014, 40.000 dintre ei au încetat lucrul – poliţia mulţumindu- se să protejeze clădirile. Muncitorii au cerut să le fie plătite din urmă cotizaţiile ( reduse cu cel puţin 200¥ pe lună per angajat) şi un plus de 30% la salariu. În aceeaşi zi, Yue Yuan a oferit regularizarea pe 24 de luni: greviştii au refuzat, de teamă ca patronii să nu închidă uzinele fără a- şi onora promisiunile şi să se îndrepte spre uzinele lor din Indonezia şi Vietnam.
Ca detaliu interesant: cum greviştii au refuzat să fie reprezentaţi de sindicatul unic ( organizaţie de masă universal desconsiderată în China) , cei care au negociat cu direcţiunea au fost cadre locale ale partidului. După 5 zile nu s- a ajuns la niciun acord, iar timpul se scurgea în favoarea lucrătorilor. Asta deoarece clienţii, Adidas şi Nike, cu stoc epuizat, se impacientau şi nu le plăcea ca imaginea lor să fie ştirbită de practici ilegale de întreprindere.
În 15/04, un tribunal de la Canton, a judecat 12 membri ai unei firme de pază şi protecţie pentru „ dezordine publică” . Aceştia şi- au ameninţat angajatorul ( un spital) cu suicid colectiv ca urmare a unui conflict salarial. De remarcat că judecătorul s- a dezis de practica sa obişnuită de a da pedepse grele şi a pronunţat achitarea ori pedeapsă cu suspendare pentru 3 dintre acuzaţi, iar pe ceilalţi i- a condamnat cu pedepse uşoare – câteva săptămâni, ţinând cont de timpul deja scurs. Dacă e să dăm crezare experţilor, Partidul ( care ia decizii în verdicte) a căutat o cale de ieşire din această afacere, iar un verdict greu risca să conducă la o explozie în domeniu.
Lecţia ce ar decurge din aceste două întâmplări simultane poate fi că având în vedere mega- uzinele instalate pe propriul pământ, statul n- o să- şi poată prea mult timp oferi luxul absenţei de dialog între patroni, angajaţi şi el însuşi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.