sâmbătă, 19 aprilie 2014

ONU a celebrat Ziua limbii chineze 2014

Agenţia Xinhua ( China Nouă) , 18.04.2014 05.40:

 Organizaţia Naţiunilor Unite a celebrat joi ( 17.04.2014) Ziua limbii chineze printr- o serie de activităţi culturale pentru a pune în valoare farmecul acestei limbi. " Ziua limbii chineze la ONU a fost stabilită în 2010 de către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură ( UNESCO) pentru a celebra multilingvismul şi diversitatea culturală şi pentru a promova utilizarea în părţi egale a celor şase limbi oficiale de lucru în întreaga organizaţie" a declarat Heather Landon, directoare diviziei pentru documentare din Departamentul pentru conferinţa ONU, în cadrul discursului său adresat în timpul ceremoniei. Calificând studiul lingvistic al limbii chineze drept " o provocare pasionantă" dna Landon şi- a exprimat uimirea faţă de " diversitatea impresionantă" a limbii chineze, care se traduce, conform celor spuse de dânsa, prin coexistenţa unor numeroase dialecte şi diferenţe din ţară. Zeci de membri din cadrul personalului ONU şi diplomaţi din diferite ţări s- au reunit la sediul Secretariatului ONU pentru a asista la o multitudine de evenimente. Între 14 şi 17 aprilie a fost deschisă la sediul ONU din New York o expoziţie de caligrafie şi pictură chineză. Fo Tao, maestru caligraf din Pekin, a organizat joi un atelier pentru sensibilizarea publicului faţă de caligrafia chineză. În afară de aceasta, alte evenimente, precum conferinţe despre arta ceaiului şi muzica chinezească au atras participanţii, care au fost surprinşi de cântecele populare chinezeşti interpretate de membri ai personalului de la Naţiunile Unite.
Celebrarea a avut loc, ca în fiecare an, în perioada Guyu/ 穀雨 Gǔyǔ ( ad- litteram: " Ploile cerealelor" ) , a şasea dintre cele douăzeci şi patru perioade solare create din timpuri străvechi pentru ghidarea activităţilor agricole,
având scopul de a omagia pe Cangjie/仓颉 Cāngjié, personaj mitologic chinez care a inventat caracterele chinezeşti în urmă cu circa 5000 de ani. Limba chineză, vorbită în zilele noastre de mai bine de un miliard de persoane în întreaga lume, se află printre cele şase limbi oficiale de lucru ale ONU. Celelalte limbi oficiale de lucru sunt: engleza, franceza, spaniola, rusa şi araba.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.