luni, 11 august 2014

China- Europa: Firma chineză State Grid îşi ţese pânza în jurul Mediteranei

PARIS/HONG KONG/MILANO, 10 august (Reuters) – Reţeaua regională de transport şi distribuţie a electricităţii pe care şi- o doreşte Comisia Europeană începe a se naşte încetul cu încetul, însă având China la origine şi înmulţindu- şi particiaţiile în Portugalia, Italia şi poate în curând în Grecia şi Marea Britanie.

Cu munţii săi de bani lichizi şi reputaţia de non- intervenţionism în administrarea întreprinderilor, State Grid Corporation of China ( SGCC) , cel mai mare grup mondial de servicii pentru colectivităţi prin cifra sa de afaceri, nu va avea dificultăţi în a- şi ţese pânza în jurul Mediteranei, în timp ce actorii locali ai pieţei se restrâng ori resping alianţe transfrontaliere cel mai adesea prost văzute.
Compania naţională, care deserveşte 1,1 miliarde de clienţi în 90% din China, are totul de câştigat implantându- se în Europa, întrucât proiectele sunt aici mai rentabile decât pe piaţa sa domestică. Iar propriile criterii de randament relativ slabe îi conferă un avantaj asupra fondurilor structurale occidentale sau concurente europene în căutare de reimporturi mai interesante.
„ Atunci când investim în străinătate nu face opere de binefacere” a declarat recent un responsabil din departamentul pentru dezvoltare internaţională al State grid.
Pe măsură ce se constituie portofoliul State grid va putea să se gândească la face o legătură între activele sale din jurul Mediteranei şi a- şi echilibra astfel oferta fără a se teme că va fi luată prin surprindere în timpul vârfurilor de consum şi să trebuiască atunci să negocieze cu un concurent.
Grupul chinez a achiziţionat în 2012 25% de la operatorul portughez REN ( Redes Energeticas Nacionais) , apoi luna trecută şi- a făcut intrarea în Italia prin răscumpărarea anunţată de 35% al CDP Reti pentru cel puţin 2,1 miliarde euro.
CDP Reti, filială a Casei de depozite italiană, deţine 30% din grupul de transport de gaz Snam şi face pregătiri pentru a primi o participare echivalentă în reţeaua de electricitate Terna.
State Grid, în asociere cu terna şi firma belgiana Elia, este de altfel în lupta pentru privatizarea a 66% a operatorului grec Admie şi doreşte de asemenea reţeaua exploatată în nordul Spaniei de către grupul german E.ON, conform unor surse ale Reuters.
E.ON a lansat procesul de vânzare pentru filiala sa care deserveşte 650.000 de clienţi şi speră să obţină de aici un miliard de euro, conform unei surse avizate asupra dosarului. Primele oferte sunt aşteptate în zilele ce urmează.
 ALTE GRUPURI CHINEZE INTERESATE
„ După recentele investiţii ale SGCC în Europa de sud, se poate într- adevăr vorbi de poziţionare strategică în regiune” a declarat pentru Reuters Yiannis Yiarentis, PDG al Admie din Grecia.
Răbdătoare şi discretă, firma State Grid nu investeşte decât acolo unde este binevenită – OPC ( Oferta publică de cumpărare) ostilă nu face parte din cultura sa- şi profită de oportunităţile pe care le reprezintă privatizările din ţările fragile financiar din sud din zona euro.
Vice- preşedintele al State Grid, Zheng Baosen, a declarat pentru Reuters anul trecut că China este dispusă să investească mai mult în sectorul electricitate în Europa „ dacă preţul este corect”.
Acest grup public a achiziţionat de altfel reţele de electricitate în Brazilia, Filipine, Australia şi Hong Kong, iar activele sale în străinătate depăşesc în prezent 23 miliarde de dolari ( 17 miliarde de euro) .
Beneficiul operaţiunilor sale în afara Chinei a putut progresa astfel la 3,2 miliarde de yuani ( 388 milioane euro) în 2013 faţă de numai 800 milioane în 2009.
China Grid nu e singura care râvneşte la piaţa europeană, sunt prezentţi şi producători chinezi de electricitate. În 2011, China Three Gorges a plătit 2,7 miliarde euro pentru o participaţie de 21% la compania Energias de Portugal (EDP) şi grupul ar fi, conform partenerului său portughez, în căutare de noi oportunităţi în Europa.

În octombrie, operatorii nucleari China General Nuclear Corporation şi China National Nuclear Corporation au fost reţinuţi cu francezii EDF şi AREVA pentru construirea unui reactor nuclear în sudul Angliei, un proiect de 19 miliarde euro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.