marți, 16 septembrie 2014

Veşti din China: Tutun- lobby- ul contra- atacă

( traducere din limba franceză, articole scrise de ziarişti francofoni acreditaţi în China)

În 30 august, Adunarea naţională populară ( ANP) revizuia legea asupra publicităţii, care, după 20 de ani, era depăşită. Majoritatea aleşilor voia să interzică publicitatea la tutun, responsabil de 1 milion de decese pe an. Au fost împiedicaţi să facă acest lucru, întrucât amendamentul Ministerului Sănătăţii pentru interdicţie, a fost retras în iunie, urmare  presiunii Administraţiei centrale a tutunului.
Este o luptă veche de şase ani. În 2009, Ministerul Sănătăţii interzicea utilizarea tutunului în spitale. Însă lobby- ul tutunului este în China mai puternic decât Ministerul Sănătăţii. Un acelaşi cadru administrează în acelaşi timp şi Administraţia ( la rang de minstru) şi Corporaţia naţională a tutunului ( în calitate de CEO) .
La nivel de ţară, mai ales în Yunnan, aceasta din urmă produce 42% din tutunul mondial, 98% din tutunul chinezesc ( 1700 miliarde de ţigarete pe an) şi aducea, în 2013, 133 de miliarde de $ tezaurului public, adică 7- 10% din cheltuielile naţionale.
O astfel de contribuţie, merită atenţia puterilor publice: legea revizuită în această vară proscrie publicitatea la tutun în trenuri şi autobuze, pe internet, în biblioteci şi parcuri. Însă lasă uşă deschisă la restul, tot ce nu e pe listă. Permite printre altele comunicarea asupra noilor mărci, sponsorizarea evenimentelor sportive, instalarea de panouri pe marginea şoselelor şi chiar finanţarea de şcoli în schimbul afişării de slogane în curtea de recreaţie de tipul: „ tutunul te face om” .
Apare aici un detaliu care deranjează: nr 2 în administraţia tutunului şi cel mai puternic lobbist al său, nu este altul de cât Li Keming, fratele mai mic al lui Li Keqiang, Primul Ministru.  Sigur, Keqiang nu este bănuit a- şi fi ajutat fratele: Keming ocupă acest post din 2003, iar Keqiang pe al lui din 2012. În plus, Primul Ministru s- a alăturat de ani buni ne- fumătorilor. Însă pentru Li Keming, a avea ca frate pe şeful Consiliului de Stat, poate să- i deschidă ceva uşi ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.