joi, 27 noiembrie 2014

Veşti din China: 习大大爱着彭麻麻, un cântec viral pe internet



https://www.youtube.com/watch?v=Sz36EnT1jfg

Un video muzical despre iubirea dintre preşedintele chinez Xi Jinping şi prima doamnă, Peng Liyuan, a făcut vâlvă pe internetul chinez, fiind apreciat totodată drept suficient de respectuos.

Cântecul e scris de doi muzicieni originari dintr- o zonă din centrul ţării, iar pe site- ul chinez echivalent al youtube a depăşit 125 de milioane de vizualizări.

În videoclip apar imagini din vizite oficiale ale cuplului chinez ca de pildă cei doi aflaţi pe pasarela unui avion şi stând sub o aceeaşi umbrelă.

Soţia lui Xi Jinping, cântăreaţă de muzică cultă şi fost ofiţer al Armatei Populare de Eliberare, este foarte cunoscută în China din vremea apariţiilor sale la gala de Anul Nou, care au propulsat- o la rang de vedetă naţională. Se spune de altfel că în momentul în care Xi Jinping a ajuns preşedinte, soţia sa avea în ţară o mai mare notorietate.

" După ce am văzut numeroase fotografii ale cuplului, ne- am gândit că povestea lor poate servi ca inspiraţie în crearea unui frumos cântec romantic" a explicat într- un interviu Yu Runze, compozitorul muzicii.
" Unchiul Xi o iubeşte pe mătuşa Peng, iubirea lor e de poveste" scandează cântecul. " Familie fericită, ţară prosperă, fericire divină" .

Clipul a fost considerat ca având suficientă demnitate de către mai- marii serviciilor de cenzură, capabili să şteargă de pe reţelele sociale orice informaţie susceptibilă de a întina imaginea Partidului Comunist Chinez.
Cântecul evocă cultul personalităţii existent sub Mao, când chinezii erau chemaţi să intoneze " cântece roşii" întru gloria Marelui Timonier, cântece care celebrau de asemenea patriotismul şi cauza revoluţionară.

În ultimii doi ani, Peng Liyuan a proiectat o imagine ce reflectă tinereţe şi spontaneitate, radical contrastantă cu aparenţa austeră a soţiilor precedenţilor preşedinţi chinezi Hu Jintao, Jiang Zeming ori Deng Xiaoping.
În ultimii treizeci de ani, presa de stat a evitat de altfel să pună sub reflectoare primele doamne ale ţării.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.