duminică, 15 februarie 2015

Veşti din China: Anticorupţie la 360°

( traducere din limba franceză, articole scrise de ziarişti francofoni acreditaţi în China)
Articol apărut în 25 ianuarie 2015. 

Tot mai puternică, tot mai prezentă, campania anticorupţie se desfăşoară deja în toate direcţiile.
În 2014, 72.000 de cadre au fost pedepsite, dintre care 68 având rang de ministru şi 16 de generali ai Armatei Populare de Eliberare. La Jinan în decembrie, Wang Min, Secretar al Partidului Comunist chinez, făcea comentarii împotriva corupţiei la un post TV, însă la două ore după a şi fost băgat la zdup fix pentru acest delict. La începutul lui ianuarie la Nankin cădea omologul lui, Yang Weize, poreclit „ Domnul 5%” . După aceea, în 19.01, în inima aparatului, Deng Nan, fiica lui Deng Xiaoping, era dată afară de la şefia Asociaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Tehnică. Dezvăluit confidenţial pentru a lovi, la conclavul CCID ( poliţia internă a PCC) ţinut între 12- 14 ianuarie, Xi Jinping a declarat că  această campanie „ nu a câştigat încă bătălia decisivă” . După care, Cotidianul Poporului i- a tradus spusele: un cadru „ mai greu decât Zhou Yongkang” va cădea curând. Ce mare personaj era vizat? Revista China se pierde în speculaţii, citând nume precum Li Peng, Zeng Qinghong ...
Dintre cele 112 consorţii publice aflate sub tutelă SASAC, 53 au fost cercetate, precum China Southern ( aviaţie) , UNICOM ( telecom) , Dongfeng ( automobile) , Sinopec ( petrol) . În doi ani, 21 de CEO de la 36 dintre ele au fost interpelaţi. Acest sector public va fi curăţat în vederea unui plan încă neoficial de semi- privatizare, prin vânzare de active investitorilor privaţi şi instituţionali.
Fără tam- tam, campania se interesează de multinaţionale prin tutela Biroului pentru Industrie şi Comerţ, ai cărei copoi tocmai au scotocit cartierele generale ale acestora, în zori de zi şi fără avizare prealabilă, în căutarea de documente incriminante.
Un alt plan al societăţii: mafia e şi ea sâcâită. În ultimele 100 de zile tocmai au fost arestaţi 60.000 de bandiţi şi au fost confiscate 11 tone de droguri.
Cele 8 mini- partide tolerate pe lângă Statul- Partid, simt şi ele adierea curentului: la Canton, Pan Shengshen, de la Asociaţia pentru Construcţie Democratică a fost arestat ( 6.01) . E adevărat că Pan a fost şi membru al PCC şi s- a trezit preşedinte al unor bunuri de interes public şi privat, precum societatea JV pentru ascensoare Hitachi.
Cum reacţionează opinia publică? Mai întâi entuziastă în a primi curentul moralizării, începe a resimţi teamă şi descurajare, asta însemnând că primăriilor şi provinciilor li se amputează progresiv toţi liderii. Hoteluri, restaurante şi magazine de lux sunt făcute praf. Dar şi în marile şcoli, programele „MBA” îşi pierd cam 30% dintre înscrişi pentru că nu pot justifica originea banilor pentru drepturile de înscriere ( până la 700.000Y/ an) .În fine, se  vede profilându- se o tentativă structurală de prevenire a corupţiei: conform unei circulare din 12.01, 8 milioane de cadre vor fi avansate retroactiv ( începând cu 01.10. 2014) . Grila salariilor publice, astăzi de la 630Y la 7020Y, va creşte ajungând între 1.320Y şi 11.385Y, adică un plus de 62%, de cea mai mare creştere beneficiind poziţiile din eşalonul inferior.
Dar aceşti funcţionari rămân totuşi nemulţumiţi: odată cu creşterea salariului, vor trebui să achite cei 8% pentru impozite şi taxe salariale, aflate până acum în sarcina statului. Acest detaliu, impus pentru a suprima un privilegiu al funcţionarilor greu înghiţit de sectorul privat, le spulberă cea mai importantă parte a câştigului. Dacă aşa va fi, atunci statul va trebui ca în ceea ce priveşte prevenirea corupţiei prin o mai bună plată a cadrelor, să îşi revadă planurile! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.