duminică, 31 mai 2015

Veşti din China: De la anti- corupţie la reconciliere

( traducere din limba franceză, articole scrise de ziarişti francofoni acreditaţi în China)
Articol apărut în 29 mai 2015. 

Printre ultimii aparatcici băgaţi la răcoare pentru corupţie figurează şi: Song Jianguo ( fost director al traficului rutier din Pekin, acuzat de a fi vândut plăcuţe de înmatriculare pentru maşini în valoare de 3.9 milioane de $) , Wang Yu ( fost şef la omologarea medicamentelor în Sichuan) , Yu Yanhui ( Secretar de Partid în Nanning, Guangxi) . Vânătoarea " tigrilor" nu slăbeşte aşadar.
În filialele din provincii ale CCID, poliţia Partidului, se explorează tehnici anticorupţie inedite, bazate pe recurgerea la cooperarea soţiilor:
- În 13 mai, în Hubei, 70 de cadre au fost invitate să vină cu soţiile pentru a da o raită la închisoarea locală, unde s- au regăsit cu colegii lor mai puţin norocoşi, întemniţaţi pentru poznele făcute. La faţa locului, una dintre soţii, printre discursuri virtuoase şi lacrimi, a jurat ca pe viitor să " vegheze" asupra Şefului de Birou, soţul ei.
- În 22 mai, în Jiangxi, soţiile a 50 de cadre, în ţinută de " armată roşie" din anii 30, au fost invitate la un seminar de iniţiere în tehnici de reorientare a soţilor către calea cea dreaptă ...
Oricum, CCID, începând cu cartierul său general din Pekin, face eforturi pentru reciclarea şi aducerea pe calea cea bună a ... trupelor sale. Iar în filialele din provincii de acum încolo se interzice ca acestea să- şi facă singure dreptate şi li se impune să raporteze orice caz depistat, iar apoi să aştepte măsurile. Prea multe cadre îşi arestează rivalii sub pretext de " corupţie". CCID vorbeşte aşadar despre " o derivă ideologică" ce tinde să devină un adevărat flagel. Lăsând însă deoparte aceste excese de zel se pune în discuţie şi sunt acuzate şi cadrele, din ce în ce mai numeroase, care se orientează spre religie, renegând astfel învăţătura marxistă, materialismul dialectic.   
Neliniştea e de înţeles: în ziua de azi, numărul creştinilor ( mai ales protestanţi) îl depăşeşte pe cel al membrilor PCC ( 85 de milioane) . Îngrijorarea culminează în Zhejiang, unde, fără aprobare, zeci de biserici au fost distruse începând din septembrie, iar sute de cruci au fost smulse. Este în discuţie o reglementare pentru stabilirea mărimii crucilor de pe sanctuare. Fapt rarisim: Asociaţia patriotică a catolicilor, organizaţie apropiată Partidului, îndeamnă la protest. 
Totuşi, aceste două atenţionări ale CCID către trupele sale, pe de o parte le leagă mâinile acestora, iar pe de alta, le deschide un nou front de luptă ( împotriva religiei) , având ca efect slăbirea stresului anti- corupţie: două tehnici neo- staliniste, clasice ale regimului pentru a da ultimul semnal într- o campanie aflată la final.
Impresia e confirmată de cele două ultime discursuri ale Preşedintelui Xi Jinping:
- în 19 mai, a ordonat forţelor de ordine să dea dovadă de dsciplină şi " loalitate absolută" , sugerând că acestea nu sunt fiabile.
Consemnul s- ar putea extinde şi asupra procesului lui Zhou Yongkang, după lungi luni de tergiversare, semn de temere faţă de influenţa rămasă a acestui prinţ roşu aflat în dizgraţie. Procesul acesta ar constitui o închidere logică a campaniei anti- corupţie.  
- În 20 mai, în faţa Frontului Unit, organ de legătură între Partid şi curentele de gândire din afara partidului, Xi îndeamnă fierbinte Partidul la democraţie, toleranţă, diversitate şi " să caute cu multă răbdare numitorul comun" pentru binele tineretului naţiunii.
Foarte curios limbaj, pe un foarte nou ton. Ce se întâmplă?
Să fie asta un semn de nelinşte şi a unei noi bătălii iminente ( aceea e reformelor) în care, pentru a câştiga, Xi are nevoie de noi aliaţi? În acest context, zilele campaniei anti- corupţie cel puţin,  sunt probabil numărate. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.