sâmbătă, 9 aprilie 2016

Veşti din lumea largă: Despre " Panama Papers" şi SUA

      Jurnalişti internaţionali şi- au pus întrebarea cu privire la afacerea " Panama Papers" de ce sunt atât de puţine firme/  persoane ( 211 din 11.5 milioane analizate de ziarişti) din SUA implicate. Într- o ţară în care deturnarea de fonduri este estimată la 150 miliarde de dolari. Nici măcar cele 211 persoane nu sunt neapărat americani din SUA, doar au indicat o adresă în state.
Există mai multe răspunsuri, care în niciun caz nu implică marile virtuţi în domeniu ale americanilor:
     Posibilitatea de evaziune fiscală " la domiciliu" : există mici paradisuri fiscale chiar în SUA. Legislaţia din state precum Nevada, Delaware, Wyoming permite depunerea la bancă a unor sume de câteva sute de dolari fără a fi nevoie ca beneficiarul real să fie identificat. Băncile nu sunt obligate să- şi cunoască clienţii când deschid un cont în numele acestor societăţi off- shore.
     Represiune mărită: în ultimii ani Statele Unite au desfăşurat un adevărat arsenal împotriva fraudei fiscale şi a evaziunii, astfel ca unele dintre paradisurile fiscale să renunţe la clienţii americani.Din 2011 există un acord între Panama şi SUA, care dă cale liberă autorităţilor nord- americane în obţinerea de informaţii asupra conturilor bancare din Panama.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.