duminică, 4 decembrie 2016

Veşti din China: Spectacol de zmee

În 03 decembrie 2016 au înălţat zmee la 钦州Qīnzhōu/ provincia autonomă Guangxi- Zhuang participanţi străini şi chinezi. ( Xinhua, 03.12.2016)





Zmeele chinezeşti datează din epoca împăratului Liye ( sec X î.C. ) , despre care se relatează în nişte texte vechi că îşi confecţiona la palat şoimi din hârtie şi că la un moment dat a avut ideea să pună pe capul unui astfel de şoim un fluier din bambus şi să- l facă să zboare. Fluierul acela de bambus scotea nişte sunete asemănătoare cu ale instrumentului tradiţional chinez zheng 筝 ( instrument de coarde) şi astfel s- a ajuns la denumirea de fēngzheng 风筝 pentru zmeu, în care: fēng = vânt; aşadar: instrument zhēng care funcţionează datorită vântului..
Vreme de secole, zmeele au fost folosite în scopuri militare. În epoca Han se consemnează că erau utilizate pentru a speria duşmanul sau pentru a transmite mesaje.
Ulterior zmeele a devenit ceea ce sunt azi: un mod de a petrece în mod plăcut timpul. Unii le consideră aducătoare de noroc, respectiv: dacă laşi din mână un zmeu să zboare în voia lui şi deci să se piardă în văzduh, tot aşa vor dispărea de la tine bolile şi necazurile.

În zilele noastre zmeele se confecţionează sub foarte, foarte diverse forme: dragon, uliu, peşte etc, unele dintre ele fiind adevărate opere de artă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.