luni, 28 noiembrie 2016

Veşti din China: Premii la Festivalul de film Calul de Aur- Taipei/ Taiwan

Festivalul care a avut prima sa ediţie în 1962 şi în cadrul căruia se acordă premiile cele mai importante din domeniul filmului de expresie chineză din Hong Kong, China continentală şi Taiwan, şi- a decernat premiile sâmbătă, 26 noiembrie la cea de- a 53- a ediţie. Categoriile de premii sunt în general aceleaşi ca la premiile Oscar. 

Fan Wei, categoria Cel mai bun actor, pentru rolul din filmul " M"

Zhou Dongyu ( dreapta) şi Ma Sichun ( stânga) - 2 premii la categoria Cea mai bună actriţă. Cele două actriţe au primit premiul pentru rolurile făcute în filmul " Suflete pereche" .



Kong Weiyi, premiul la categoria Cel mai bun nou actor, pentru rolul din filmul " S- a dus vara"

marți, 22 noiembrie 2016

Cadouri deosebite pentru sărbători

cloisonnée stea: 6 cm preţ: 9.5 euro + transport 16.9 euro/ colet



cloisonnée bufniţă 6 cm preţ: 11.50 euro + 16.9 euro transport/ colet



cloisonnée vază/ vas 9 x 5 cm , preţ: 36.8 euro + transport 16.9 euro/ colet



pensulă mică porţelan, caligrafie chineză sau obiect decorativ 25 cm, preţ: 16.1 euro + 16.9 euro transport/ colet



pictură chinezească pe rulou 155 x 65 cm preţ: 47.15 euro + 16.9 euro transport/ colet



cloisonnée vază 15 x 26 cm preţ: 205.85 euro + 16.9 euro transport/ colet



evantai bambus 34 x 21 cm preţ: 10.35 euro + transport 16.9 euro/ colet

set caligrafie chineză 30 x 14 x 5 cm, preţ: 55.2 euro + 16.9 euro transport/ colet

livrare: 5- 10 zile
comenzi aici pe blog prin mesaj e- mail
pentru moment la plată se percepe un avans de 50% din comandă

Veşti din China: Zona de liber schimb Tianjin lansează un tren de marfă China- Europa

 (traducere din limba franceză, articole publicate de ziarişti francofoni acreditaţi în China. Articol apărut în 21 noiembrie 2016. )

          Luni dimineaţă, deci ieri, 21 noiembrie 2016, un marfar a plecat din zona economică pilot a oraşului de coastă Tianjin, din Nordul Chinei. Este încărcat cu 104 containere cu materiale de construcţie şi va ajunge la Minsk, capitala Bielorusiei în jur de 04 decembrie.
          Trenul va ieşi din China prin vama Erlianhaote din provincia Mongolia Interioară şi se va îndrepta spre parcul industrial sino- bielorus din Minsk, conform celor comunicate de Comitetul de administraţie al Zonei portuare Dongjiang din Tianjin. La întoarcere, va transporta mărfuri spre China, printre care produse din lemn din Bielorusia şi ţările vecine acesteia.
          Marfarul Tianjin- Minsk va transporta 30.000 de tone de produse pe parcursul celor 20 de curse pe care le va efectua pe an.
          Prin punerea în circulaţie a acestui tren de marfă între China şi Europa, Zona portuară Dongjiang va avea un rol important, fiindcă leagă Drumul maritim al mătăsii din sec 21 cu Centura economică a Drumului mătăsii.
          Acest servici de transport de marfă ar trebui să fie extins pe viitor spre mai multe oraşe europene.

sâmbătă, 19 noiembrie 2016

Veşti bune România- China: Lansare de carte la Gaudeamus, traducere Mugur Zlotea

Romanul lui Yu Hua: " În viaţă" , traducere: Mugur Zlotea. Lansarea a fost în 18 noiembrie 2016
Aveţi în clipul de mai jos un tablou al unuia dintre puţinele momente fericite posibile în viaţa unui traducător:
autorul cărţii s- a întâlnit cu traducătorul şi comunică în direct. Tablou complet, pentru că e şi editorul alături.


https://youtu.be/V0_WSgoKJgk?list=PLsCDT0F0m4rZ_bqYUtk5-HY9UKG93GrNR

Citiţi cartea, sigur merită, din câte se spune în scurtul interviu, dar şi pentru că e literatură chineză contemporană. Cred că nu vă întrebaţi la ce editură e: dacă e Denisa Comănescu, e clar că e Humanitas.

Veşti din China: Întoarcerea navei spaţiale Shenzhou- 11

Cei doi astronauţi care au desfăşurat misiunea spaţială au aterizat cu bine în după- amiaza zilei de vineri, 18 noiembrie 2016, conform celor comunicate de Centrul de control aerospaţial din Beijing.
În foto: capsula de revenire pe Pământ, în Mongolia Interioară, în ziua de 18 noiembrie.



Veşti din China: Şcoală de budism tibetan în provincia Qinghai ( Kokonor) , districtul Suide

Un prim grup de 120 de cursanţi şi- au început studiile la cursurile de zi ce vor avea o durată de patru ani în această nouă şcoală. Foto:  Călugări budişti tibetani la cursuri, cantină ori seminarii despre sutre în 16 noiembrie 2016. 
Budismul tibetan este o formă distinctă a vajrayāna, una dintre şcolile budiste pe aceeaşi linie cu şcoala japoneză Shingon. Se practică atât în Tibet cât şi în Mongolia, Republica Buriaţia ( în Federaţia Rusă, sudul Siberiei, zona lacului Baikal, având graniţă la sud cu Mongolia) , Republica Tuva (  în Federaţia Rusă, Siberia Orientală, de asemenea la graniţă cu Mongolia) , Republica Kalmâkia ( în Federaţia Rusă, în Nord- Vestul Mării Caspice, deci în zona europeană a Federaţie Ruse ) şi la manciurieni. 






Veşti din China: Păsări migratoare în delta fluviului Galben

Din ce în ce mai multe păsări migratoare fac escală pe parcusrul migraţiei lor anuale în delta fluviului Galben la Dongying, datorită mediului înconjurător plăcut al acestei regiuni. Imagini din 18 noiembrie 2016.






joi, 10 noiembrie 2016

Nişte povestiri: 2. Despre curte şi poartă

                         Doi călugări se duceau la un bătrân vestit. Suindu-se pe corabie, au dat acolo de un pustnic. Pustnicul a tăcut tot timpul, pe când călugării spuneau cu voce tare cuvinte din Părinţi şi din Scripturi sau îşi povesteau unul altuia despre lucrul lor de mână. Când corabia a ajuns la ţărm, s-a dovedit că pustnicul mergea la acelaşi bătrân.
Când au ajuns, bătrânul le-a zis călugărilor:
- Bun tovarăş de drum v-aţi găsit în acest pustnic!
Pe urmă s-a întors către pustnic:
- Buni fraţi ai găsit şi tu, avo! La care pustnicul a răspuns:
- De buni sunt buni, dar curtea lor nu are poartă. Oricine vrea se apropie de iesle îşi dezleagă asinul.
Prin aceasta voia să spună că vorbeau despre tot ce le trecea prin cap

din volumul " Apa vieţii. 300 de istorioare cu tâlc duhovnicesc" - Editura Sophia, traducere Adrian Tănăsescu- Vlas
Titlul povestirii îmi aparţine mie, pentru că nu- l cunosc pe cel original, aşa cum nu cunosc din ce limbă s- a făcut traducerea, textele fiind luate de pe internet, pornind de la site- ul Creştin ortodox

Nişte povestiri: 1. Despre treburile de stat

                     Doi păstori se sfădeau cu privire la treburile de stat. Unul îl osândea cu spume la gură pe domnitor, celălalt apăra din răsputeri cârmuirea acestuia. Au răguşit de atâta ţipat şi chiar s-au bătut, însă nici unul nu a cedat. 
Atunci, au hotărât să meargă pe drum până când vor găsi pe cineva care să judece între ei - şi aşa, ocărându-se unul pe altul, au plecat nu se ştie încotro, lăsând de izbelişte turma. 
Nu după multă vreme, au întâlnit un preot de ţară, care mergea la slujbă. Păstorii i-au povestit de sfada lor şi l-au rugat să judece care dintre ei are dreptate. Preotul le-a zis:
- Copiii mei! Ştiţi cum sunteţi voi? Ca doi oameni dintre care unul mulge un ţap, iar celălalt îi ţine dedesubt o sită. Dar ia spuneţi, văcuţele voastre unde sunt?
                      Incremeniţi de aşa răspuns, păstorii şi-au amintit îndată de turma părăsită şi s-au grăbit să se întoarcă la treburile lor.

din volumul " Apa vieţii. 300 de istorioare cu tâlc duhovnicesc" - Editura Sophia, traducere Adrian Tănăsescu- Vlas
Titlul povestirii îmi aparţine mie, pentru că nu- l cunosc pe cel original, aşa cum nu cunosc din ce limbă s- a făcut traducerea, textele fiind luate de pe internet, pornind de la site- ul Creştin ortodox