joi, 9 februarie 2017

Veşti din China: Theresa May invitată la conferinţa la nivel înalt de inaugurare a OBOR


(traducere din limba franceză,articole publicate de ziarişti francofoni acreditaţi în China.Articol apărut în 08 februarie 2017 )

     China a lansat prim- ministrului britanic, Theresa May, invitaţia de a participa la conferinţa la nivel înalt ce va avea loc în mai 2017 la Pekin, şi care va marca deschiderea oficială a unui Nou drum al mătăsii/ OBOR ( One Belt One Road) .OBOR, Noul drum al mătăsii, este o iniţiativă a preşedintelui chinez, Xi Jinping, şi va avea menirea de a favoriza schimburile comerciale între Orient şi Occident. China va investi în acest grandios proiect mai multe miliarde de dolari pentru infrastructuri feroviare, portuare şi reţele electrice ce vor fi realizate pe trei continente: Asia, Africa, Europa.
     China a mobilizat 40 de miliarde de dolari pentru fondul OBOR, iar ideea este de fapt coloana vertebrală a Băncii asiatice de investiţii pentru infrastructuri, ce are un fond de 50 de miliarde de dolari.
      Autorităţile chineze au oferit puţine detalii asupra participanţilor la această conferinţă la nivel înalt, ce va avea loc la Pekin.
     Consilierul de stat Yang Jieshi a arătat săptămâna trecută în China Daily că douăzeci de conducători de stat şi- au confirmat prezenţa la conferinţă şi că aceştia vor reprezenta Asia, Europa, Africa şi Anerica Latină.
     O sursă diplomatică informată asupra acestei liste a precizat pentru Reuters că Theresa May va face parte dintre conducătorii invitaţi la conferinţă." China alege ţările pe care le consideră prietene şi care vor avea cea mai mare influenţă în promovarea OBOR" a precizat această sursă.
" Este evenimentul diplomatic cel mai important al anului pentru China." a precizat o altă sursă.
      Consilieri ai Theresei May au confirmat că şefa guvernului va merge anul acesta în China pentru a discuta despre relaţiile comerciale între cele două ţări, fără a da însă şi detalii asupra vizitei.
Theresa May şi- a intensifiat deplasările în străinătate în scopul asigurării de parteneriate în afara Uniunii Europene înainte de declanşarea procedurii Brexitului anunţată pentru sfârşitul lunii martie.
Miza este aceea de a se asigura că puteri precum Statele Unite, India sau Turcia îşi vor întări relaţiile comerciale cu Marea Britanie, astfel încât aceasta să se poată prezenta într- o poziţie de forţă în faţa statelor europene în momentul antamării negocierilor de ieşire din blocul comunitar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.