joi, 30 noiembrie 2017

Vești din China: Caleidoscop pre-hibernal

(traducere din limba franceză, articole publicate de ziarişti franco foni acreditaţi în China. Articol apărut în 17 noiembrie 2017)

1) Abia ce părăsise Trump China, unde venise să facă schimb de mii de promisiuni de prietenie cu Xi Jinping, că Departamentul american pentru comerț a stabilit în 13 noiembrie că din China se exportă în SUA placaj în dumping cu subvenții de 195%. Așa că a dus taxa compensatorie la 195%, de unde până atunci oscilase între 0% și 8% - tarif ce condamnă acest produs să dispară din SUA. Conform amenințării de „ toleranță zero” a lui Trump în materie de schimburi.
Începând cu 14 noiembrie, Pekinul a protestat împotriva gravității unei sancțiuni pe o piață atât de mică ( 1.1 miliarde $/an, 0.25% din schimburi) . Trump a răspuns printr-un tweet: „ după călătoria mea în Asia, toți partenerii noștri comerciali trebuie să știe că regulile s-au schimbat – masivele noastre deficite trebuie să dispară și încă repede! ” La rândul său, Congresul american accelerează pregătirile de adoptare în 2018 a unei legi făcute pentru limitarea cumpărăturilor „ străine” a firmelor cu tehnologie avansată – care produc rachete nucleare, senzori, electronică aplicată pentru sateliți și drone. .. Din respect pentru OMC, legea se ferește să evoce China și se mărginește la a apăra dreptul de „ apărare a teritorului” . 

2) Este luată în vizor viitoarea piață națională de cărbune. Începând din 2015, țara are 7 burse locale, în care firmele energivore care nu pot respecta cotele de emisii de CO2 pot răscumpăra credite de carbon de la cele cărora le rămân. Or, Xie Zhenhua, dl „ Mediu Înconjurător”  a anunțat în 14 noiembrie că bursa unificată e „ gata de funcționare” . Totuși Xi refuză să indice o dată ( după zvonuri, începutul lui 2018) și avertizează asupra intereselor financiare care ar dori să facă speculă cu credite de carbon. Numai emițătorii reali vor putea să fie prezenți pe această piață bursieră. Iar într-o primă fază, străinii vor fi eliminați, ca și practica piețelor la termen. Pericolul este, într-adevăr, prezent: în absența precauțiilor, marii poluatori ar putea cumpăra destule credite pentru a acoperi toate emisiile fără a mai trebui să le reducă – credite de origine  îndoielnică care ar putea fi generate de către finanțiști. Statul nu-și poate permite un atare risc!  
3) Incident în Nepal: după ce a oferit în iunie grupului chinez Gezhouba șantierul barajului de la Budhi Gandaki ( 80 km de Katmandou) la 2.5 milairde de $, destinat generării de electricitate ( 1200 MW) și furnizării apei potabile, Consiliul de miniștri nepalez a respins contractul, despre care spune că este grevat de „ grave greșeli” . Totuși, statul himalayan, unul dintre cele mai sărace de pe Terra, depinde în mod disperat de China, care e avidă ea însăși să demonstreze capacitatea de a-și asista partenerii în realizarea creșterii economice – acest baraj ar fi fost al 4-lea al său în Nepal ... Presa indiană sugerează drept motiv al acestei respingeri un „ sfat” al New Delhi de a evita un contract în condiții prea draconice, care reprezintă pentru întreaga națiune riscul unei „ capcane a datoriei” , așa cum i s-a întâmplat Sri Lankăi, intrată în faliment în 2015 după realizarea de către niște grupuri chineze a două mega-porturi la Colombo și Hambantota. După ce consorțiul chinez devenise proprietar pentru un secol asupra a 90% din cele două proiecte. Un alt caz este cel al barajului de la Myitsone, de 3.6 miliarde, denunțat în 2011 de junta birmană.    

Încurajat de această „ frondă” nepaleză Islamabad din Pakistan a respins la rândul său în 16 noiembrie proiectul de baraj de la Diamer-Bhasha de 14 miliarde de $, pentru o capacitate de 4500 MW: „ condițiile de finanțare hiper stricte sunt de neconceput și contrare intereselor noastre” declară M. Hussein, președinte al autorității pentru apă și energie. În orice caz, această serie de rateuri în cooperarea dintre China și țările frățești sugerează o problemă de concertare a modelului de ajutor chinez cu dezvoltarea și cu inițiativa sa „ o centură, un drum” . (BRI). 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.