sâmbătă, 11 noiembrie 2017

Vești din China: Trump în China – cadouri costisitoare

(traducere din limba franceză, articole publicate de ziarişti franco foni acreditaţi în China. Articol apărut în 10 noiembrie 2017)
     Președintele Donald Trump a debarcat la Pekin în 8 noiembrie, urmat fiind de secretarul său de stat Rex Tillerson, de ginerele său Jared Kushner și soția sa Melania, în vizită de stat și după ce fusese în Japonia și Coreea de Sud. În fiecare dintre etape, gazdele sale au aplicat o aceeași strategie, surprinzătoare pentru occidentali: un fast desfășurat la maxim pentru ca președintele să fie primit într-un mod mai măgulitor decât în propria țară. O altă surpriză, datorată fără îndoială pregătirii minuțioase din partea echipei sale, D. Trump s-a arătat foarte prezentabil și a reușit să fie impecabil din punct de vedere diplomatic, evitând orice polemică și fiind destins, surâzător și pozitiv.     
     Xi Jinping l-a primit pe D. Trump în piața Tian'anmen cu covor roșu și  trecere militară în revistă, după care i-a oferit o ceremonie a ceaiului în sala de tezaur a Orașului Interzis, urmată de cină privată. În acest răstimp, consilierii săi și cei 29 de patroni de grupuri americane s-au așezat la masa verde, anunțând încă din prima seară afaceri la nivelul a 9 miliarde de $. Însă a doua zi, această cifră a explodat la aproape 253 de milarde – ceva nemaivăzut!
      Boeing ar urma să furnizeze 300 de avioane pentru 37 de miliarde de $ lui Spring, companie low-cost, iar compania China Energy ar urma să finanțeze un proiect de gaz de șist experimental în Virginia de Vest pentru 87.7 miliarde de $. Șantier istoric: compania de fonduri CIC, Bank of China și Sinopec se asociază pentru a dezvolta un zăcământ de gaz în Alaska, din care trei sferturi va pleca spre China. Va costa 43 de miliarde de $, rentabilitatea nefiind ultimul dintre obiective. Va fi cel mai mare șantier mondial pe cercul arctic. China se impune „ prima putere arctică” și face acest lucru de pe pământ american. Qualcomm, vrea să livreze în 3 ani pentru „ circa” 12 miliarde de $ microprocesoare firmelor Oppo, Vivo și Xiaomi, fabricanți de smartphon-uri. Goldman Sachs deschide fonduri de finanțare de 5 miliarde de $ cu CIC pentru proiecte industriale bilaterale; DowDu Pont va livra poliuretan rezistent și ușor, materie primă pentru bicicletele pe care le împarte în fabricație cu Mobike; lui Ford și GM li se comandă mașini și piese de 11.7 miliarde; Bell    furnizează lui Reignwood 50 de elicoptere în plus față de comanda inițială; și JD.com, nr 2 chinez în e-commerce, comandă pe termen lung carne de vită din Montana, de porc grupului Smithfields...
Un detaliu important, majoritatea acestor „ afaceri” sunt la stadiul de declarație de intenție – aceste „ eseuri” trebuie transformate. Dar chiar și așa, ar putea conduce la sute de mii de locuri de muncă în Statele Unite – un bilanț suficient pentru a face ca populația și presa americană să înceapă a-și privi președintele cu alți ochi, inversând curba de impopularitate care crește începând de la ungerea lui în funcție acum fix un an.
     Pe parcursul celor două zile, Xi Jinping, în contrapartidă, n-a lăsat nimic în ce privește prioritățile sale. S-a putut vedea acest lucru din alocuțiunile celor doi președinți. Despre Coreea de Nord, Trump a putut să evoce izolarea intratabilă pe care visează să i-o aplice liderului Kim Jong-un pentru a-l forța să renunțe la cursa lui cu bombă. Xi însă, el s-a limitat la a-și reitera acordul asupra „ obiectivului” , nu asupra modului de a-l atinge. Despre expansiunea Chinei în Marea Chinei de Sud, Xi s-a limitat la a observa că „ Oceanul Pacific este suficient de mare pentru toată lumea” . Iar în privința cererii lui Trump de deschidere a pieței chineze și egalitate de tratament a firmelor din cele două țări, Xi s-a cantonat în banalități, fără a se angaja în vreuna dintre promisiuni ...

Și astfel a plecat Trump de la Pekin plin de glorie și contracte, dar cu prețul libertății sale de manevră față de China, în problemele care contează!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.