duminică, 3 decembrie 2017

Vești din China: Răceală hibernală

(traducere din limba franceză, articole publicate de ziarişti francofoni acreditaţi în China. Articol apărut în 24 noiembrie 2017)

- Deși fără ambasade din 1951, Pekin și Vatican vor face schimb de expoziții în 2018: 40 de piese de muzeu din Renaștere vor pleca din Muzeul Pontifical Anima Mundi, care va primi 40 de piese din tezaurul Orașului Interzis. Fiecare expoziție va conține și un tablou semnat Zhang Yan, oferite în mai de către Xi Jinping papei Francisc. Ca să fim bine înțeleși, aceste expoziții, nu anunță o recunoaștere reciprocă de către cei doi stâlpi ideologici și spirituali. Au fost programate fiindcă nu s-au putut încheia negocierile. Nefiind pregătită, paralizată de contradicțiile sale interne în domeniu, China lui Xi a rugat biserica catolică să aștepte liniștită până se va putea face acest lucru ...
- Turbulențe pentru miliardarul Wang Jianlin, fondatorul grupului Wanda. După ce a încheiat o promisiune de vânzare a 73 de hoteluri din China către firma Guangzhou R&F ( Fuli) și 13 dintre parcurile sale tematice către firma Sunac, pentru un total de 9.6 miliarde de $, Wanda se declară gata să studieze „ orice ofertă comercială” pentru filialele sale din străinătate ( R-U, SUA și Australia) . Aceasta ca urmare a interdicției bancare adoptate de Xi în iunie 2017, care marchează în acest fel flirtul dintre regim și marii săi magnați – nu doar Wanda, ci și HNA, Fosun și Aubang. Strangulată cu încetul, Wanda și-ar putea vinde hotelurile, supermarketurile, parcurile tematice și cinematografele. Gestul schițează de asemenea sfârșitul unei ere a credictului facil. Wanda trebuie să se reorienteze către meseria sa de bază: construcțiile.
- În Coreea de Nord, din 17 până în 20 decembrie, emisarul chinez Song Tao, președinte al departamentului internațional al PCC, n-a fost primit de către Kim Jong-un, tânărul Moș Ubu din micul regim enclavizat. Pentru Pekin, respingerea a fost cu atât mai șocantă cu cât climatul păruse a se lumina. China rămâne una dintre rarele țări care încearcă să calmeze starea belicoasă a lui Trump. Refuzând să trateze Phenianul drept „ sponsor al terorismului” , China predică în deșert apelurile sale la dialog. Pe de altă parte însă, a acceptat utlima salvă de sancțiuni împotriva Țării dimineților linștite, ceea ce ar putea constitui o cauză a refuzului lui Kim de a-l primi pe Song Tao. Poate și că această țară foarte secretă suferă din cauza unor servicii administrative bizantine, cu proceduri interne complicate, ca orice țară minusculă care se crede mare ... În orice caz, un Song Tao stoic i-a subliniat lui Choe Ryong-hae, vice-președinte al Partidului muncitorilor, nevoia de „ a întări prietenia tradițională” . După care, Pekinul a criticat Washingtonul pentru că a pedepsit firme chinezești și nord-coreene care fac comerț între ele, încălcând astfel cele mai recente sancțiuni.  Iar dacă Air China își suspendă relația Pekin-Phenian, nu o face drept represalii, ci din lipsă de clienți – e iarnă!

- Și iată, în fine, un bărbat a cărui cădere nu va fi deplânsă: Lu Wei, extravagantul șef al administrării internetului, însărcinat din 2013 cu marile foarfeci din lumea virtuală, cu ceea ce cele 731 de milioane de internauți aveau dreptul să vadă, spună ori urmări pe rețeaua chineză. Lu Wei, 57 de ani, este acuzat de „ grave încălcări de disciplină”  - de corupție. În față, acest fost șef al Agenției Xinhua își enunța în 2015 crezul său că „ libertate fără a fi ordine nu există” . Pe din dos însă, acestui bărbat foarte curtat i-a fost tare greu să refuze ofertele foarte ispititoare a bogatelor companii de web. Lu a fost înlocuit de foarte discretul Xu Lin, 54 de ani, un aliat al lui Xi Jinping. Acestea fiind spuse, plasa cenzurii nu e gata să se desfacă: în 23 noiembrie se vedea cum dispare Skype, furnizor de telefonie prin internet și niște portaluri de download. În 2017, App Store ( Apple) a șters din liste 674 de VPN ( virtual private network) tolerate până atunci, permise internauților „ marelui zid virtual” …

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.