duminică, 11 februarie 2018

Vești din China: Câinele sugrumă Cocoșul

(Traducere din limba franceză, articole publicate de ziarişti francofoni acreditaţi în China. Articol apărut în 08 februarie 2018. În măsura în care voi găsi timp am să traduc și public aici alte două articole din ianuarie cu care am rămas datoare. )
      În 15 februarie la miezul nopții, Cocoșul va cânta ultima dată, sufocat de hămăitul Câinelui. Penultim semn zodiacal, Câinele înseamnă mult pentru această țară. Din toate timpurile, China l-a avut drept tovarăș de vânătoare, paznic al avuțiilor sale sau al securității sale și – din fericire din ce în ce mai puțin – l-a avut în cratiță.
            Câinele din 2006 e asociat cu elementul Foc. Pentru cel din 2018 urmează în rândul elementelor elementul Pământ, ale cărui culori le poartă: bej, maro, ocru. Domeniile cele mai faste vor fi deci cele legate de Foc ( alimentar) , Metal și Lemn ( industrie, decorațiuni interioare, textile, agricultură) . Va trebui, dimpotrivă, avut grijă cu Apa, care va aduce inundații și furtuni.
     Ca și toate celelalte unsprezece semne ale zodiacului, Câinele trăiește în dualitate. Este pe de o parte fidel până la moarte, idealist, totdeauna bine dispus, gânditor constructiv și eficient, crede în justiție și are nevoie de iubire. Dar este și un incorigibil certăreț, care refuză compromisurile, iar mâniile sale vor depăși uneori limita. Nesuportând să lase lucrurile să aștepte, vrea „ să regleze problemele odată pentru totdeauna” , à la Donald Trump, născut sub acest semn. Celelalte persoane din același an cu ei , „ běnmìngnián ” (本命年) , ( precum G.W. Bush, B. Clinton, Zhou Enlai ori campioana de tenis Li Na) vor ieși în evidență printr-o ascendență naturală, o energie și voință puternice, dar și printr-o mare capacitate de a-i asculta pe ceilalți. Este așadar un semn propice și va trebui să ne așteptăm la o mulțime de nunți și nașteri în cele 12 luni ce urmează. Băieții vor fi loiali, atenți, dar uneori depresivi. Fetele vor fi bine dotate în ce privește frumusețea, dar vor risca o înclinare spre ceartă.  
     Toată Asia va fi brăzdată de miliarde de petarde și focuri de artificii ce vor celebra Noul An lunar (春节, Chūnjié). În 40 de zile sunt prevăzute a avea loc 2.98 miliarde de deplasări, cea mai mare migrațiune anuală din lume, cel mai adesea cu destinația satul ancestral. Alții vor merge în străinătate: doar în Tailanda sunt așteptați 300.000 de vizitatori într-o săptămână ( + 18% ).
     La Chūnjié, chinezul trebuie să țină cont de rituri, să aibă afacerile în ordine, să-și fi plătit datoriile. La țară, trebuie să-și inunde neamul cu cadouri și „ plicuri roșii ” ( hóngbāo -红包) , care sunt tot mai mult virtuale, trimise pe smartphone, care e conectat la contul bancar al utilizatorului. Pe parcursul întregii nopți a galei CCTV, pe Alibaba zeci de milioane de chinezi vor juca jocuri de realitate extinse, care vor distribui via Alipay, în direct, 600 de milioane de ¥. Tencent, rivalul său, îi va face efectiv pe utilizatorii săi „ să meargă” , ca antidot la excesul banchetului nocturn: la fiecare 100 de pași, contabilizați printr-un pedometru integrat în QQ, le va da un honhbao. În plus, va distribui 4 miliarde de cupoane de reducere. Ce ar putea fi mai bine?
            Ultima tendință: unii migranți cu venituri modeste „ evită sărbătoarea” (duǒnián – 躲年) și aleg să nu se întoarcă la țară, pentru a scăpa de presiunea financiară de a trebui să ofere cadouri sau bani tuturor membrilor familiei.

     O versiune la așa ceva se poate citi la cei tineri, mai puțin dispuși decât ieri să se conformeze capriciilor părinților sub pretextul pietății filiale. În 2018, în loc să-și închirieze un ( o) fals(ă) logodnic(ă) , se întorc în sânul familiei îmbrăcați în bluze cu inscripții provocatoare: „ nu mă întrebați nici de note, nici ce salariu am, nici când mă căsătoresc, nu e treaba voastră. ” Cu asta s-a spus totul și viața merge înainte!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.