joi, 17 mai 2018

Din România despre China: Petro-yuanul

China este foarte aproape de demolarea mitului DOLAR si la fel de aproape de lansarea petro yuanului cu acoperire in aur. Unde vor fi distribuiti dolarii americani de catre China si alte tari care vor sa scape de ei?

21 martie 2018
Asistam de o perioada de citeva luni la o propaganda legata de  cacealmaua Trumpista, prin care Trump declara ca este dispus sa intre in Razboi Comercial cu China pentru a reconstrui industriile americane si a reduce datoriile SUA. Pe de alta parte, Trump sconteaza ca aplicarea unor tarife intelese numai de el, vor rezolva problema, chiar daca asupra acestor tarife nu a fost facuta nici o gindire, dupa cum arata situatia si dupa explicatiile pe care el le ofera. 
Trump aduce la cunostiinta economiilor mondiale, ca intreaga planeta are un avantaj incorect in relatia comerciala cu economia americana, prin vinzarea de bunuri in America, cu taxe mult mai mici sau fara taxe, si plecind in tarile lor cu dolari americani dupa vinzarea produselor pe piata americana, ceea ce in opinia lui Trump, acest mecanism creaza un deficit urias Americii, in situatia in care miliarde de dolari se duc in aceste tari exportatoare in SUA….
Este foarte clar ca Trump nu este nici economist si nu intelege nici un fel de mecanism de comert sau financiar la nivel global. El nu este familiar cu ceea ce s-a intimplat in 1945 la Bretton Woods, cind americanii, care au fost considerati invingatori in al Doilea Razboi Mondial, au fortat prin decizia lor ca intreaga lume sa accepte aurul ca noua moneda internationala de schimb, ducind la un avantaj major al SUA, datorita faptului ca detinea in Trezorerie peste 22.000 de tone de aur, cel mai mult luat cu forta, mult din acest aur nefiind returnat nici acum, chiar Germania facind demersuri disperate sa isi repatrieze aurul, care intre timp a fost retopit de americani ca sa se piarda urma celor care l-au detinut.
Dar, cu timpul, partenerii americanilor din emisfera vestica, au inceput sa intrebe de aurul lor si cum il pot repatria. In prima parte, ei au intrebat despre aur in locul dolarilor, dar americanii s-au impotrivit virulent. In acel moment, Generalul francez Charles de Gaule s-a aratat extrem de indignat de refuzul americanilor de a repatria aurul Frantei. Acest refuz al Americii fata de aurul francez a dus situatia economica a Frantei in extremis si in 1968 Generalul a trait un moment al unei revolutii de proportii care aproape ca l-a scos de la conducere….
In 1971, aurul din stoc al americanilor se diminuase major datorita cheltuielilor efectuate si traiului de huzur al americanilor, pentru a dovedi in mod fatarnic ca este cea mai mare putere economica mondiala. In aceste conditii, Nixon a revocat hotarirea de la Bretton Woods si la Jakarta s-a ajuns la concluzia, dictata tot de jewmericani, ca nici o tara sa nu faca paritatea aurului cu dolarul in platile curente internationale si s-a deschis fereastra catre eliminarea aurului din tranzactii, raminind ca dolarul sa devina moneda standard in circulatia marfurilor la nivel mondial si in acest fel sa fie cea mai dorita moneda in rezervele bancilor centrale, situatie care domneste si acum…..
Cum putea si pot tarile lumii sa obtina dolarii de care au nevoie? Singura posibilitate pentru bancile centrale de a obtine dolarii americani ar fi ca economiile lor sa vinda marfa Americii si sa obtina platile in dolari. Cum pot vinde aceste tari marfurile lor pentru a obtine dolari de pe piata americana? Foarte simplu, prin vinzarea acestor marfuri la un pret derizoriu dictat de piata americana mofturoasa…. Deci, asa arata privilegiul oferit de America comertului mondial, privilegiu care dupa cum am vazut in zeci de ani, a fost de fapt un avantaj enorm pentru SUA.
Asa ca, daca Trump  doreste sa ingreuneze situatia economiilor lumii in obtinerea de dolari, de care ele au nevoie pentru ca aceste economii sa prospere sau sa supravietuiasca, el practic submineaza “Exorbitant  Privilege” stabilit de insasi America in 1945 si modificat tot in avantajul Americii in 1971. Deci Trump nu a inteles pe ce drum merge SUA si nici care a fost evolutia unei decizii.
Pe 26 Martie 2018, deci la numai citeva zile de aici inainte, China va initia pe piata financiara faimoasa moneda petro yuan, pe care chinezii au aminat-o in mai multe ocazii.
DAR CEL MAI IMPORTANT LUCRU IN ACEASTA ECUATIE FINANCIARA ESTE CA PETRO YUANUL CONDUCE LA SITUATIA UNEI POSIBILE TRANZACTII PETRO YUAN – AUR, IN CARE EXPORTATORII DE PETROL VOR PUTEA SCHIMBA YUANII, DE CARE EI CU SIGURANTA NU AU NEVOIE, IN AUR.
Actualul trend imprimat de Trump pe tema “Razboiului Comercial” si faptul ca acest razboi comercial ar fi benefic pentru americani, este o eludare completa a mecanismului financiar general, ceea ce va duce inevitabil la o pierdere a pozitiei dominante a dolarului american pe piata mondiala. Daca tarile globului nu vor putea obtine dolari pentru rezervele bancilor lor centrale, ele vor trebui sa se orienteze pe piata la anumite monede de substitutie… Iar cel mai la indemina substitutent va fi…aurul. Acest lucru este ceea ce Trump nu intelege….si ceea ce va scufunda America sub povara ambitiilor prostesti si saraciei controlate.
 
Adrian Cosereanu

http://www.alternativaromaniei.com/index.php/stiriactualitati/2462-trumpcomertmondialdolartarife

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.