vineri, 14 septembrie 2018

Vești din China: China- SUA, războiul celor trei panere

(Traducere din limba franceză, articole publicate de ziarişti francofoni acreditaţi în China. Articol apărut în 01 septembrie 2018.)

Din mai, războiul comercial dintre Trump și China s-a împotmolit. După ce-a lansat ostilitățile,Trump alege „ inacțiunea” ( wúwéi 无为,concept taoist), bazat fiind pe epuizarea de resurse a câmpului pe care-l are-n față.În 27 august, declară: „ Chinezii vor să vorbească, însă nu e momentul.” Dinspre partea Chinei, nici ea nu e deloc grăbită, iar conform unui expert: „Încurcat în lungi scandaluri interne, Trump trebuie să le contracareze cumva și face pe durul la extern ... Pentru China nu e timpul potrivit pentru a face concesii, ci dimpotrivă, trebuie să-și consolideze vulnerabilitățile economice, mai ales în materie de credit.”
Ceea ce și face ministrul său de finanțe în 27 august, alocând provinciilor 200 de miliarde de $ pentru infrastructuri, al căror ritm de creștere a scăzut la +7% din ianuarie până în iulie, față de 19% cât era în 2017. Ăsta este de fapt un compromis între stat și nivelul local: în ajun, acestui minister i se refuzase de către tutorele CBIRC un stimul de 438 miliarde $, provenind se pare din cei 20% provizioane bancare asupra oricărei obligațiuni din provincii. Totodată, statul își continuă vânătoarea de creditori „P2P” pe internet, prost reglementată și prost controlată: numai în iulie, 167 dintre aceste bănci din umbră au dispărut. Mesajul e clar: da, se relansează creditul, dar prevenind investițiile nesigure.
China necedându-i nimic lui Trump, următoarea salvă de represalii pare inevitabilă: noi taxe asupra a 200 de miliarde de $ de exporturi chinezești odată cu începutul lui septembrie, respectiv revocarea de către Trump a statutului de „națiune cea mai favorizată”, ce va duce la o și mai mare creștere a tarifelor vamale ale SUA!
În așteptarea acestui lucru, mediile de afaceri stau ca paralizate: începând din ianuarie, provinciile n-au emis decât 792 miliarde de ¥ din obligațiile la care aveau dreptul ( 36% din cota anuală) – o nimica toată. Cât despre dezvoltatorii imobiliari, au făcut mutre la licitațiile funciare – 226 de loturi nu au fost preluate de nimeni! Mai ieri favorite ale bursei din New York, nou-înființatele companii high-tech chinezești scad, ca de pildă ZTE ( - 60% în acest an): investitorii se tem că-și vor vedea produsele interzise pe pământ american ...  
Într-un mod aproape poetic, cu trimitere la „tripitaka” ( cele trei panere cu cărți sfinte pe care călugărul Xuanzang le-a adus din călătoria sa în India) , Pekinul a optat să clasifice numeroasele cerințe ale lui Trump în trei portofolii. Primul se ocupă de cererile de reducere a deficitului american, al doilea de cele de deschidere a pieței chineze de servicii și al treilea – de departe cel mai problematic pentru China - , de cererile de înlăturare a protecționismului chinezesc asupra industriilor sale de viitor, din planul „Made in China 2025” și de achizițiile forțate de tehnologii occidentale. Această „încapsulare” a datelor conflictului într-o cochilie de cultură antică chinezească, sugerează existența la decidenții țării a unei siguranțe în ce privește dreptul lor tradițional.
Față de acest conflict, și Europa se mișcă. Berlinul își schimbă regulile pentru a bara cumpărarea de către China a pepitelor sale tehnologice. Le limitează la 15% din capital pentru întreprinderile „de siguranță națională”. În mai, parlamentul european a votat un mecanism similar, gata să intre în acțiune în decembrie în cele 28 de state.
Pekinul e îngrijorat: deocamdată, intransigența lui Trump a împiedicat Europa și SUA să acționeze împreună. Însă de îndată ce acestea două s-ar înțelege, poziția Chinei ar deveni precară! China caută să ofere Bruxelles-ului o concesie, care să nu fie ce cere Washington-ul...Dar deocamdată e cu mâna goală, refuzând să schimbe vreo iotă din formulele ce i-au reușit atât de bine de 30 de ani încoace. Un ultim element: la Pekin, în 28 august, în cursul unei reuniuni cu ușile închise a fondurilor suverane CIC, vice-premierul Liu He și J. Thornton, un apropiat al lui Trump, au continuat discuțiile, făcând eforturi să reducă din tensiuni ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.