Pariul unui nou început
În zorii zilei de 06 noiembrie, şapte bombe artizanale explodau la Taiyuan ( Shanxi) în faţa sediului partidului. Bilanţ: 1 mort, 8 răniţi. La nouă zile după atentatul din piaţa Tiananmen şi cu 72 h înainte de deschiderea celei de- a 3- a plenare ( din 9 până în 12 noiembrie) a celui de- al 18- lea Congres al PCC, iar aceste acţiuni în forţă trădează o puternică tensiune şi incapacitatea forţelor de ordine de a le neutraliza în faşă.
În ce priveşte guvernarea statului, problema pe care trebuie s- o înfrunte plenara este mecanismul lăsat moştenire de Deng Xiaoping de prevenire a unei derive de cădere în sistem dinastic de conducere, stil Coreea de Nord.
Pe parcursul a 30 de ani, sistemul a funcţionat- ţara a fost condusă colegial. Dar cu un preţ mare: nu s- a luat, decât cu excepţii rare, nici o decizie de mare importanţă. Din lipsă de consens, puterea nu a putut pune în discuţie administrarea socială, chiar dacă aceasta este generatoare de instabilitate, după cum o sugerează atentatul din piaţa Tiananmen, comis de uiguri din Xinjiang.
Însă, mare surpriză: faţă de toate aceste tendinţe şi lobby- uri, Xi Jinping a ştiut să se impună cu viteză surprinzătoare, prin campania sa anti- corupţie.
Săptămâna trecută au fost lansate 10 echipe poliţieneşti, având ţinte diferite: agenţiile ( Xinhua) , ministerele ( de comerţ) , provinciile ( Canton) companiile publice ( 3 defileuri) - pentru depistarea de fraude şi, mai ales, demontarea rezistenţei la schimbare.
O altă pârghie este acţiunea lui Xi de " educare a cadrelor" , prin adunări de lungă durată, în stil rece, onest, iacobin.
Pe agenda Plenarei figurează mai întâi reforma funciară:- Evitând privatizarea totală a pământurilor ( care rămâne pentru 2020) , Xi vrea să ofere ţăranului un titlu de proprietate pentru terenuri construibile;
- În ce priveşte reforma creditului, e vorba de liberalizarea ratei dobânzii urmată de convertibilitatea yuanului în următorii 10 ani;
- În ce priveşte reforma bancară, permisiunea de a se deschide bănci private şi depozitul de bilanţ al băncilor- după crearea unui fond de garanţie pentru depozanţi;
- Provinciile şi oraşele vor avea la dispoziţie 10 ani pentru a renunţa la exproprieri ca sursă de venituri. În schimb, ele vor putea emite obligaţiuni şi primi o cotă- parte din taxa funciară care, din experimentală se va generaliza.
NB: recapitalizarea provinciilor este şi legitimă şi urgentă a se face. Provinciile au o datorie actuală de 2300 miliarde de $ , suportă 80% din sarcinile financiare publice, dar nu primesc decât 50% din cheltuieli.
Printre numeroasele proiecte explozive de reformă se numără:
1. Eliminarea tampoanelor ( firme intermediare) , vacă grasă de muls pentru administraţii, care sufocă industria. În 2013 au fost deja anulate 334 de autorizaţii, ceea ce a permis crearea de noi întreprinderi într- o proporţie de 25%.
2 . Creşterea impozitelor pentru consorţiile de stat care, sub pretext că au statut " strategic" şi protejate de tutela SASAC, nu varsă în trezoreria publică decât 5- 10% din profit.
3. Teribil instrument discriminatoriu pentru ţărani, hukou- l ( permisul de rezidenţă) va dispărea.
4. Asigurările sociale vor fuziona, astfel încât, dacă părăseşte provincia de domiciliu, migrantul către oraş îşi păstrează drepturile pentru care a cotizat.
5. Cota de un copil per cuplu va fi abolită.
6. 36 de milioane de locuinţe sociale se vor construi până în 2020, incluzând şi spitale, şcoli, case pentru vârstnici ...
7. Reforma juridică va inflori ( ca test) în noile zone libere. Dacă Xi Jinping va avea câştig de cauză, aceste zone vor fi plasate sub jurisdicţie internaţională, cu tribunale independente.Deşi apărute din sferele puterii, aceste măsuri par improbabile, în contra- curent faţă de tradiţie: o serie de dovezi avertizează asupra unor deziluzii inevitabile.
Şi totuşi, din această vară, o serie de paşi mici sugerează că ţara se pregăteşte pentru aşa ceva. Cu zecile, foşti activişti ai gărzilor roşii îşi descarcă conştiinţa şi cer în mod public iertare celor pe care i- au torturat cu 40 de ani în urmă, iar uneori obţin această iertare.
Acestea toate constituie semne ale unei Chine care îşi înfruntă demonii trecutului, gata de a întoarce foaia pentru a merge mai departe.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentaţi AICI
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.