joi, 25 iunie 2015

Veşti din China: După Mao, " reîntoarcerea" celor din vechime

( traducere din limba franceză, articole publicate de ziarişti francofoni acreditaţi în China)
Articol apărut în 18 iunie 2015. 

În 18 iunie la Hong Kong, cei 70 de deputaţi ai " Legco" decideau în mod oficial asupra ofertei guvernului central în legătură cu votul universal - o ofertă considerată foarte nesatisfăcătoare de către opinia publică locală, deoarece nu are în vedere decât trei candidaţi, toţi favorabili Pekinului şi validaţi de Pekin. Or, în ziua aceea, votul parlamentar a cunoscut un incident extraordinar: cu 5 minute înainte de vot, 30 de aleşi pro- Pekin au părăsit hemiciclul, lăsând la faţa locului 8 membri, faţă de 28 ai opoziţiei democrate. În acest fel, moţiunea a fost respinsă cu 28 la 8. Oricât de incredibil ar părea, ieşirea din sală rezultă dintr- o eroare a conducătorului lor de joc, care voia să întârzie votul ( ca să ajungă la vot şi un edil care întârziase) , aducând numărul de votanţi sub cel de quorum necesar. Dintr- o confuzie însă, cei 8 edili, prost informaţi, au rămas pe loc. Ce e sigur e că votul n- ar fi schimbat nimic pe fond, în oricare dintre cazuri moţiunea neputând atinge majoritatea de 2/3 din votanţi, obligatorie în acest caz. Pentru Pekin dezaprobarea este însă aspră: după o astfel de înfrângere, situaţia este blocată, singura ieşire posibilă pentru redeschiderea dialogului cu " regiunea sa Administrativă Specială" va fi de a supune aprobării o altă propunere - ceea ce presa oficială, a doua zi după afront, refuză net.
Săptămâna trecută a apărut o altă temă foarte surprinzătoare: o campanie numită " guoxue" ( 国学)ce preconizează studiul înţelepţilor din antichitate. Încă din 2008, Hu Jintao a pus în piaţa Tian'anmen în faţa portretului lui Mao o statuie a lui Confucius: pentru a crea o cultură politică " ecumenică" menită să  reabiliteze şi să aducă alături de socialism valorile naţionale vechi. Or, săptămâna aceasta, Academia centrală de guvernare, Xi Jinping publică o serie de compilaţii a acestor maeştri antici, a căror lectură este " recomandată" milioanelor de funcţionari centrali, respectiv cadrelor la nivel de provincie.
Totodată, prin intemediul Frontului Unit, instanţă de dialog cu forţele sociale- în afara PCC, Xi încearcă să repună în discuţie problema educaţiei tinerilor bogaţi din a doua generaţie ( 富二代 fuerdai) . La Pekin, ca şi la Xiamen, aceştia se iniţiază în ceea ce priveşte pietatea filială, aflată la originea averii părinţilor lor, precum şi în ce priveşte câteva servicii de interes comunitar. Repunerea în discuţie a educaţiei acestor tineri nu e traumatizantă: aceşti copii de bani- gata pot veni mai târziu ori pot pleca mai devreme de la cursurile de formare plătind amenda - fără probleme pentru ei, de 1000 de yuani. În şcoli şi universităţi de asemenea circulă începând din ianuarie un consemn împotriva infiltrării valorilor occidentale - pentru o reîntoarcere la valorile buddhiste, confucianiste sau Tao. A fost iniţiativa ministrului educaţiei Yuan Guiren. Or, împotriva acestuia, din 17 iunie a început o anchetă a poliţiei, pentru corupţie. Şi ne dăm seama astfel că un vechi locotenent al lui Jiang Zeming a lansat această campanie ca un act disperat pentru a face pe plac lui Xi şi a- şi salva scaunul. Această din urmă peripeţie e preţioasă în a face o analiză, fiindcă aruncă o lumină nouă asupra campaniei anti- occidentale din şcoli- aceea a unei lupte interne în Partid. De fapt această campanie a " înţelepciunii antice" nu este ea însăşi oare expresia unei lupte în sânul Partidului în care clanul reformator din jurul lui Xi caută să destabilizeze pe marxiştii duri din era Jiang impunându- le această nouă regulă a socialismului mai temperat în ce priveşte referinţele culturale? Întrebarea rămâne deschisă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.