( traducere din limba franceză, articole publicate de ziarişti francofoni acreditaţi în China.Articol apărut în 05 septembrie 2015. )
Dedicată celei de- a 70-a aniversări a sfârşitului celui de- al doilea război mondial şi victoriei asupra fascismului şi a Japoniei, parada păcii a avut loc în 03 septembrie la Pekin, după mai multe luni de pregătiri, şi nu a cruţat nimic pentru a crea o activitate perfectă în faţa lumii. Chiar şi albastrul de azur al cerului de vară indiană a fost generat de sute sau poate mii ( cifra a rămas secretă) de rachete cu săruri de iodură de argint, care au spart norii în ploaie artificială şi curăţat cerul - numai pentru aceste festivităţi.
În ce priveşte securitatea, nimic n- a fost lăsat la voia întâmplării: zeci de mii de militari voluntari îmbrăcaţi în albastru turcoaz şi caschete roşii au ocupat străzile, venind în sprijinul poliţiei îmbrăcate în gri şi negru, trupe anti- revoltă în ţinută neagră de luptă, poliţie înarmată în kaki şi cu banduliere albe ... În acest fel, Xi Jinping a putut să- şi primească oaspeţii, precum Vladimir Putin, Park Geun- hye, Preşedinta sud- coreeană ori Laurent Fabius, Ministrul de externe al Franţei, venit pentru a- şi asigura sprijinul chinez la convorbirile pentru un tratat internaţional climatic COP21 de la Paris la sfârşitul lui noiembrie. După cele 70 de salve de tun, Xi l- a lăsat pe Prim- Ministrul Li Keqiang să deschidă sărbătoarea, înainte ca el să facă inspecţia trupelor la bordul limuzinei sale Hongqi, când a împărţit mulţumiri : " Tovarăşi, mulţumiri pentru efortul dvs. " . A fost un remake a ceea ce au făcut toţi liderii chinezi de la Mao încoace, inclusiv Jiang Zeming şi Hu Jintao ca pentru a cultiva imaginea unui partid care şi- a păstrat cu pioşenie practicile revoluţionare. A urmat programul aşteptat şi cunoscut dinainte din informaţii savant scăpate: cele 67 de detaşamente militare chineze şi străine defilând în pas de gâscă, zecile de versiuni de care de luptă ( uşoare ori grele, amfibii, port- radare ) , maşinile de transport pentru trupe, gama de misile şi lansatoarele lor, elicopterele de luptă, dronele, avioanele de vânătoare, avioanele de recunoaştere sau de reîncărcare cu carburant. Un detaliu ce spune mult privitor la drumul parcurs de Xi Jinping în ce priveşte puterea: a creat această sărbătoare anuală în întregime întru gloria sa, oferindu- şi astfel parada " sa" chiar din primul mandat - Jiang şi Hu au aşteptat pe cel de- al doilea pentru a- şi acorda una. Pe de altă parte, defilarea " sa" a numărat 12.000 de soldaţi, cu 2.000 mai mult faţă de parada lui Hu din 2009.
Numeroase mijloace media occidentale au văzut în acestă paradă o demonstraţie de forţă ( împotriva naţiunilor care obiectează faţă de redesfăşurarea maritimă militară chineză) , precum şi o perdea de fum pentru a face poporul să uite dramele ofensatoare din vară: accidentul chimic de la Tianjin şi crash- ul bursier. Nimic din toate acestea nu e fals, iar entuziasmul străzii, ne forţează să ne modificăm privirea asupra paradei: locuitorii Pekinului, ca şi provincialii aflaţi în trecere prin capitală, ca şi cei din întreaga ţară, via reţelele sociale, ( tele) spectatorii şi- au exprimat mândria. " Nu Xi este cel care are nevoie de această sărbătoare, declara o studentă, ci noi, pentru a simţi uniunea noastră naţională şi realizările patriei noastre" .
Dacă e să reflectăm la acest lucru, vedem aici un fel de " linie de despărţire a apelor" între sensibilitatea chineză şi cea occidentală. Acolo unde europeanul vede injustiţia unei sărbători elitiste rezervată numai celor 47.000 de edili şi invitaţi, chinezul nu vede decât un lucru normal, reunirea triumfătoare a unei mari " familii" condusă cu fermitate de şefii săi, care răsfrânge asupra lor demnitate, putere şi prosperitate. O astfel de imagine poate deranja în Vest, ca punând democraţia în impas. Însă ea trebuie privită în ansamblu şi astfel integrată, pentru cel ce vrea să înţeleagă bine China.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentaţi AICI
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.