joi, 28 iulie 2016

Am citit azi: O intrebare despre botez

Terminasem slujba unui botez într-o duminică, în urmă cu câţiva ani. Era o zi de primăvară, însorită. Oamenii care participaseră la botez se fotografiau cu pruncul nou botezat în faţa bisericii. Caişii erau în floare; se auzea bâzâitul albinelor în pomi, alte câteva persoane stăteau pe bănci. Când am ieşit din biserică o doamnă mai în vârstă îmi spune:
- Părinte, Raiul este aici, în curtea bisericii dumneavoastră!
- Doamnă, este un privilegiu pentru mine că slujesc într-o biserică cu un trecut istoric aşa bogat. Eu consider că slujesc într-o catedrală.
- Câţi ani are biserica?
- Are peste 350 de ani şi nu se poate ca domnitorul Matei Basarab, care a ctitorit-o şi care 10 ani a avut la Negoieşti o reşedinţă de vară, să nu fi ascultat Sfânta Liturghie în aceasta biserică.
- Părinte, eu nu sunt ortodoxă, dar îmi place ceea ce văd. Sincer sunt impresionată. Dar am fost foarte atenta la slujba botezului şi aţi făcut o mare greşeală.
- Sunt curios să îmi spuneţi unde am greşit şi voi încerca să mă corectez.
- Aţi întrebat-o pe naşă, când ţinea copilul în braţe, dacă se leapădă de satana, dacă crede în Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu, aţi pus-o să spună Crezul, iar după aceea aţi botezat copilul. De ce nu aţi băgat naşa în apă, pentru că ea a făcut mărturisirea de credinţă, nu copilul? De unde ştiţi dumneavoastră că pruncul vrea să fie botezat la ortodocşi? Noi ne botezăm copiii de la o vârstă când pot să facă mărturisirea de credinţă, la şapte ani.
- Părerea mea este că şi un copil de şapte ani face mărturisirea de credinţă tot sub influenţa părinţilor. Ce libertate şi independenţă faţă de părinţi poate avea un copil de şapte ani? în Sfânta Scriptura avem destule exemple din care înţelegem că prin credinţa unora, Iisus Hristos a mântuit pe alţii. Astfel, un ofiţer roman a rugat pe Iisus să-i vindece sluga pe care o avea acasă. Acea slugă de acasă nici nu-L cunoştea pe Iisus, dar să mai şi creadă în El. Cu toate acestea, pentru credinţa stăpânului său, sluga a fost vindecată (Matei VIII, 13). Un alt nume, Iair - care era mai marele sinagogii - pentru credinţa lui în Iisus Hristos, Acesta îi înviază copila de 12 ani care murise. Ce mărturisire de credinţă poate face un mort? dar Iisus a înviat-o pentru credinţa tatălui ei (Matei IX, 18-26). Pentru credinţa femeii cananeence, Iisus a vindecat pe fiica acesteia (Matei XV, 21-28). Aşadar, pe temeiul acestor exemple, consideram noi ortodocşii (şi nu numai) că pentru credinţa părinţilor şi naşilor putem boteza pruncii cărora Dumnezeu le dă sfinţire şi mântuire.

- Părinte, după cum spuneţi dumneavoastră, poate aveţi dreptate, dar… nu ştiu…

- Doamnă, un gânditor creştin contemporan cu noi, Nicolae Steinhardt, scrie că,nimeni nu se face creştin, măcar de primeşte botezul, ca mine, târziu în viaţă”. Eu nu am pretenţia să vă conving în 5 minute, dar sper „târziu în viaţă” să vă dau de gândit.

Acum am observat amândoi că rămăsesem singuri în curtea bisericii. Alaiul de la botez plecase de mult, de undeva de departe se auzeau lăutarii, iar femeia a plecat grăbită, după ce ne-am spus politicos “la revedere”. Uitându-mă în urma ei mi-a venit în minte o întrebare: o fi ştiind că Iisus la 8 zile a fost tăiat împrejur şi că nimeni nu I-a cerut părerea?

Pr. Nicolae Trusca
Parohia Negoiesti
http://www.crestinortodox.ro/botez/o-intrebare-despre-botez-149332.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.