Opt ziaristi furiosi versus degradarea presei
de Matei Visniec RFI Romania
Marţi, 9 februarie 2010, 22:07 Revista Presei | Subiectele Zilei
Nu este prima data cind in Franta sunt lansate semnale de alarma legate de degradarea meseriei de jurnalist. In prezent, opt ziaristi s-au asociat pentru a vorbi despre acest subiect, iar canalul de televiziune ARTE i-a reunit pe data de 9 februarie in cadrul unei emisiuni extrem de mediatizate, scrie Matei Visniec in cronica sa insolita de la RFI.
Cei 8, nume celebre in Franta, pornesc de la constatarea ca Internetul a modificat total statutul meseriei de jurnalist.
Internetul, spun ei, ameninta chiar sa reduca la tacere jurnalismul traditional, de exemplu cel scris. Tot mai putina lume cumpara ziare, iar tinerii, cind vor sa se informeze, au reflexul de a-si cauta informatia pe Internet. Altadata, mai spun acesti opt ziaristi furiosi, ziaristul era purtatorul de cuvint al publicului, al comunitatii, al oamenilor. Acestia le incredintau ziaristilor punctul lor de vedere.
Acum, publicul aproape ca si-a pierdut increderea in ziaristi. Si in orice caz prefera sa-si exprime parerea direct, tot prin intermediul internetului. Sute de mii de bloguri au aparut in ultimii ani, ceea ce nu este un lucru rau pentru ca asistam la crearea unei democratii directe, inclusiv pe tarimul informatiei… Din pacate, insa, pe internet putem gasi, alaturate, atit informatii competente furnizate de experti si specialisti, cit si provocari lansate de sarlatani si psihopati… Altfel spus, un amestec teribil, iar criteriile de selectie a informatiilor fiabile ramin… greu de definit.
Cum sa ai acces la adevar in aceste conditii, iata marea intrebare. Pentru ca in contextul confuziei generale, opinia unui extremist risca sa aibe aceeasi valoare cu cea a unui expert. Meseria de ziarist este deci amenintata cu disparitia, spun cele opt vedete ale jurnalismului francez, ceea ce, mai adauga ele, pune in pericol chiar democratia. In prezent, mai subliniazà ei, jurnalismul este cangrenat de mimetism, de dictatura emotiei, de confuzia dintre informatie si divertisment.
Denis Jeambar, fost director al revistei L’EXPRESS, spune: “Presa scrisa se uita la televizor, televizorul asculta radioul, radioul citeste presa scrisa”. Mediile de informare deci se inchid in mai multe cercuri concentrice. Mediile de informare traditionale nu au reusit inca sa faca virajul spre Internet si isi pierd tot mai mult din audienta. In acelasi timp, insa, cineva care se informeaza exclusiv din surse legate de Internet risca sa fie manipulat de escroci sau de extremisti.
Paradoxal mai ramine si faptul ca site-urile consacrate informatiei nu sunt inca rentabile, desi toata lumea spune cà viitorul apartine internetului. Aproape ca putem vorbi de moartea informatiei, iata concluzia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentaţi AICI
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.