Dacă aţi fost în Hangzhou, înţelegeţi cu siguranţă de ce atâta interes pentru acest oraş. Am trecut acolo prin anii 80, pentru câteva zile. Să stai acolo ai senzaţia că eşti într- un basm oriental: natura, într- o îmbinare fericită a apei, vegetaţiei, solului, specificul chinezesc al arhitecturii clădirilor, dau această impresie că te afli într- o grădină nesfârşită în care omul şi natura alcătuiesc un tot fericit.
La concursul în discuţie mi- a făcut plăcere să susţin pe Facebook, împreună cu membrii Clubului RCI Romania/ Braşov un român, Brad Florescu, care s- a numărat printre cei 5 finalişti ( din 26.000 de candidaturi!) .
Aştept să ne dea veşti despre cum a fost participarea la festivitatea finală a concursului. Şi îi urez succes la eventuala următoare ediţie a concursului!
În cadrul unui concurs inspirat din competiţia australiană " cel mai bun job din lume" , oraşul Hangzhou ( 200 km la sud- vest de Şanghai) şi- a desemnat marţi, 27 mai 2014, ambasadorul global. Liam Bates, un elveţian de origine anglo- americană, va câştiga astfel un salariu anual de 40.000 euro. Jobul său constă în a promova în toată lumea acest oraş ancestral.
Celebrat pentru frumuseţea sa şi bogatul patrimoniu arhitectural, oraşul Hangzhou a fost capitala Chinei în timpul dinastiei Song şi a fost vizitat în sec al XIII- lea de ilustrul negustor şi călător veneţian, Marco Polo.
Oraşul, al cărui Lac de apus face parte din patrimoniul mondial UNESCO, s- a schimbat ceva de la trecerea pe aici a autorului Cărţii minunilor lumii, aşa că în prezent are 8,8 milioane de locuitori. " Hangzhou- l modern este foarte frumos şi plăcut, fiind reputat pentru pitorescul peisajelor, bogăţia culturală şi a tradiţiilor, explică Li Hong, director al comisiei pentru turism din Hangzhou. Însă, în timp ce majoritatea turiştilor cunosc Pekin- ul şi Şanghaiu- l, numele oraşului Hangzhou nu e un nume familiar, în special în Occident."
De notat că această campanie pentru oraşul Hangzhou a fost dusă pe Facebook, unde puţini dintre chinezii din China continentală au acces. Cele şase pagini lansate de oraşul Hangzhou pe această reţea socială au generat 26.000 de candidaturi pentru concursul " Marco Polo al timpurilor moderne" . Liam Bates a fost unul dintre cei cinci finalişti.
Iubitor de călătorii şi producător de documentare, Liam Bates a ajuns pentru prima dată în China în urmă cu zece ani, pentru a studia artele marţiale. Vorbeşte mai multe limbi, printre care şi chineza şi locuieşte de ani buni la Pekin. A descoperit Hangzhou- l în urmă cu patru ani. A făcut vâlvă la televiziunea publică chineză în 2010 când a câştigat concursul de limbă chineză " Puntea limbii chineze" şi concursul de elocvenţă. Mai jos am postat cele rostite de Liam Bates la ceremonia de decernare a acestui premiu şi discursul său la absolvirea UBC/ The University of British Columbia, Canada.
Bates a început lucrul la noul post, miercuri, chiar a doua zi după anunţarea rezultatelor concursului. Pentru început, va face un tur de 19 zile al oraşului Hangzhou şi împrejurimile sale, pentru a descoperi locurile cele mai deosebite precum şi tradiţiile legate de cultura ceaiului şi de comerţul cu mătase. A declarat că a fost " foarte incitat" de ideea de a merge pe urmele lui Marco Polo " pentru a servi drept punte între două culturi şi a contribui astfel la schimburile între Orient şi Occident. " Jobul său constă în a împărtăşi pe Twitter şi Facebook impresiile din Hangzhou...
Liam Bates în 2010 la ceremonia de decernare a premiilor concursului Puntea limbii chineze, 2010:
http://v.youku.com/v_show/id_XMTEyNzA1MDA4.html?from=y1.2-1-87.3.1-2.1-1-1-0
Liam Bates în 2010, discurs la absolvire curs UBC, Canada:
http://v.youku.com/v_show/id_XMTEyNzA1MDA4.html?from=y1.2-1-87.3.1-2.1-1-1-0
Liam Bates în 2010, discurs la absolvire curs UBC, Canada:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentaţi AICI
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.