(traducere din limba franceză,articole publicate de ziarişti francofoni acreditaţi în China.Articol apărut în 24 martie 2017 )
După aceste săptămâni politice, care au oscilat între cenzură, poluare şi anticorupţie, revine primăvara: pruni înfloriţi, păsări care ciripesc, teme îndelung uitate ce ne revin plăcut în amintire.
Mediul înconjurător înregistrează câteva mici progrese! India şi China, în care sunt 86% dintre centralele pe cărbune construite în lume din 2007 încoace, au închis în 2016 sute de unităţi poluante şi îngheţat peste 100 de noi proiecte ( conform Sierra Club din 22 martie) Pe 19 martie, China şi- a închis ultima sa centrală pe cărbune, a grupului Huaneng, după 18 ani de funcţionare. Centrala a generat 845 MW/ an şi a ars 8 milioane de tone de huilă. Neaşteptată pentru experţi, această micşorare a cererii de energie, permite stoparea curbei, hiperbolică până atunci, de emisii de carbon, sulf, azot şi pulberi. Era şi timpul, întrucât aceasta provocase deja în China 3 milioane de decese premature pe an, conform ultimei estimări a CDC ( Centrul de prevenţie epidemiologică) .
Timid, statul începe a pedepsi factorii de decizie care sacrifică în mod deliberat mediul înconjurător pe altarul profitului. Pe 13 martie, la Mentougou ( Pekin) , un cadru din domeniul încălzirii publice, surprins că a deconectat filtrul anti- sulf, care decupla emisiile de dioxid de sulf a fost plasat în detenţie administrativă. Această arestare a avut efectul unei bombe şi a generat reflecţii în mediile sectorului public.
O altă măsură în forţă, ministrul Chen Jining pregăteşte o reţea de 37.000 de zone de detectare a poluării, fiecare având un responsabil, pentru zona Pekin- Hebei- Tianjin ( 115 milioane de locuitori, printre cei mai poluaţi din ţară) . 400 dintre ele, sursa a 40% din poluare, vor avea apa şi aerul inspectate de senzori în timp real - teoretic, vor face imposibilă orice fraudă...
La Xingping ( Shaanxi) se deschide o uzină care converteşte huila în etanol, 100.000 de tone pe an. La cursurile actuale ale petrolului, nu e rentabilă, însă China are mult cărbune şi puţin petrol. Este deci o rezolvare pentru viitor, cu condiţia să fie însoţită de o politică selectivă a impozitelor.
În februarie s- au reluat vânzările de automobile electrice şi hibride: 17.600 + 30%. Xu Yanhua, de la Asociaţia constructorilor, estimează că în 2017 vânzările vor depăşi 800.000, adică + 58%. Lucruile devin serioase!
În domeniul sănătăţii, în ciuda eforturilor ( precum cele 2000 de spitale private deschise în 2016) , reforma întârzie să se arate. În 17 martie, de ziua mondială a somnului, China Sleep Research Society a publicat o anchetă întreprinsă în rândul a 60.000 de chinezi între 10 şi 45 de ani: 73% suferă de insomnie, 91% se trezesc obosiţi. Vina se datorează stresului: 60% dintre participanţii la anchetă îşi iau din somn pentru a munci mai mult. 93% navighează pe smartphone- uri înainte de culcare, iar 48% moţăie în autobuz pentru a- şi suplini puţin lipsa de somn ... Primii vizaţi sunt patronii de firme nou- înfiinţate: în vreme ce 21% visează la munca lor, 10% admit că fac nopţi albe.
O a doua problemă de sănătate vizează educaţia sexuală. " Să- ţi placă viaţa" , lucrare serioasă a Universităţii normale din Pekin, este condamnată de părinţii indignaţi de textele şi ilustraţiile despre concepţie, dar care abordează şi temele condamnate în mod firesc ale hărţuirii şi homosexualităţii. " Problema ţine de trecut" explică Peng Xiaohui, sexolog la Universitatea normală din Wuhan: " 99% dintre părinţi sunt neştiutori în ceea ce priveşte sănătatea sexuală" . Statul însuşi are propria responsabilitate în privinţa acestei înapoieri, fiindcă nu s- a ponunţat în privinţa numărului de ore minim de educaţie sexuală necesar ori asupra formării educatorilor în domeniu. " Nu mai putem practica politica struţului" îşi continuă Peng explicaţiile. Menţinerea acestui tabu este plătită prin milioane de cazuri de frustrări, sarcini nedorite sau agresiuni sexuale.Din acest unghi, China pare învechită, însă, cel puţin a fost deschisă dezbaterea!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentaţi AICI
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.