interviu
Zhang Jie: Mi-am dobandit independenta luptand singura
Scriitoarea chineza Zhang Jie a fost propusa la Premiul Nobel pentru Literatura. Este economista si scrie cu pana unui mare romancier sud-american. Despre China, marire si decadere, pentru Psychologies, Zhang Jie.
Scriitoarea chineza Zhang Jie a fost propusa la Premiul Nobel pentru Literatura. Este economista si scrie cu pana unui mare romancier sud-american. Despre China, marire si decadere, pentru Psychologies, Zhang Jie.
Ce inseamna sa fii scriitor? Mai au scriitorii o influenta reala?
■ Sigur ca au, au avut si vor avea! Cine altcineva decat scriitorii ar putea sa dea glas acelor spirite care nu pot grai, sa descrie silniciile pe care le-au indurat in viata, ei insisi sau altii, sa desfaca ceturile din strafundul inimii lor, sa raspunda tuturor intrebarilor despre sensul (lor) in lume... Intrebari care sunt, pana la urma, ca niste batai la poarta lumii.
Se poate spune ca romanul „Cuvinte nescrise“ e autobiografic?
Cred ca stiti mai bine decat mine ca orice lectura „angajata“ este intotdeauna o lectura defectuoasa. Eu, una, atunci cand citesc ceva, nu incerc niciodata sa ma lansez in speculatii, sa ghicesc daca nu cumva romanul are de-a face cu viata personala a autorului. Rareori mi s-a intamplat sa vad ca cineva cu adevarat cultivat si ele vat are astfel de propensiuni... triviale. Importanta e valoarea estetica, nu „adevarul“ factual, nu biografia celui care scrie.
Ce ati vrut sa transmiteti scriind acest roman?
■ China secolului XX a fost plina de ma rasme, schimbari dramatice, revolutii – nu doar schimbari la fata, ci si metamorfoze ale destinului. Cuvinte nescrise reprezinta tocmai o incercare, lipsita de orice manie rism si afectare, de a realiza, cu o privire, sper eu, proaspata, retrospectiva acestui secol de istorie a Chinei, inghetat deja sub sigiliul concluziilor defi nitive. Am supus acest veac judecatii in tribunalul valorilor umaniste si al moralitatii, punand pe rol un proces de anvergura, mai cu seama ca este vorba de o perioada istorica in care spiritele multor oameni, printre care ma numar si eu, au fost necontenit biciuite si supuse torturii.
Cuvinte nescrise e unul dintre cele mai premiate romane chineze contemporane. V-ati asteptat la un asemenea succes?
■ Poate nu stiti, dar Cuvinte nescrise e doar prima parte dintr-o trilogie, un roman istoric, dublat de unul poetic si psihologic. Am avut nevoie de nu mai putin de 12 ani pentru a-l lucra in filigran. Mi-au fost decernate pentru Cuvinte nescrise nu mai putin de sase premii literare, printre care si cel mai prestigios premiu de stat pentru literatura din China, Premiul Mao Dun. De la initierea lui, in urma cu treizeci de ani, acest premiu a fost acordat unui numar restrans de scriitori, eu fiind singura care l-a primit de doua ori, a doua oara pentru acest roman. Am lucrat mult la aceasta carte, asa incat succesul a venit ca o rasplata cumva fireasca, asteptata.
Va considerati o scriitoare feminista?
■ Nu sunt o feminista si, desi consider ca femeile se confrunta cu numeroase pro bleme, nu sunt deloc atrasa de modul in care acestea se lupta sa li se acorde un anumit statut in raport cu barbatii si societatea. Eu, una, mi-am dobandit independenta luptand singura, si am reusit.
Interviu de Florina Pirjol
de citit
Cuvinte nescrise
Zhang Jie
Editura Ibu Publishing, 2009
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentaţi AICI
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.