vineri, 19 noiembrie 2010

Premiul UE pentru literatura

Publicat: 18 Noiembrie 2010 @ 17:44
Unsprezece autori au primit Premiul Uniunii Europene pentru literatura 2010, la Bruxelles. Premiul aduce in atentie autori noi si in curs de afirmare. Cei 11 castigatori din acest an au fost selectati de catre jurii nationale din Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Germania, Luxemburg, Romania, Slovenia si Spania. 

Premiile vor fi acordate de catre Androulla Vassiliou, comisar pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, alaturi de Doris Pack, presedinta a comisiei pentru educatie si cultura a Parlamentului European si de Fadila Laanan, ministrul culturii Comunitatii franceze din Belgia, reprezentand presedintia Consiliului Uniunii Europene.
Obiectivul Premiului Uniunii Europene pentru literatura este de a spori vizibilitatea autorilor in afara tarii lor de origine. Castigatorii primesc, fiecare, cate 5 000 EUR, iar cartile lor au prioritate la sprijin din partea sistemului UE de finantare a traducerii literare. Lucrarile a 7 dintre cei 12 castigatori ai premiului din 2009 au fost deja traduse. Castigatorii beneficiaza si de pe urma altor activitati promotionale, inclusiv publicitate la targul de carte de la Frankfurt.
Castigatorii din 2010 sunt:
- Peter Terrin, De Bewaker (Santinela) - Belgia
- Myrto Azina Chronides, To Peirama (Experimentul) - Cipru
- Adda Djřrup, Den mindste modstand (Minima rezistenta)- Danemarca
- Tiit Alekseiev, Palveränd (Pelerinajul)- Estonia
- Riku Korhonen , Lääkäriromaani (Doctor roman)- Finlanda
- Goce Smilevski , !5AB@0B0 =0 83X4 (Sora lui Sigmund Freud) – Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei
- Iris Hanika, Das Eigentliche (Limita de jos) - Germania
- Jean Back, Amateur (Amator) - Luxemburg
- Razvan Radulescu, Teodosie cel Mic - Romania
- Nataša Kramberger, Nebesa v robidah: roman v zgodbah (Raiul intr-un rug de mure: roman in povestiri)- Slovenia
- Raquel Martínez-Gómez, Sombras de unicornio (Umbrele unicornului) - Spania
Razvan Radulescu, din Romania, a declarat: „La o saptamana dupa anuntul oficial cu privire la premiu, am fost contactat de editorul roman al cartii mele si mi s-a propus o a doua editie. Trebuie sa recunosc ca avusesem discutii in aceasta privinta si inainte - pentru ca prima editie se epuizase - dar de aceasta data am putut sa introduc in negocieri ideea pe care am avut-o mereu: o editie princeps cu desene. Poate ca are legatura cu premiul sau poate fi doar o coincidenta fericita, nu voi sti niciodata pentru ca nu voi intreba niciodata. In plus, am primit telefoane de la prieteni de care nu mai stiam nimic de ani de zile si m-am bucurat sa aflu ca au citit cartea si ca le-a placut. Am scris-o gandindu-ma la ei.”
Sectorul european al cartii reprezinta un motor important de creativitate, dezvoltare si locuri de munca in UE, cu venituri din vanzari de 40 de milioane EUR pe an.
Premiul Uniunii Europene pentru literatura se acorda autorilor din 35 de tari pe o perioada de trei ani. In 2009, castigatorii au venit din Austria, Croatia, Franta, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia si Suedia. Anul viitor Bulgaria, Republica Ceha, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Malta, Serbia, Tarile de Jos, Turcia si Regatul Unit vor selecta castigatorii.
Premiul este organizat in comun de Comisia Europeana, Consiliul Scriitorilor europeni, Federatia Editorilor Europeni si Federatia Europeana a Librarilor. Premiul este cofinantat prin intermediul programului UE Cultura care ofera si finantare pentru traducerea operelor literare. Din 2007, el a oferit 8,5 milioane EUR pentru traducerea a 1 500 de carti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.