MARIA BĂLAŞA Traduceri Cursuri inclusiv cursuri la distanţă chineză: orice nivel, de la preşcolari la universitari, inclusiv pregătire examene HSK şi chineză de afaceri franceză pentru români şi străini Bijuterii ancestrale
luni, 17 ianuarie 2011
Sărbătorile chinezeşti
Interesul pentru acest subiect, sărbătorile în China, mi- a fost stârnit în urmă cu ani buni când, aflată în China, în cartierul Universităţii Pekin la un spectacol, m- am trezit la un moment dat înconjurată de nişte chinezoaice, care îmi ofereau, cu acel zâmbet inegalabil şi continuu, atât de specific, o prăjitură, „ prăjitura Lunii” .
Era 15 august, la noi Sfânta Marie Mare/ Adormirea Maicii Domnului, iar acolo, un popor necreştin, iată, avea, fix în aceeaşi zi, o altă mare sărbătoare. Nu era prima dată, în demersul meu de a învăţa chineză, că eram nevoită să privesc totul la scară planetară. De altfel, lucrurile sunt simple şi, poate, le cunoaşteţi deja: omul, iniţial culegător de plante şi fructe, apoi vânător şi pescar, şi- a diversificat la un moment dat ocupaţiile devenind agricultor. Agricultura totdeauna a depins de vreme, iar vremea depinde de anotimpuri, respectiv de poziţia Pământului în spaţiul cosmic. De la nevoile cotidiene, în diversele regiuni ale Terrei s- a ajuns la crearea de calendare sub formă orală ori scrisă, care să amintească agricultorilor perioadele optime pentru activitatea la câmp. Munca la câmp, devenită şi rămasă activitatea principală a umanităţii, este chiar şi în zilele noastre o muncă dură, solicitantă, cu toate facilităţile pe care le- a adus tehnica modernă. Iar aşa o muncă a adus cu sine şi nevoia de odihnă în afara odihnei cotidiene impusă de limitele fizice ale fiinţei umane. Aşa s- a ajuns la sărbători, ce aduc cu ele în primul rând o perioadă de odihnă mai lungă.
A scrie despre sărbătorile tradiţionale ori moderne ale unui popor este fără îndoială fascinant. Povestea fiecărei sărbători înglobează practic cunoştinţe din toate domeniile, pentru că o sărbătoare este o „ felie de viaţă” a acelui popor.
Sărbătorile în China sunt împărţite adesea în trei categorii: sărbători tradiţionale, sărbători oficiale de stat şi sărbătorile minorităţilor naţionale. Pot fi şi sărbători ce se includ în două dintre cele trei categorii.
Am început prezentarea cu sărbătorile de iarnă, pentru că în acest anotimp este cea mai mare dintre sărbătorile chinezeşti: 春节Chūnjié, Sărbătoarea primăverii sau Anul Nou Chinezesc.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentaţi AICI
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.