Anul Nou, ca de altfel şi Crăciunul, nu sunt resimţite drept sărbători în China, pentru că nu sunt sărbători din tradiţia ţării.
În fapt, calendarul gregorian ( calendarul internaţional actualmente în uz) a fost adoptat în China de guvernul Sun Yatsen/ Sun Zhongshan 孙中山 în 1911, odată cu prăbuşirea imperiului şi a legilor feudale şi instaurarea primei republici. Uzinele, şcolile şi alte organizaţii sociale, au trebuit să- l adopte, în timp ce restul societăţii, în principal activităţile agricole, puteau să continue să utilizeze calendarul lunar, cu milenii de tradiţie.
Acest compromis al utilizării în paralel a celor două calendare a fost confirmat şi la instaurarea republicii populare în 1949. Aşadar, 1 ianuarie este zi de sărbătoare şi zi oficial liberă în China şi care în mod oficial corespunde schimbării anului. Este totodată şi o sărbătoare din calendarul solar. Pentru mulţi dintre chinezii din marile oraşe constituie un prilej de a pregăti o masă copioasă în ajunul acestei zile şi de a face în acest fel un mini- revelion în stil occidental. Alţii preferă ca de 1 ianuarie să ia masa cu persoanele apropiate. Pentru marea majoritate a populaţiei, această zi liberă este însă o ocazie de a se odihni.
Sărbătoarea de Anul Nou este de altfel în concurenţă cu sărbătoarea Crăciunului, în fapt ajunul Crăciunului, deci seara de 24 decembrie, când în oraşe mulţi chinezi iau masa împreună cu prietenii sau ies la restaurant. Însă Crăciunul nu este în China o zi oficial liberă. Totuşi, partidul comunist a decretat o sărbătoare pentru data de 24 decembrie: noaptea păcii în lume.
Încurajarea acestor sărbători ne- specific chinezeşti are şi nu prea, susţinere în rândul populaţiei. Firesc, dacă ne gândim la ceea ce se întâmplă şi la noi cu sărbătorile " importate" .
Partea bună a acestor sărbători văzută de guvern este însă că îi aduce pe chinezi în situaţia de a cheltui bani, având în vedere că în mod obişnuit aceştia au prea mult tendinţa de a economisi.
Sărbătoarea Anului Nou rămâne a fi în China Chunjie/ 春节, Sărbătoarea Primăverii, ce se va celebra în 31 ianuarie 2014.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentaţi AICI
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.