luni, 30 iunie 2014

China- Franţa: protocol de acord între bancile centrale franceză şi chineză

Guvernatorii băncilor Banca Franţei şi Banca Populară a Chinei au semnat sâmbătă, 28 iunie 2104, la Paris, un protocol de acord pentru a stabili " într- un termen scurt" un sistem de plată în moneda chineză.

Acest " memorandum of understanding" constituie o primă etapă în crearea unei infrastructuri de compensare şi reglare a tranzacţiilor în renminbi ( yuan) la Paris, a precizat duminică într- un comunicat Banca Franţei.
Acest protocol survine într- un moment în care China îşi înmulţeşte acordurile pentru dezvoltarea rolului internaţional al monedei sale.

China a atribuit recent o cotă de 80 de miliarde de renminbi investitorilor instituţionali francezi, care permite acestora să investească direct pe piaţa financiară chineză.

Aceasta este pentru moment prima şi singura cotă de acest tip acordată în zona euro, subliniază Banca Franţei.


duminică, 29 iunie 2014

China: flori de lotus în provincia Anhui





sâmbătă, 14 iunie 2014

Bijuterii adevărate: aur + piese de colecţie de- adevăratelea



inel afgan, aur 22 k . Ce formă! Da' ce piatră! Lapis- lazuli, care e tot mai rar de când prezenţa sovieticilor i- a împins pe afgani să mineze cărările ce duceau la minele de extracţie a preţiosului minereu.
mărime: 58 modificabilă
greutate: 16.5 g
preţ: 3.890 euro ( fără cheltuieli transport, adică 65 euro)



cercei India, aur 22 k. Genul acesta de cercei se numeşte Panddi. Sunt din zona Gujarat, au motive florale şi împletituri fine. Datează de la începutul sec XX. Agăţătorile sunt însă de data recentă şi sunt din aur de 18 k.
laţime: 3.75 cm
înălţime: 7.90 cm
greutate:  7.70g şi 7.50 g
preţ: 3.960 euro ( exclusiv transport)





splendidă brăţară " moghol" din aur de 20 k, cu diamante, lucrătură în email, India, sec XIX. Se închide/ deschide cu şurub.
greutate: 17 g
diametrul interior: 5.8 cm
preţ: 4.500 euro ( fără transport) 

marți, 10 iunie 2014

Georges Moustaki

În 23 mai 2013 Georges Moustaki a dispărut dintre noi.
În luna mai. A dispărut in primăvară, aşa cum a trăit, parcă într- o continuă primăvară ...
Un reportaj à la française:

La mort du chanteur Georges Moustaki, le 23 mai 2013




Georges Moustaki est Mort-Hommage( 23 mai 2013)



interviuri mai vechi

Piaf, mon amour/ partie 2:

https://www.youtube.com/watch?v=U9OqoWmvWX4


China, Palatul Imperial din Pekin: cele mai preţioase 10 obiecte din jad


Cupă şi farfurie din jad, ornate cu motive dragon. înălţime: 5 cm diametru: 7 cm diametrul farfuriei: 18.5 cm
Dintre obiectele din palat, câteva au fost fabricate în epoca împăratului Yongzheng, însă în timpul domniei lui Qianlong numărul obiectelor de jad din Palatul Imperial a crescut mult. Până în ultima perioadă a dinastiei Qing, sub dominaţia împărătesei Cixi, bijuteriile precum brăţări, cercei şi ace de păr, vor constitui o mare parte din toate obiectele de jad. Printre articolele de folosinţă curentă, vasele precum cupe, farfurii, cutii şi castroane sunt în număr important.

                                               fluier de jad, lungime 54 cm, diametru 2.8 cm

                                   cutie de jad în formă de peşte lungime: 27.8 cm lăţime: 7.2 cm

cutie de jad pentru tuş, cu sigiliu înălţime: 3.4 cm diametru: 8.8 cm

vas din jad pentru fumat înălţime: 6.45 cm lăţime: 5.3 cm

castron din jad înălţime: 7.3 cm diametru: 17.3 cm

farfurie de jad pentru spălarea pensulei înălţime: 3.8 cm diametru: 24.8 cm

farfurie de jad cu motive taiji ( simbol taoist) înălţime: 3.5 cm diametru: 17.5 cm

vas gu ( recipent pentru vin) din jad înălţime: 19.7 cm diametru: 10.4 cm* 6.8 cm


castron din jad ornat cu motive lotus 
înălţime: 8.3 cm diametru: 12.4 cm



luni, 9 iunie 2014

Veşti din China: Seceriş cu paie în şomaj!

( din presa francofonă, ziarişti străini acreditaţi la Pekin.)

Ştirea aceasta insolită ne parvine de la vest de Şanghai: în cantonul Taihe ( Anhui) , secretarul de partid a decretat că în recolta grâului de primăvară, care începe imediat, paiul ( partea ne- recoltată a  tulpinei, de sub spic) ar măsura 10 cm de la sol, în loc de 20- 30 cm în mod normal. Privind problema din unghiul purităţii aerului, măsura are sens: acest pai rezidual va fi în cele ce urmează eliminat prin incendiere şi ardere, practică foarte poluantă pentru atmosferă. Emis simultan pe mii de kilometri, fumul invadează oraşele, constituindu- se în bază a unui smog pernicios, căruia vin să i se adauge gazele de eşapament ale maşinilor, motoarelor diesel şi uzinelor.
Anunţul i- a consternat şi pe ţărani: pentru a tăia la fix, ar fi nevoie de cel puţin două treceri ale combinei, de unde rezultă un supracost de carburant de 160¥/ha, din care cantonul nu acceptă în sarcina sa decât o treime- şi chiar şi asta plătită integral satului, nu fermierului. În plus, cei mai lezaţi ar fi proprietarii de combine. Reglarea tăierii atât de aproape de sol, pe terenul stâncos din Anhui, înseamnă din start catastrofă, riscul constând în tocirea rapidă a vindroverelor combinei, respectiv ruperea acestora.
De aceea, din cele 14 maşini comandate pentru seceriş, imediat în noaptea de după publicarea noii reguli, 11 maşini au plecat înapoi în Şantung ( provincie în care nu s- a reglementat încă secerişul) . Fermierii din Taihe au fost lăsaţi aşadar să se descurce singuri, cu perspectiva de a secera cu secera, prin forţa bicepşilor …

În mod clar, incidentul nu este un caz izolat. Cel puţin un alt canton, Handan ( Hebei) a fixat şi el recent la 15 cm înălţimea licită a paiului. Privite în fond, aceste decizii şi reacţiile ce au urmat, ar putea fi semnul premergător al unei conştientizări a liderilor locali a imperativului de a fi preocupaţi de mediul înconjurător. În plan tehnic, se vor ivi neapărat şi rapid soluţii ( maşini mai uşor reglabile, vindrovere mai rezistente) .Totodată, ţăranii ar trebui să recunoască repede plus- valoarea unui plus  net al paiului, utilizabil în alimentaţia vitelor.  În fine, cu această ocazie, cadrele realizează poate o cauză structurală a necazurilor lor: absenţa unei structuri de dialog cu fermierii şi firmele implicate în recoltare, pentru a putea lua decizii mature şi fără riscuri asociate.

Veşti din China: Primăvara de la Pekin, care este bilanţul la 25 de ani după?

( din presa francofonă, ziarişti străini acreditaţi la Pekin. Un punct de vedere.)
În noaptea de 3 spre 4 iunie 1989, tancurile armatei chineze pătrundeau în Piaţa Tian'anmen punând capăt celor şase săptămâni ale " Primăverii de la Pekin" , a tinerilor chinezi, care au somat puterea şi zdruncinat regimul din temelii. Au urmat 25 de ani de administrare autoritară în care orice reflecţie asupra altor moduri de guvernare, orice experiment politic au fost date deoparte.
Astăzi, la această aniversare a dramei, este ora bilanţului. Este unul contrastant, cu succese de netăgăduit, dar şi preţuri plătite pentru absenţa dialogului.
La capitolul succeselor, China s- a modernizat, îmbogăţit. În 25 de ani, a ajuns nr 1 mondial în reţelele de TGV ( trenuri de mare viteză) , autostrăzi şi în ce priveşte numărul de internauţi …
A devenit uzina lumii în domeniul PC- urilor, automobilelor, dar şi a scannerelor şi imprimantelor 3D. S- au construit mii de spitale, pentru lărgirea ofertei sale în domeniul sănătăţii. Secretul acestui avânt a fost dereglementarea: autonomia acordată oraşelor, pieţei, întreprinderilor mici şi mijlocii. Iar aici trebuie admis că, conservatorii au aplicat programul economic al adversarilor învinşi, adică al reformiştilor.  
Susţinute de o manoperă la preţ scăzut, toate aceste eforturi au făcut din China o ţară puternică şi respectată. Strategii săi formaţi în stil american pregătesc viitorul: o forţă chineză pe piaţa mondială a echipamentelor cu emisii scăzute de carbon, un yuan convertibil şi pilon al schimburilor …
Această guvernare n- a putut însă evita şi nişte eşecuri. Stilul de a lăsa lucrurile să meargă de la sine, absenţa presei şi justiţiei libere au favorizat poluarea şi corupţia. Bazată pe o concurenţă nereglementată de lege, creşterea devine ne-sustenabilă. Investiţia publică în infrastructuri este din ce în ce mai redundantă. Ruinate de aceste şantiere prestigioase şi cu fonduri pierdute, provinciile trebuie să plătească în plus şi mai multe pensii, şcoli şi locuinţe sociale pentru muncitorii migranţi de la sat la oraş, investiţii pentru depoluare … În acelaşi timp în care statul se pregăteşte să le oblige să renunţe la cea dintâi resursă de venit, prin expropriere abuzivă. Fiscalitatea ar trebui deci reexaminată…
Ţăranii se îmbogăţesc cu siguranţă, dar prea încet, iar actualul drept asupra solului, în lipsa unei garanţii a proprietăţii inalienabile asupra peticelor lor de pământ, constituie un obstacol în constituirea fermelor de 5 ha, visul prim- ministrului, Li Keqiang.
Dinspre partea religiei, bisericile, private de libertatea de a-şi asigura ele- însele formarea precum şi controlul riturilor lor, în parte forţate să funcţioneze în umbră, n- au putut împiedica apariţia sectelor. Şi şi aici, ingerinţa statului în funcţionarea cultelor şi viaţa religioasă, constituie unul dintre ingredientele problemei în Tibet şi Xinjiang, ce necesită o revizuire urgentă din partea guvernării locale.

Tentată de crearea unilaterală a unui hinterland petrolier, China cunoaşte de 15 ani un naţionalism militant şi militar, având drept efect îndepărtarea încrederii vecinilor săi. În fine, abia recent au ieşit la iveală probleme sociale şi strategice, ce impun noi abordări. În ultimele 18 luni, Xi Jinping şi Li Keqiang au facut eforturi pentru a rectifica prin diverse campanii cursul acestor probleme- chiar acum este în desfăşurare o astfel de cursă contra- cronometru.