duminică, 22 ianuarie 2017

Veşti din China: 2017- An de consolidare

 (traducere din limba franceză, articole publicate de ziarişti francofoni acreditaţi în China. Articol apărut în 06 decembrie 2016. )
Situat între noul an solar din 31 decembrie şi cel lunar din 28 ianuarie (春节 Chunjie, Sărbătoarea/ Festivalul Primăverii, sub semnul astral al Cocoşului) momentul prezent pare oportun pentru a încerca o predicţie a tendinţelor şi evenimentelor ce vor puncta viaţa chineză pe parcursul anului.
Cu un Donald Trump hotărât să se încaiere, ciocnirea va fi inevitabilă. În Marea Chinei de Sud, situaţia are totuşi puţine şanse de a degenera într- un conflict armat. Niciuna dintre aceste puteri nu va risca o atare aventură, cu costuri ruinătoare şi cu deznodământ nesigur. Decalajul de forţe ( în domeniul tehnologiei şi cel al experienţei) între US Navy şi marina APL, rămâne unul important – Pekinul nu e sigur că- l poate depăşi. De cealaltă parte, Washingtonul, ar putea avea temeri că vor apărea slăbiciuni în arhitectura sa de apărare şi de asemenea că va fi dezavuat de aliaţii săi ( Vietnam, Filipine) , care nu- şi pot concepe viitorul fără capitalurile şi piaţa chineze.  
Un conflict comercial pare mai plauzibil, respectiv revenirea la barierele vamale în Statele Unite, pentru schimburile tradiţionale ( oţel, electronice, mâncare ...) . Asta până când Trump va fi constrâns să înţeleagă, cum s- a întâmplat acum 20 de ani şi cu G.W. Bush senior, că nu se poate „ să pedepsească” China, iar Xi Jinping va înţelege urgenţa realizării ca reciprocitate a unei deschideri veritabile a pieţei sale interne.
Pe plan intern, puterea va rămâne concentrată asupra pregătirilor pentru Congresul al XIX- lea din octombrie 2017, a miilor de promovări la putere şi punerea în funcţiune a unor noi instrumente de control social.
Stabilitatea ţării va rămâne prioritatea nr.1, alături de creşterea economică. Pekinul promite o creştere de 6.5% a PIB- ului: a atinge un atare obiectiv va fi o provocare, într- o conjunctură mondială dificilă şi din cauza lentorii reformelor.
În plus, restructurarea consorţiilor economice n- a adus niciun câştig în ce priveşte productivitatea şi nici în privinţa reducerii supra- capacităţilor. Pe urmă, cum investiţiile sunt frânate de eroziunea yuanului, dorită de stat pentru a- şi relansa exportul, aceasta alimentează o puternică pierdere de capitaluri ce nu poate fi rezolvată.
Statul va fi deci constrâns, împotriva promisiunilor sale, să menţină orientarea spre o creştere bazată pe tiparniţa de bani, pentru – de pildă - integrarea regiunii Jing- jin- ji ( Pekin- Tianjin- Hebei, 150 milioane de locuitori) sau planul feroviar din 2017, cu un efort financiar începând din 2010  de aproape 800 de miliarde de yuani.
Pentru moment, comenzile de oţel şi beton sunt suficiente pentru nişte relansări: indicele direcţiilor de cumpărare ( PMI) în sectorul manufacturier a sărit în noiembrie la 51.7, semn de optimism comercial şi s- a mulţumit cu 51.4 în decembrie.

Pentru a face uitată formidabila poluare a aerului, guvernul îşi înmulţeşte veştile bune – acest lucru va fi de sezon, în ajunul Chunjie. Primăria Pekinului, urmată de alte vreo douăzeci de primării, vrea îngheţarea pieţei imobiliare după ascensiunea formidabilă a preţurilor în aceste ultime 12 luni ( 3 cele mai mari grupuri de firme au vândut tot cu 144 miliarde $. ) .

Prezentarea programului spaţial la sfârşit de decembrie 2016, a venit la momentul oportun pentru a flata mândria naţională: în 2018, va fi lansată spre faţa ascunsă a Lunii o rachetă chinezească, dar şi o alta în 2020 spre Marte şi o alta spre Jupiter, înainte de 2030. Last but not least, ţara vrea să- şi încheie complet peste 4 ani de acum încolo reţeaua sa de poiţionare GPS Beitou- 2, ce va avea 35 de sateliţi. Accesul prioritar al său va fi extins asupra ţărilor partenere din noile „ drumuri ale mătăsii” , de- a lungul tuturor celor 5 continente, dând acces la o putere de informare şi comunicare fără egal. Acest program, numit „ Centura şi drumul” ( OBOR) , constituie probabil şansa cea mai serioasă de relansare economică a Chinei – dar nu în 2017, ci mai degrabă în anii ce vor urma!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.