vineri, 26 septembrie 2014

Veşti bune din China: Vizita vice- Premierului chinez Zhang Gaoli va întări legăturile cu România

Interesant! A doua ştire în presa franceză din China, în ultima lună, în care apare o ştire privind România. După o pauză de mai bine de şase luni ...

Conform celor afirmate de dna Huo Yuzhen, ambasadoarea Chinei în România, prin vizita vice- Premierului chinez Zhang Gaoli se vor întări legăturile cu România
Vizita a vice- Premierului chinez Zhang Gaoli ce urmează să aibă loc în România va ridica la un nou nivel, superior, parteneriatul global de cooperare preietenească între cele două ţări, a declarat ambasadoarea Chinei în România, doamna Huo Yuzhen.



Vizita, un alt contact la nivel important după vizita Primului Ministru chinez Li Keqiang de anul trecut, va adânci şi mai mult încrederea reciprocă în domeniul politic, va întări cooperarea pragmatică şi consolida prietenia tradiţională între cele două ţări, a arătat dna Huo pentru Agenţia Xinhua într- un recent interviu.
" În acest an sărbătorim a 65- a aniversare a stabilirii de relaţii diplomatice China- România, precum şi a 10- a aniversare de la stabilirea parteneriatulului global de cooperare prietenească. " a subliniat dna ambasador. " O perioadă îndelungată, cele două ţări şi- au consolidat fără încetare încrederea politică reciprocă şi au aprofundat cooperarea în diverse domenii precum economia, cultura, educaţia, ştiinţa şi tehnologia" a amintit dânsa.
Doamna ambasador a declarat că cele două ţări împărtăşesc o profundă prietenie tradiţională de când România a deschis un nou capitol de cooperarea prietenească în urmă cu 65 de ani, când s- a numărat printre primele ţări care au recunoscut noua Chină şi care au stabilit relaţii diplomatice.
Cele două popoare s- au sprijinit totdeauna în momentul critic în care China şi- a recăpătat locul său legitim în Organizaţia Naţiunilor Unite ca şi în cazul catastrofelor naturale majore, a observat dna Huo.
Prietenia lor va rămâne pentru totdeauna în memori celor două popoare, conform dnei ambasador, care a adăugat că relaţiile China- România îşi au pe deplin reflectarea în proverbul " prietenul la nevoie se cunoaşte". 
Doamna Huo a mai arătat de altfel că relaţiile bilaterale între cele două ţări au cunoscut o dezvoltare accelerată începând cu noul secol, iar contactele strânse la înalt nivel întăresc nu numai încrederea politică reciprocă, dar conduc şi la un mers înainte eficient al cooperării pragmatice.
În ce priveşte relaţiile comerciale şi economice, ea a firmat că China este cel mai mare partener comercial al României din Asia, subliniind că această cooperare între cele două ţări a atins apogeul ca urmare a vizitei Primului Ministru Li. 
Această vizită a scos la iveală potenţialul în domeniul schimburilor şi cooperării în diverse domenii şi la diverse niveluri între cele două ţări,a  subliniat ea. Comerţul bilateral şi relaţiile economice au scos la iveală imaginea unei dezvoltări rapide şi profunde. 
China şi România au o puternică dorinţă de cooperare, iar proiectele lor de cooperare înaintează în mod regulat în domenii precum infrastructura, energia şi agricultura, a precizat dna Huo.
Ca ţară esenţială în regiunea Europei centrale şi de est, România acordă o mare importanţă cooperării între această regiune şi China, la care participă activ, a apreciat dânsa.
Cooperarea între China şi această regiune a progresat în mod constant în domeniul comerţului, finanţelor, ştiinţei şi inovaţiei tehnologice, iar schimburile locale şi cele între popoare s- au dezvoltat de asemenea, conform celor spuse de ambasadoare.
În luna octombrie va avea loc cel de- al 9- lea Forum de cooperare comercială în domeniul agriculturii între China şi Europa centrală şi de est, iar România este prima dintre ţările sale vecine care găzduieşte un astfel de eveniment, a declarat dna Huo.
Excelenţa Sa, doamna ambasador, şi- a exprimat speranţa că va vedea rolul activ şi continuu al ţării în aprofundarea cooperării cu China în regiune şi întărirea legăturilor dintre China şi Europa.

http://www.chine-informations.com/actualite/cn/la-visite-un-vice-pm-chinois-renforcera-les-liens-avec-la-roumanie_70153.html

miercuri, 24 septembrie 2014

Ziua europeană a limbilor: în fiecare an în ultima sâmbătă a lunii septembrie

De ceva ani este celebrată Ziua europeană a limbilor la noi în ţară. Încet- încet sărbătoarea se impune: nu mai este o singură zi, ci o săptămână înainte şi una după această dată. Perioadă în care traducătorii apar în prim plan. Mai jos sunt câteva dintre activităţile din acest an.

Reprezentanţa Comisiei Europene (CE) în România va marca, şi în acest an, Ziua Europeană a Limbilor (ZEL) printr-o serie de acţiuni menite să încurajeze învăţarea limbilor străine, să promoveze meseria de traducător/ interpret şi să celebreze diversitatea culturală şi lingvistică a Europei în era globalizării. 

Reprezentanţa CE, în colaborare cu Asociaţia Firmelor de Interpretariat şi Traduceri şi Asociaţia Traducătorilor din România, va organiza, vineri, conferinţa "Valoarea adăugată a serviciilor de traducere şi interpretariat profesioniste". 

"Scopul ei este de a promova serviciile de traducere şi de interpretariat profesioniste în rândul instituţiilor publice din România, fiind totodată o bună ocazie de diseminare a bunelor practici în traduceri/interpretariat şi de strângere a relaţiilor de colaborare între specialiştii în domeniu şi instituţiile publice naţionale. Pornind de la întrebări concrete cum ar fi 'Cum alegeţi un traducător/interpret profesionist?' sau 'Care sunt criteriile de selecţie în achiziţia de servicii de traducere?' organizatorii îşi propun să le ofere reprezentanţilor instituţionali informaţii cât mai utile privind serviciile de traducere şi interpretariat profesioniste", se arată într-un comunicat. 

Publicul este invitat sâmbătă să participe la evenimentul "Sărbătoriţi cu noi Ziua Europeană a Limbilor!" organizat de membrii clusterului EUNIC din România, cu sprijinul Reprezentantei Comisiei Europene. Gazda evenimentului va fi Librăria Cărtureşti (Grădina Verona). Vizitatorii vor putea participa la lecţii demonstrative gratuite de cehă, engleză, franceză, germană, greacă, italiană, maghiară, polonă, română, spaniolă, turcă. La standuri se vor organiza concursuri şi jocuri cu premii, iar muzica, preparatele culinare tradiţionale şi dansul vor completa programul evenimentului. 

În cadrul Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT), care se va desfăşura în perioada 1-5 octombrie, sub patronajul Reprezentanţei CE, va avea loc vineri, 3 octombrie, seminarul "Subtitrarea: între imagine, sunet şi dialog", în colaborare cu Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi şi Centrul Europe Direct Iaşi. Seminarul îşi propune să sublinieze importanţa traducerii ca instrument-cheie de comunicare interculturală şi să familiarizeze publicul cu arta subtitrării, un tip aparte de traducere audiovizuală, situat la graniţa dintre traducerea literară şi cea tehnică. 
Articol complet aici:
http://jurnalul.ro/stiri/observator/ziua-europeana-a-limbilor-marcata-prin-actiuni-menite-sa-celebreze-diversitatea-culturala-si-lingvistica-678155.html#


marți, 16 septembrie 2014

Veşti din China: Tutun- lobby- ul contra- atacă

( traducere din limba franceză, articole scrise de ziarişti francofoni acreditaţi în China)

În 30 august, Adunarea naţională populară ( ANP) revizuia legea asupra publicităţii, care, după 20 de ani, era depăşită. Majoritatea aleşilor voia să interzică publicitatea la tutun, responsabil de 1 milion de decese pe an. Au fost împiedicaţi să facă acest lucru, întrucât amendamentul Ministerului Sănătăţii pentru interdicţie, a fost retras în iunie, urmare  presiunii Administraţiei centrale a tutunului.
Este o luptă veche de şase ani. În 2009, Ministerul Sănătăţii interzicea utilizarea tutunului în spitale. Însă lobby- ul tutunului este în China mai puternic decât Ministerul Sănătăţii. Un acelaşi cadru administrează în acelaşi timp şi Administraţia ( la rang de minstru) şi Corporaţia naţională a tutunului ( în calitate de CEO) .
La nivel de ţară, mai ales în Yunnan, aceasta din urmă produce 42% din tutunul mondial, 98% din tutunul chinezesc ( 1700 miliarde de ţigarete pe an) şi aducea, în 2013, 133 de miliarde de $ tezaurului public, adică 7- 10% din cheltuielile naţionale.
O astfel de contribuţie, merită atenţia puterilor publice: legea revizuită în această vară proscrie publicitatea la tutun în trenuri şi autobuze, pe internet, în biblioteci şi parcuri. Însă lasă uşă deschisă la restul, tot ce nu e pe listă. Permite printre altele comunicarea asupra noilor mărci, sponsorizarea evenimentelor sportive, instalarea de panouri pe marginea şoselelor şi chiar finanţarea de şcoli în schimbul afişării de slogane în curtea de recreaţie de tipul: „ tutunul te face om” .
Apare aici un detaliu care deranjează: nr 2 în administraţia tutunului şi cel mai puternic lobbist al său, nu este altul de cât Li Keming, fratele mai mic al lui Li Keqiang, Primul Ministru.  Sigur, Keqiang nu este bănuit a- şi fi ajutat fratele: Keming ocupă acest post din 2003, iar Keqiang pe al lui din 2012. În plus, Primul Ministru s- a alăturat de ani buni ne- fumătorilor. Însă pentru Li Keming, a avea ca frate pe şeful Consiliului de Stat, poate să- i deschidă ceva uşi ...

Veşti din China: Campanie antitrust- faţa medaliei

( traducere din limba franceză, articole scrise de ziarişti francofoni acreditaţi în China)

Campania antitrust se exacerbează în ultimele luni. Primele victime, grupurile străine, încep să ceară socoteală, via două camere de Comerţ din China, AmCham ( SUA) şi EUCC ( UE) . Problema a constituit nucleul de atenţie al lucrărilor World Economic Forum ( WEF) de la Tianjin, între 10- 12/09.
În 2013, noul cabinet al lui Li Keqiang a vrut să acorde pieţei rolul decisiv şi să acţioneze cu asprime împotriva practicilor anticoncurenţiale. Însă de atunci, numeroasele sale atacuri împotriva grupurilor străine, le împing pe acestea din urmă să protesteze împotriva dsicriminării.
La WEF, Primul Ministru a vrut să liniştească: „ anchetele noastre antitrust sunt legale, transparente, echitabile. Numai 10% din cazuri vizează străinii” . Însă această cifră este infirmată de AmCham, care, printre răscumpărările de active blocate la MofCom, numără numai 7.6% de cazuri „ domestice” , celelalte toate implicând străini. O altă plângere evocă această ameninţare a NDRC faţă de multinaţionalele aflate în anchetă: să nu încerce să- şi trimită avocaţii, altfel li se va mări amenda.
Unele analize văd în această campanie un expedient protecţionist, în contextul recesiunii. Conform acestora, campania asigură statului mai multe avantaje:
1. Fără efort şi risc, o suită de anchete antitrust i- ar permite acestuia să spargă preţurile produselor de primă necesitate şi primă calitate, precum laptele maternizat pentru sugari. I- ar asigura astfel guvernului o recâştigare a popularităţii sale.
2. I- ar permite de asemenea să spargă şi imaginea puţin cam prea bună a grupurilor străine, surprinse acum că fraudează. Astfel ar fi incitat consumatorul de bază să reînceapă să  cumpere produse chinezeşti.
La WEF la Tianjin ( 09/9) Lu Wei, Ministrul internetului, l- a interpelat pe P. Jacobs, CEO al Qualcom ( SUA), grup aflat sub anchetă, care riscă o amendă de 1.2 miliarde de $ : «  Refuzăm ca o firmă să facă profit în China făcând rău Chinei ... Ar trebui să facem împreună profit” – aluzie la 24.8 miliarde de $ cifră de afaceri realizată de Qualcom în 2013, din care 49% pe pământ chinezesc.
Ca dovadă a bunei sale credinţe şi echităţii sale, Pekinul a dezvăluit săptămâna trecută cazul celor 13 asiguratori din Zhejiang, loviţi în urmă cu 10 luni pentru înţelegerea avută asupra preţurilor poliţelor lor ...
Însă iată că în acest dosar apare şi o voce discordantă şi la care nimeni nu se aştepta: Ma Yu, analist pe lângă MofCom, se opune - pe blogul său- campaniei antitrust, pe care o califică drept „ absurdă şi ridicolă” . E o mare greşelă să ataci industria automobilistică: preţurile manipulate şi slaba concurenţă internă nu este altceva decât reflectarea unei greşite organizări legislative, prin care statul a impus străinilor să funcţioneze în JV. Soluţia nu e o lovitură antitrust: ceea ce trebuie schimbat, este fundamentul, reglementările ...

Ma reproşează de asemenea campaniei că închide ochii în ce priveşte epicentrul cartelurilor: sectoare de stat precum băncile, companiile de telefoane ori electricitate, care iau cu neruşinare sute de milioane de la consumatori. Francheţea acestui expert chinez este semnalul că în China se schimbă ceva în ce priveşte mentalităţile, nu doar în modul de a vorbi!

sâmbătă, 13 septembrie 2014

De prin Asia: 8 tendinţe de modă asiatice care ne surprind

8 tendinţe de modă asiatice care ne surprind
( traducere din presa franceză de specialitate)

Asiaticii au adesea nişte mode care ne surprind. Uneori amuzante, alteori la limita excentricităţii care şochează, aceste tendinţe, chiar dacă nu totdeauna pot fi înţelese, se bucură de un succes real, în special la tineri. Iată 8 dintre tendinţele de modă asiatice actuale care ne surprind:
1.Dinţi care „ se încalecă” : Moda „ yaeba” constă în a- ţi reface o parte din dentiţie astfel încât caninii superiori şi chiar incisivii să devină mai vizibili, uneori răsuciţi şi în şir dublu. Pentru foarte multe japoneze, a avea dinţii ne- aliniaţi constituie un semn de frumuseţe, un atu de seducţie. Pentru a realiza aşa ceva e nevoie să faci o operaţie, dar e posibilă şi lipirea unor dinţi falşi, poziţionaţi pe lângă şirul de dinţi normal, situaţie în care modificarea aspectului dinţilor e temporară.

2. Falsul aparat dentar. În Asia de est, ca şi în Tailanda, Malaezia, Indonezia şi chiar în China, această modă recentă prinde din ce în ce mai mult. E vorba înainte de toate de un accesoriu menit să ofere o falsă informaţie asupra statutului tău social. În aceste ţări, îngrijirile ortodontice sunt extrem de scumpe.Să ai posibilitatea financiară să- ţi îndrepţi dinţii implică în aceste ţări ale Asiei să ai un statut social ridicat, iar a purta un aparat dentar constituie un semn de prosperitate financiară. Cât priveşte această modă, există aparate colorate şi „ frumos” ornate.

3. Ochelarii fără lentile. Ajunsă în Occident, această modă nu se stinge. Această tendinţă continuă să rămână surprinzătoare pentru persoanele care poartă ochelari şi care în majoritatea lor încearcă să scape de ei prin operaţii sau renunţând să- i poarte şi adoptând lentilele de contact. Trebuie spus că asiaticele au o obsesie a lor în ce priveşte ochii, pe care caută să- i pună în valoare prin gene false, machiaj, lentile de contact colorate şi chiar operaţii ale pleoapelor.

4.Despre Aegyo Sal. Mai nou foarte popular în Coreea de sud, constituie noul secret al tinereţii pentru numeroase femei şi chiar pentru unii bărbaţi. Constă în a face o operaţie pentru modificarea pleoapei inferioare. Se obţine astfel o privire mai zâmbitoare. De altfel în coreeană „Aegyo Sal” înseamnă „ zâmbetul ochilor” .

5.Masca chirurgicală. Dacă aţi crezut că japonezii şi chinezii poartă astfel de măşti numai pentru a se proteja de poluare ori pentru a- i proteja pe ceilalţi de o infecţie a lor, v- aţi înşelat. În mai multe ţări din Asia, purtarea unei măşti chirurgicale este o modă. Există astfel de măşti pentru toate gusturile. Chiar şi Louis Vuitton are măşti chirurgicale ( false) în China.

6. Face- kini. Face- kini în sine nu este la origine un accesoriu de modă. Această invenţie apărută pe plajele din China are în esenţă scopul de a proteja la extrem pielea albă şi sidefată a femeilor. A avea o piele albă este în China o culme a frumuseţii, după părerea a numeroşi chinezi, iar face- kini- ul îi ajută în această privinţă. Până în prezent însă, acest accesoriu era prea puţin elegant, aşa că numai femeile vârstinice îl purtau. Acum însă, stiliştii din toată lumea acordă atenţie face- kini- ului pentru a- l face tot mai estetic.  

7. Bagel head. Această tendinţă mai mult decât surprinzătoare este de origine japoneză. Constă în a- ţi injecta în frunte o soluţie salină pentru a modela apoi fruntea în formă de Bagel, adică gogoaşă umplută. Efectul durează numai 24 de ore după injectare, ceea ce permite unui număr mare de persoane să încerce aşa ceva.


8. Toaletarea animalelor de companie astfel încât să semene cu animale sălbatice. În China este o modă destul de răspândită şi se întâmplă de pildă la câini, care sunt făcuţi să arate ca nişte urşi panda ori tigri.



joi, 4 septembrie 2014

Sărbatoarea Lunii, în 08 septembrie 2014

Anul acesta Sărbătoarea Lunii este în 08 septembrie. Am mai scris despre această sărbătoare, adaug aici imaginea cu cea mai mare prăjitură a Lunii ( prăjitura care se mănâncă de această sărbătoare) care a fost realizată vreodata.


plus grand gâteau de Lune au monde

A fost realizată în 21 august 2007 la Shenyang, provincia Liaoning, în China de nord-est. Avea 8.15 m diametru, 20 cm grosime şi cântărea 12.98 tone. Pentru realizarea ei au fost necesare 12 tone de făină şi a fost coaptă la cuptor timp de 10 ore.