(traducere din limba franceză, articole publicate de ziarişti francofoni acreditaţi în China. Articol apărut în 18 septembrie 2016. )
Prim- ministrul chinez, Li Keqiang, a început duminică, 18 septembrie, un turneu în cursul căruia va participa la cea de- a 71- a Sesiune a Adunării generale a Naţiunilor Unite de la New York, înainte de a efectua vizite oficiale în Canada şi Cuba, în cadrul unui turneu prevăzut a se desfăşura între 18 şi 28 septembrie.
Turneul va fi marcat de mai multe "premiere" , respectiv: prima apariţie a dlui Li la Adunarea generală a ONU, prima sa vizită în cadrul dialogului anual între şefii de guverne chinez şi canadian, precum şi prima vizită oficială a unui prim- ministru chinez în Cuba din 1960 de la stabilirea relaţiilor diplomatice între cele două ţări.
PROPUNERILE CHINEZE SE AFLĂ ÎN LUMINA REFLECTOARELOR LA ONU
A 71- a Sesiune a Adunării generale a ONU şi- a deschis lucrările în 13 septembrie, cu participanţi din 193 de ţări membre, pentru a discuta un larg evantai de probleme mondiale, printre care dezvoltarea durabilă, punerea în aplicare a Pactului asupra climatului de la Paris, terorismul şi tendinţele anti- mondializare.
Într- un atare context şi în acest an, ce marchează a 45- a aniversare de la admiterea Republicii Populare Chineze în ONU, prima apariţie a dlui Li la Adunarea generală a ONU ar trebui să atragă o largă atenţie.
Programul său foarte încărcat va cuprinde: o luare de cuvânt în cadrul dezbaterii generale anuale a Adunării generale a ONU, după care va asista la un simpozion consacrat Agendei 2030 pentru dezvoltarea durabilă, va lua parte la două reuniuni în problemele refugiaţilor şi va avea mai multe întruniri bilaterale.
Anul trecut, preşedintele chinez Xi Jinping, în timpul participării la celebrarea celei de- a 70- a aniversări a ONU, a prezentat o serie de măsuri şi promisiuni ce veneau în sprijinul organizaţiei multilaterale. Prim- ministrul urmează să facă o scurtă trecere în revistă asupra punerii în practică a acestora, după cum estimează dl Yang Xiyu, cercetător la Institutul chinez de studii internaţionale.
În afară de monitorizarea acestor angajamente ale dlui Xi, vizita dlui Li la ONU urmează totodată să aducă în prim- plan politica diplomatică a Chinei şi poziţiile sale asupra unor probleme diverse, arată dl Yang, care adaugă că această etapă va permite lumii să cunoască mai bine China.
Prim- ministrul chinez va întâlni de asemenea reprezentanţi ai finanţelor, ai grupurilor de reflecţie şi ai mass- media din SUA.
" Aceste acţiuni ilustrează gândirea strategică şi inovatoare a unei noi generaţii de conducători chinezi în domeniul diplomaţiei publice. " , comentează dl Yang.
DIALOG CHINA - CANADA: O NOUĂ ERĂ A RELAŢIILOR BILATERALE
Vizita în Canada a dlui Li este prima vizită oficială a unui prim- ministru chinez în ţara " frunzei de arţar" din ultimii 13 ani şi va constitui ocazia de a iniţia un dialog anual între şefii guvernelor celor două ţări. Acest dialog anual a fost inaugurat la sfârşitul lui august când dl Li l- a primit pe omologul său canadian, Justin Trudeau, la Pekin.
Acest schimb de vizite în mai puţin de o lună sunt,conform unor analişti , semnul unei " încălziri rapide" a relaţiilor bilaterale. Dialogul care se deschide şi poziţiile dlui Li vor constitui subiectul unei atenţii deosebite.
Li Keqiang a prevăzut să asiste la mai bine de douăzeci de evenimente în cursul şederii sale în Canada la Ottawa şi Montreal, fie că e vorba de întrevederi politice, de forumuri economice şi comerciale ori diverse schimburi culturale şi între popoare. Acestea din urmă au menirea de a îmbunătăţi cooperarea şi încrederea politică sino- canadiană.
Participarea Canadei la Banca asiatică de investiţie în infrastructuri ( BAII) este " în mod clar cea mai bună alegere" pentru această ţară, a comentat ministrul de finanţe canadian, Bill Morneau. În fapt, este în interesul celor două ţări să promoveze în comun o cooperare reciproc benefică.
China este al doilea partener comercial al Canadei. Economiile lor se completează mult, având enorme potenţialuri în sectoare cum sunt: înaltele tehnologii, agricultura, resursele energetice precum şi cooperarea cu terţe părţi.
Dl Trudeau şi- a exprimat convingerea că o relaţie bilaterală întărită va aduce noi oportunităţi întreprinderilor canadiene şi va permite întreprinderilor chinezeşti să- şi dezvolte activităţile în Canada.
O PRIETENIE SINO- CUBANEZĂ ÎNTĂRITĂ
Călătoria în Cuba a prim- ministrului Li constituie prima vizită oficială a unui şef chinez de guvern în această ţară caraibiană de când cele două ţări au stabilit relaţii diplomatice acum 56 de ani.
Ruben Zardoya, profesor la Universitatea din Havana, descrie această vizită drept un " eveniment major" în relaţiile sino- cubaneze. Conform acestuia, vizita dlui Li ar putea aduce Cubei " noi investiţii, tehnologii şi legături mai strânse cu lumea din exterior. " .
China şi Cuba sunt " prietene bune, surori şi tovarăşe" , iar relaţia lor a devenit sănătoasă şi matură după ce s- a dezvoltat timp de o jumătate de secol.
Relaţia dintre cele două ţări se află astăzi în faţa unor noi oportunităţi de dezvoltare într- un moment în care Cuba, care caută să- şi modernizeze modul de creştere economică şi să- şi diversifice strategia diplomatică, acordă o mai mare importanţă relaţiilor sale cu China.
În timpul vizitei, dl Li, în mod special, se va întâlni cu preşedintele cubanez, Raul Castro, cu care va avea un schimb de puncte de vedere asupra unor probleme de interes comun. Cel două ţări vor semna de asemenea peste 30 de documente de cooperare în domenii precum economic, tehnologic, finanţare, capacitate industrială, controlul calităţii şi protecţia mediului.
China este al doilea partener comercial al Cubei, în timp ce Cuba este cel mai mare partener comercial al Chinei în Caraibe.
Xu Shicheng, cercetător la Institutul pentru America Latină din sânul Academiei chineze pentru ştiinţe sociale, subliniază că legăturile comerciale dintre China şi Cuba au cunoscut o creştere rapidă, dar că volumul total al comerţului bilateral nu este prea ridicat. " Poporul şi guvernul din Cuba speră ca vizita prim- ministrului Li va putea da un puternic impuls dezvoltării comerţului sino- cubanez şi legăturilor economice dintre cele două ţări" consideră dl Xu.
Sectoarele manufacturier şi al infrastructurilor din Cuba, care sunt relativ puţin dezvoltate, au nevoie de maşini, echipamente şi personal tehnic din China, arată cercetătorul. " Cooperarea dintre cele două ţări în materie de capacitate industrială oferă mari potenţialuri" .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentaţi AICI
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.