miercuri, 30 ianuarie 2019

Despre 春节 Sărbătoarea Primăverii/ Anul Nou, lucruri pe care s- ar putea să nu le ştiţi ( 1)


1. Anul Nou chinezesc începe în 2019 pe data de 05 februarie. Noaptea de Ajun sau Revelionul este noaptea de 4 spre 5 februarie.
2. Anul 2019 se află sub semnul Mistrețului ( Porcului) de Pământ. Tot ani ai Mistrețului ( Porcului) au mai fost anii: 2007, 1995, 1971, 1959 etc. Aţi observat bine: se repetă la fiecare 12 ani.
3. Personalităţi născute în Anul Mistrețului:: Bryan Adams, John Quincy Adams, Woody Allen, Julie Andrews, Fred Astaire, Hector Berlioz, Otto von Bismarck, David Blunkett, Humphrey Bogart, Maria Callas, Paul Cézanne, Marc Chagall, Richard Chamberlain, Hillary Rodham Clinton, Glen Close, David Coulthard, Billy Cristal, actualul Dalai- Lama, Richard Dreyfuss, Henry Ford, Ernest Hemingway, Henric al VIII- lea, Alfred Hitchcock, Thomas Jeffersson, Elton John, Tommy Lee Johns, Carl Gustav Jung, Kubilai Han, Stephen King, Nastassia Kinski, Kevin Klein, Jery Lee Luis, Thomas Mann, Marcel Marceau, Marie Antoinette, Ricky Martin, Meat Loaf, Wolfgang Amadeus Mozart, Camilla Parker Bowles, Luciano Pavarotti, Prinţul Rainier de Monaco, Maurice Ravle, Ronald Reagan, Ginger Rogers, Salman Rushdie, Françoise Sagan, Pete Sampras, Arantcha Sanchez, Carlos Santana, Arnold Schwarzenegger, Steven Spielberg, Jules Verne, Tennessee Williams, duces de York.

4. Anul Nou Chinezesc se mai numeşte şi: Sărbătoarea Primăverii, Anul Nou asiatic, Anul Nou Lunar sau, în Vietnam, Sărbătoarea Têt (Têt Nguyên Dán) .

5. La aceeaşi dată se mai sărbătoreşte Anul Nou Lunar şi în: Coreea, Vietnam, Singapore, în unele zone în Thailanda.

6. Anul Nou Chinezesc corespunde primei zile din calendarul luni- solar ( sau calendar agricol) . Această zi variază în fiecare an în funcţie de poziţia Lunii ( faza de lună nouă, ca principiu: prima lună nouă a anului lunar) şi poate fi între 21 ianuarie şi 20 februarie.

7. Prima dată Sărbătoarea Primăverii a fost celebrată pe la anul 2600 Î.Ch.

8. În anul 1913 s- a stabilit oficial în China ca Sărbătoarea Primăverii să fie în prima zi a primei luni din calendarul lunar.

9. Anul Nou Chinezesc este cea mai mare şi cea mai importantă sărbătoare familială pentru numeroase comunităţi asiatice din lume. Este pentru chinezi cam ceea ce este pentru occidentali/ creştini Crăciunul.

10. Prin urmare, de Anul Nou chinezii se întorc acasă indiferent în ce punct al globului se află, lucru care a dat naştere la un adevărat fenomen modern de migraţie, chunyun 春运。

11. Anul Nou este ocazia cu care celibatarii îşi prezintă părinţilor pretendentul ( pretendenta) . În tradiţia chineză familia are un loc important, fiul ori fiica având obligaţia să- şi fondeze o familie şi să continue astfel tradiţia familiei din care face parte. În prezent, pentru a nu- şi supăra părinţii că încă nu şi- au găsit un partener, tinerii foarte ocupaţi cu munca şi mai puţin cu viaţa personală, recurg chiar la „ închirieri” de logodnici/ logodnice pentru perioada Anului Nou. Este un fel intermediar de a- şi respecta obligaţia faţă de părinţi şi de a nu le crea acestora griji inutile. De asemenea, nu rare sunt anunţurile în media prin care fiii/ ficele îşi cer scuze ( public deci) pentru că nu şi- au găsit nici de acest An Nou alesul/ aleasa.

12. Ce fac în Ajun chinezii din China? În principal, iau masa în familie, după ce au pregătit- o împreună şi se uita la televizor, la Marea Gală de Anul Nou a CCTV, un spectacol de mare anvergură şi de regulă cu cei mai mari artişti ai momentului din China. Prima astfel de gală a fost difuzată în 1980.

13. Aşa cum occidentalii au filme de Crăciun, şi chinezii au creat un gen specific de film pe tema Sărbătorii Primăverii. Scenariul la asemenea filme e uşor tras de păr, acţiunea se petrece în jurul vieţii de familie de Anul Nou, iar filmul, care trebuie să aibă neapărat şi umor, are totdeauna şi un happy end.

14. Chinezii din întreaga Chină au pentru aceste sărbători o vacanţă de o săptămână, numită şi „ săptămâna de aur” , iar elevii au o lună de vacanţă.

15. Fiecare an chinezesc se află sub unul dintre semnele zodiacale chinezeşti, care, în ordine, sunt următoarele : Şobolan, Bou sau Bivol, Tigru, Iepure sau Pisică, Dragon, Şarpe, Cal, Oaie sau Capră, Maimuţă, Cocoş, Câine, Porc sau Mistreţ. Ordinea lor a fost stabilită conform unei legende. Denumirile duble pe care le vedeţi se datorează atât influenţei tradiţiilor din Vietnam ( în principal pentru Pisică/ Iepure) în numirea acestor ani, dar şi traducerilor care au vrut să evite semnificaţia şi sonoritatea diferită pe care o are un cuvânt precum „ porcul” în Orient şi Occident.

16. Conform tradiţiei, cei care sărbătoresc un an nou plasat sub semnul lor zodiacal chinezesc, trebuie să poarte la această Sărbătoare a Primăverii lenjerie de culoare roşie pentru a avea noroc tot anul. De altfel, culoarea roşie este la mare cinste de această sărbătoare.

17. Sărbătoarea Primăverii nu e o sărbătoare de o zi, ci de cincisprezece zile şi durează deci de la prima lună nouă până la prima lună plină a anului lunar, zi în care este o altă sărbătoare: Sărbătoarea Lampioanelor.

18. După o credinţă ce datează din timpul Dinastiei Jin ( 265- 420) , în prima zi a anului lunar a fost creată găina. Au urmat în ordine, în celelalte zile: câinele, porcul, capra, boul, calul, iar în cea de- a şaptea zi: omul. Fiecare dintre aceste animale îşi celebrează ziua ca atare: aşadar în a doua zi a anului e ziua tuturor câinilor etc, iar în cea de- a şaptea zi a  anului e ziua tuturor oamenilor.

19. În a doua zi a anului lor, chinezii se roagă în mod tradiţional ( în casă) pentru strămoşii lor şi pentru toţi zeii pe care îi au.

20. După ce prima zi a anului se petrece în familia restrânsă, iar în a doua zi gândurile şi tot ce se face se îndreaptă spre strămoşii neamului, în a treia şi a patra zi, se fac vizite la socri.

21. În a cincea zi chinezii nu ies din casă: aşteaptă să fie vizitaţi de zeul bogăţiei.

22. Începând abia cu a şasea zi a sărbătorii, chinezii fac vizite prietenilor şi merg la temple pentru a se ruga.

23. Aşadar, cea de- a cincisprezecea zi a Sărbătorii Primăverii este practic ultima zi de sărbătoare din acest ciclu şi se numeşte Sărbătoarea Lampioanelor. În această zi se mănâncă o anume prăjitură, yuanxiao 元宵, făcută din orez glutinos îndulcit.

24. Cum calendarul lunar a fost început în anul 2698 î. Ch. , anul 2019 după acest calendar este în cultura chineză anul 4717.

25. Principalul cadou care se oferă de Sărbătoarea Primăverii este plicul roşu, în care se pun bani, în general bancnote de 100 de yuani. Cadoul este oferit de vârstnici celor tineri, în cadrul familiei lărgite.

26. Cum China este o ţară a legendelor, există şi o legendă legată de instituirea Sărbătorii Primăverii. Astfel, se spune că un animal legendar, care se numea Nian venea periodic, în o aceeaşi zi a anului să ceară jertfă copii, animale din curte şi grâne. Ca să se păzească de el, oamenii au început să pună în faţa porţii mâncare sperând că astfel vor fi lăsaţi în pace. Se credea că lui Nian  îi este teamă de culoarea roşu şi de petarde, aşa că oamenii au început să- şi pună la porţi şi uşi lampioane roşii şi să aprindă petarde.

27. Există de asemenea în prezent obiceiul de a se pune pe geamuri/ uşi/ porţi tăieturi din hârtie ( specific chinezeşti) reprezentând sinograme ca : fericire, noroc, bogăţie, longevitate.

28. La festivităţi, se pun în jurul uşii nişte chunlian 春联 , adică benzi de hârtie ori ţesătură roşie pe care sunt caligrafiate poeme . Credinţa e că aduc noroc, iar poemele sunt de regulă poeme filosofice.

29. Florile sunt şi ele foarte prezente în decoraţiunile de Sărbătoarea Primăverii. Caisul japonez simbolizează norocul, kumquatul ( N- am găsit alt termen! E o portocală mai mică. ) şi narcisa prosperitatea, floarea soarelui simbolizează un an bun, iar mărgăritarul auriu ( nişte clopoţei galbeni mai mari, dispuşi pe tulpină ca florile de mărgăritar) pacea. Toate, în general, reprezintă renaştere, reînnoire, creştere.


30. Dintre decoraţiunile din această perioadă, sinograma fu  este foarte des întâlnită. Se agaţă cu vârful în jos dând naştere în chineză la un joc de cuvinte: „ Soseşte fericirea! ”.



sâmbătă, 19 ianuarie 2019

Vești din China: Noutăți lunare


(Traducere din limba franceză, articole publicate de ziarişti francofoni acreditaţi în China. Articol apărut în 18 ianuarie 2019.)

     Un guițat ce se aude în depărtări ne amintește: vine Anul Nou lunar, sub semnul Porcului. Cu o astfel de ocazie, statul nu uită să presare știri insolite și voioase în presa sa, pentru a-și înveseli astfel poporul și a-l face să uite de necazuri.  
     Vorbind despre Lună, suntem informați despre ultimul succes al Chang’e-4, misiune ajunsă la începutul lui ianuarie la polul său sud, nelocuit, dar dotat totuși cu potențiale organisme. S-a instalat pe solul lunar o mini-seră, cu atmosferă controlată, conținând o serie de semințe și de ouă de musculițe. Iar 15 zile mai târziu, unul dintre responsabilii misiunii anunță germinarea semințelor de bumbac.
Reușita aceasta s-a dovedit însă a fi efemeră: tânărul vlăstar n-a rezistat decât 48 de ore, secerat fiind fără îndoială de frigul atroce al nopților lunare. Este totuși un prim pas spre cucerirea unui ecosistem autonom pe satelitul nostru, iar următoarele patru misiuni din serie, de anul acesta, vor continua aceste explorări, mai ales la polul sud lunar, ca preludiu la construirea unei baze permanente „ deschise și pentru alte națiuni” . Costul unei astfel de operațiuni e estimat la circa 100 de milioane de euro, „ un kilometru de metrou” . Printre tehnologiile ce se vor testa, va figura și printarea în 3D, posibil mijloc de construire a stației. În prezent, misiunea este într-un repaos de 15 zile de obscuritate completă. La trezire, Yutu-2 ( carul lunar) își va relua traseul exploratoriu, către nord-est ( lunar) !
     Un alt sit neobișnuit de cultură de legume este închisoarea din Qincheng, din nordul Pekinului, la poalele munților Yanshan. Grădinarul nu este altul decât Zhou Yongkang, care pe parcursul a 10 ani a făcut să tremure jumătate din țară, ca stăpân temut al tuturor polițiilor imperiului. Aflat în închisoare pe viață pentru „ corupție” , este unul dintre „ tigrii” cei mai notorii, de care președintele Xi Jinping jurase să debaraseze China. Zhou împarte locul ( nu și celula) cu alți condamnați celebri, precum Wang Lijun, fostul șef de poliție din Chongqing, și Bo Xilai, stăpânul absolut al aceleiași metropole. Gu Kailai, soția lui Bo, candamnată pe viață pentru asasinarea unui om de afaceri britanic cu complicitatea lui Wang, își ispășește pedeapsa ceva mai departe, la Yancheng.
Cu toții se află sub jugul mai degrabă blând ( conform presei chineze) al Ministerului Securității Publice. Constituie o excepție față de absolut toți deținuții chinezi, care aparțin de Ministerul Justiției. Pentru această mână de deținuți celebri, celulele sunt de 16m² , iar ei au dreptul la activități de recreere, precum grădinăritul și caligrafia, hobiurile lui Bo și Wang. Scutit de ținuta în dungi, Bo își poartă costumele de stofă englezească din vremea zilelor sale de glorie. Iar Wang, își șlefuiește engleza – i-ar putea fi de folos când iese, în 2027.
     Ultima veste e ceva mai puțin veselă. La Tallin ( Estonia, ex-republică sovietică) , firma HackenProof tocmai a descoperit o bază de date chinezească non-protejată, care adăpostea CV- urile complete și exacte a 202 milioane de solicitanți chinezi de locuri de muncă. Bob Diachenko, investigator șef, nu exclude ca îngrijorătoarea colecție să aiba drept autor un portal de căutare precum BJ.58.com.
Acesta din urmă neagă, propunând o altă explicație: CV-urile ar fi fost adunate de pe diverse site-uri de servicii, care solicită la intrare identitatea clienților, precum tel 12306.com, foarte popularul portal pentru rezervarea de bilete ale căii ferate chineze sau Huazhu, care administrează mii de hoteluri din toată țara. După dezvăluirea făcută de HackenProof, baza de date a dispărut de pe cloud-ul Amazon unde era găzduită -  după ce a fost copiată de cel puțin 12 ori. Mai bine decât orice discurs, acest incident dezvăluie lipsa de protecție a datelor private ale cetățenilor chinezi.   

Vești din China: China și alte griji de-ale sale

(Traducere din limba franceză, articole publicate de ziarişti francofoni acreditaţi în China. Articol apărut în 11 ianuarie 2019.)


     China nu are ca grijă numai skandenbergul cu Washingtonul.

     În Xinjiang, un milion de uiguri ( 10% din etnia musulmană) sunt consemnați în centre de formare profesională, pentru a fi purificați de tentațiile separatiste și extremiste. Dezaprobarea față de o atare practică începe să se facă simțită, mai ales în Occident, lumea arabă tăcând în numele bunelor sale relații cu China. Preocupat de propria imagine, Pekinul începe a face un păsuleț înapoi. La sfârșitul lui decembrie, diplomați din 12 țări ( printre care Rusia, India, Tailanda, Malaezia și unele țări cu nume terminat în -stan )  au fost invitați în Xinjiang. Ar urma să vină un grup de experți ai ONU. Într-un campus, aceștia au văzut deținuți bine, sănătoși, care le-au cântat în engleză și le-au  spus cât de ușurați se simt că au fost „ eliberați de gândirea extremistă” . Shohrat Zakir, guvernator al Xinjiangului, a promis că, în timp, cei înrolați în mecanismul de educație formatoare, vor fi mai puțin numeroși. Motor, deci!
     Pe cale de a pierde bătălia demografică fiind, China își face socotelile. Cu o rată de natalitate în scădere cu 3,5% în 2017, poate mai mică în 2018, va atinge apogeul de 1,442 miliarde de suflete în 2020, conform Cății verzi a populației și a muncii a Academiei de Științe Sociale ( CASS) . În 2050 va recădea la 1,36 miliarde, iar apoi în 2065 la 1,17 miliarde.
Numărul persoanelor vârstnice, mai ales, va zbura de la 240 de milioane în 2018 la 400 de milioane în 2035. Conform CASS, „ din punct de vedere teoretic, declinul demografic pe termen lung, precum și îmbătrânirea constantă, nu vor putea face altceva decât să antreneze grave complicații socio-economice.” Cu toate acestea, Pekinul nu a dereglementat 100% dreptul de a procrea ( chiar dacă e gata s-o facă) . Familiile sunt limitate la doi copii per cuplu. Cel mai adesea însă, ele preferă să rămână la un singur moștenitor, având în vedere costurile prohibitive de creștere a unui copil. Le-a trecut gustul familiilor numeroase, definitiv!   
     Altă problemă de fond: experții și membrii de partid urmăresc îndeaproape succesiunea lui Xi Jinping. Încă din 2017, nr 1 al partidului și-a făcut propria alegere omițând preselecția unuia sau mai multor candidați care să-l înlocuiască la ieșirea din al doilea său cincinal în 2022, iar mai apoi în 2018, a pus să fie ștearsă din constituție limita de două mandate la președinție. În prezent, cadrele din „ a șaptea generație” ( cei născuți în anii 70) apar, pentru investire în 2027. Acestea sunt în manevre în provincie. Cel mai tânăr, Yang Jingbo ( 45 de ani) , este vicepreședinte al guvernului local din Guangxi. Liu Jie și Shi Guanghui ( 48 de ani) sunt în Guizhou. Zhuge Yujie ( 47 de ani) se află la Shanghai, în fruntea Comitetului municipal de partid. Dacă scenariul ține, „ a 6-a generație” va fi privată de putere prin prelungirea puterii „ celei de-a 5-a generații”, cea a lui Xi Jinping.
     În încheiere, două fapte insolite:
- Înaintea Africii de Sud care a început în 2014 și a Ugandei care se pregătește, Kenya e pe cale să introducă în școlile primare limba chineză începând cu 2020 – cu un puternic sprijin pedagogic al Chinei. Atât pentru îndrumarea tineretului său către oportunitățile de viitor oferite de China, cât și pentru a se alia cu unul dintre principalii susținători ai dezvoltării continentului negru;
- La Wuhai ( Mongolia Interioară) , Chen Wenku, cadru de rang înalt, 58 de ani, a fost destituit. Într-o anexă a băii sale amenajate ultimul răcnet, au fost găsiți aproape 40 de milioane de yuani, în bancnote. Procesul a avut loc în 29 noiembrie -  încă se așteaptă verdictul. Dar faptul există pentru a ne sugera că după 6 ani de campanie împotriva corupției, China tot n-a găsit leacul pentru acest flagel și se pare că „ toleranța zero” nu este un panaceu universal.