marți, 9 martie 2010

" Avatar" - plagiat?

Faimosul Avatar a fost plagiat in proportie de 80 %
07 March, 2010 13:28 PM

Un scriitor chinez a înaintat o plângere împotriva rezigorului James Cameron şi îi cere acestuia daune de un miliard de yuani (147 milioane dolari) pentru că s-ar fi inspirat în scrierea scenariului "Avatar" dintr-un roman SF publicat în 1997, informează Ria Novosti.

Scriitorul SF Zhou Shaomou a înaintat plângerea la un tribunal din Beijing, susţinând că 80% din subiectul peliculei şi elemente cheie din "Avatar" sunt similare cu romanul său, "Tale of the Blue Crows", lansat în 1997.

În romanul chinezului este vorba despre o călătorie epică făcută de şase astronauţi pe o planetă îndepărtată, locuită de creaturi cu pielea albastră. Autorul susţine că atât locul unde au loc evenimentele, cât şi personajele din romanul său sunt similare cu cele din "Avatar", unul dintre marile favorite la Oscaruri.

În urmă cu câteva luni, o altă acuzaţie de plagiat i-a fost adusă lui James Cameron, fanii literaturii science-fiction din Rusia au găsit asemănări între "Avatar" şi "Noon Universe?" ("Universul Noon"), o serie de romane scrise de fraţii Arcadi şi Boris Strougatski. Seria de zece romane publicate în anii '60 povesteşte întâmplările unei rase umanoide numită Nave (nume asemănător cu Na'vi din "Avatar"). Acţiunea în romanele ruşilor se derulează, la fel ca în "Avatar", pe planeta Pandora, într-o junglă luxuriantă. (O.D.).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.