vineri, 22 mai 2020

Vești din China: Două sesiuni de excepție

(Traducere din limba franceză, articole publicate de ziarişti francofoni acreditaţi în China. Articol apărut în 16 mai 2020.)


Acum 17 ani, Pekinul își spitaliza pe ascuns primul pacient SARS ca să nu deranjeze sesiunea parlamentului. De data aceasta, asaltată din toate părțile de covid-19, China n-a avut de ales și a amânat cele două adunări ale sale (两会, liǎnghuì) , o premieră în această privință din 1999 încoace, de când data acestora e fixă.

Cu aproape trei luni întârziere, Conferința Consultativă Politică a Poporului Chinez ( CCPPC) și Marea Adunare Populară Națională (APN) vor începe în 21 și respectiv 22 mai, iar aceasta în ciuda a mai multor clustere amenințătoare în Dongbei și la Wuhan. Interdicția zborurilor de drone ori lansarea de baloane pe cerul capitalei între 20 și 28 mai ne permite să ghicim că marea-slujbă ar trebui să dureze șapte zile în loc de douăsprezece ca anul trecut.
Când spui „ circumstanțe de excepție” spui „ mijloace de excepție” . Încurajat de o videoconferință reușită a președintelui Xi Jinping cu 170.000 de cadre la sfârșit de februarie, regimul va trebui să recurgă la tehnologie pentru a limita riscul sanitar. Cei care fac deplasarea vor constitui subiectul unei carantine în orașul de plecare precum și al unui test de acid nucleic înainte de a călători spre Pekin, unde vor fi iarăși testați. Un tratament similar pare a fi rezervat și delegaților din Hubei, epicentrul epidemiei, care vor sta în izolare șapte zile.
Înainte de sosirea participanților, secretarul partidului, Cai Qi, și primarul Pekinului, Chen Jining, s-au asigurat că la miticul Hotel Beijing au fost instalate cum trebuie camerele termice, punctele de control și zonele pentru efectuarea testelor de acid nucleic, ale căror rezultate vor fi cunoscute în mai puțin de 24 de ore. În timpul ultimelor adunări provinciale, toți delegații purtau mască, exceptați fiind cei de la tribună. Foarte probabil că și la Pekin va fi la fel. În același spirit, obișnuitele discursuri- fluviu vor fi probabil scurtate, concentrându-se pe esențial.
Cu toate acestea, pe toată durata „ lianghui” , delegații vor avea interdicție de a intra în contact cu terțe persoane, precum jurnaliștii, al căror număr a fost redus de la 3.000 anul trecut la câteva sute în acest an. Presa oficială nici ea n-a fost cruțată: Global Times nu va trimite pe nimeni. Numai jurnaliștii ( depistați) ai Agenției Xinhua, ai Cotidianului Poporului și ai CCTV vor fi autorizați pentru Marele Palat al Poporului. Restul vor trebui să se mulțumească să urmărească sesiunile live. Conferințele de presă vor fi transmise ca videoconferințe, în timp ce interviurile se vor desfășura prin apel video sau telefonic.
Guvernul ar fi putut, bineînțeles, să aleagă să organizeze în întregime această întâlnire în virtual, dar a o ține efectiv fizic trimite un semnal puternic de încredere populației din țară, dar și restului omenirii: situația epidemică este sub control în China.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.