joi, 26 aprilie 2012

Veşti din China: Polul Nord atrage atenţia ca un magnet

din presa de limbă franceză ( jurnalişti francezi aflaţi la Pekin)

Arctica, pe măsură ce se dezgheaţă, stârneşte în întreaga lume, inclusiv China, dorinţe de posesiune. Ceea ce suscită şi călătoria tematică ( 20- 27/04) a lui Wen Jiabao pentru a obţine un loc de observator în Consiliul Arcticii. Va vizita două ţări membre ( Islanda şi Suedia) şi două alte ţări influente în Europa ( Polonia şi Germania) .

Pekin- ul îşi doreşte acest statut, pentru a- şi face respectate interesele în această incintă. Se avansează o cauză ştiinţifică, însă există mai multe cauze, printre care, de pildă, permisiunea pe care Canada contează că o va solicita navelor sub pavilion ce vor dori să meargă pe şoseaua maritimă de nord, deîndată ce aceasta se va deschide peste vreo 35 de ani. Aceasta va scurta cu 6400 km traseul Hamburg- Şanghai.

Ar mai fi şi gazele naturale ( 30% din stocul mondial de gaze estimat se află se pare sub Polul Nord) , petrolul ( 13% ) , nodulii polimetalici ... Pekin- ul înaintează cu paşi mici - Arctica nu este o prioritate strategică pentru el. Începând din 2004, China are propria bază la Svalbard. Spărgătorul său de gheţuri, " Xuelong" , îşi pregăteşte cea de- a 5- a expediţie, iar China tocmai îşi construieşte un al doilea spărgător de gheţuri mai puternic ( 8000 tone, capacitate spargere 1,5 m) .

Pentru acest lobbying, ar fi fost necesară o altă etapă: Norvegia, ostilă candidaturii sale, începând din 2010, când Pekin- ul a întrerupt dialogul după acordarea permiului Nobel pentru pace lui Liu Xiaobo...
La cererea sa, Consiliul Arctic va lua o hotărâre în acest sens în 2013. Acesta a respins în 2009 China. Aprobarea este ineluctabilă, având în vedere bunele sale relaţii cu celelalte 7 state membre ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.