miercuri, 24 aprilie 2013

Veşti din Europa: China investeşte încet dar sigur în Europa

Am găsit azi această ştire. Nu e nouă, e de la sfârşitul lui septembrie anul trecut, 2012. Pe mine însă m- a interesat şi poate că şi pe alţii îi interesează. 

Începând cu 2010, investiţiile chineze s- au accelerat. Deşi China nu este încă principalul investitor pe bătrânul continent, totuşi ea avansează an de an în această direcţie


Mică revoluţie în zona Bourgogne: un miliardar chinez, proprietar de cazinou în Macao a cumparat domeniul Gevrey-Chambertin pentru suma de 8 milarde de euro. Domeniul produce 12.000 de sticle de vin pe an, dintre acestea unele fiind clasate  grand cru. Este pentru prima dată că un chinez achiziţionează o vie în această zonă. Fiindcă Bordeaux- ul este zona preferată a chinezilor: China este într- adevăr cel mai mare importator de vin bordelez din lume. Dacă pentru moment investitorii se concentrează pe domenii de mărime medie, între 2 şi 7 milioane de euro, în anii care urmează este posibil că se vor cumpăra cele mai mari dintre viile din domeniul funciar bordelez, explică un specialist.

Lux, eleganţă, calitate. China vrea să se distanţeze de imaginea sa ce asociază produsele " made in China" cu o calitate mai redusă. Şi speră aşadar să achiziţioneze tehnologii şi know- how implantându- se în Europa prin participaţii la capital sau achiziţii. Societatea Li & Fung, cu sediul principal în Hong Kong, şi- a oferit marochinerul Delvaux şi fabricantul de încălţăminte Clergerie şi Cerruti Holding SpA. Constructorul de yaht- uri italian Ferretti a fost cumpărat de grupul Shandong Heavy pentru circa 400 milioane de euro. 
Mai jos este o hartă interactivă a investiţiilor chineze în Europa. Clicaţi pe hartă şi veţi vedea situaţia investiţiilor chineze în fiecare dintre ţările UE în cifre în 2012 sau intraţi în textul original ( aici este o traducere) . Vezi link la încheierea acestui text.


CLIQUEZ SUR L'IMAGE POUR OUVRIR LA CARTE INTERACTIVE


o picătură de apă în plină expansiune



În 2001, investiţiile chineze în Europa reprezentau 10 miliarde de euro. O picătură de apă ce se măreşte de la an la an. Pentru prima dată în acest an, Europa reprezintă 34% din fuziunile- achiziţiile străine chinezeşti, faţă de 10% în 2010, şi se plasează înaintea Asiei, 27%, şi a Americii de Nord, 21%. Iar China investeşte în toate sectoarele. 

Dacă Imperiul de Mijloc a fost mai întâi interesat de materii prime şi pământuri agricole din Africa, acum vizează şi alte sectoare strategice în Europa: energie, industria constructoare de vehicule, industria chimică, electronică şi infrastructuri. Obiectiv: apropierea de piaţa europeană. Începând cu 2010, gigantul public chinez Cosco deţine două terminale în portul Pireu din Grecia. Întreprinderea chineză a cumpărat o concesiune de 35 de ani pentru 3,3 miliarde de euro. Cosco s- a angajat ca în schimb să investească 564 milioane euro în modernizarea echipamentelor portuare. China contează pe utilizarea portului Pireu ca port de intrare către piaţa europeană, pentru ca apoi să construiască o reţea de porturi, centre logistice şi căi ferate prin care să pătrundă produsele sale pe continent. 

Cine profită de criză?


Criza din zona euro a făcut atractive investiţiile pentru Imperiul de Mijloc, ale cărui rezerve de schimb se ridică la 3200 miliarde de dolari. China caută să- şi diversifice activele, ceea ce pică tocmai bine, fiindcă se pot încheia afaceri bune într- o Europă cu întreprinderi împovărate de datorii. În decembrie 2011, compania China Three Gorges a achiziţionat 21% din compania Energias de Portugal pentru 2,7 miliarde de euro. La începutul lui 2012, gigantul chinez de maşini pentru şantiere Sany a cumpărat Putzmeister, liderul german în domeniu. Fondul suveran al statului chinez, China Investment Corporation (CIC) , a cumpărat şi el 30% din părţile ramurii exploatare- producţie a GDF Suez pentru 3,2 miliarde dolari. Aceste achiziţii fac de asemenea parte dintr- o strategie de internaţionalizare a întreprinderilor chineze, lansată de Pekin la începutul anilor 2000: după ce a beneficiat de investiţii străine, China consideră că este rândul său să se extindă în afara frontierelor sale pentru a continua dezvoltarea ţării. 

Conducătorii chinezi au arătat că sunt gata să participe la Fondul european de stabilitate financiară, ce vizează prezervarea stabilităţii financiare în Europa, însă pentru moment nu au indicat cifre exacte. Conform unor estimări, China deţine 10% din datoria zonei euro, respectiv 700 de miliarde de euro, după cum ne explică Françoise Lemoine în raportul său intitulat " Investiţii chineze în Europa: o provocare politică" , publicat de revista " Viaţa ideilor" .
China tocmai a început, aşadar, să investească în Europa. Investiţiile sale pe continent s- au dublat în 2010- 2011: astfel, în trei ani, o parte a Europei a trecut de la 2 la 10% din totalul investiţiilor directe străine ( IDS) chineze. Însă Pekin- ul nu este cel mai mare investitor în Europa: din 2004 în 2010, Brazilia a investit 47 de miliarde de euro, Rusia 18 miliarde, iar India 7 miliarde. China nu este decât pe al cincilea loc printre investitorii mondiali, cu 5,2 % din fluxurile globale. Acest flux va continua totuşi să crească, estimează biroul de consiliere al Rodhium Group într- un studiu realizat în parteneriat cu banca de investiţii China International Capital Corporation : raportul precizează că până în 2020, investiţiile directe străine ( IDS) chineze ar trebui să fie de 250 până la 500 de miliarde de dolari. 
Margaux Bergey 
http://www.arte.tv/fr/la-chine-investit-doucement-mais-surement-en-europe/6921840.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.