luni, 9 iunie 2014

Veşti din China: Seceriş cu paie în şomaj!

( din presa francofonă, ziarişti străini acreditaţi la Pekin.)

Ştirea aceasta insolită ne parvine de la vest de Şanghai: în cantonul Taihe ( Anhui) , secretarul de partid a decretat că în recolta grâului de primăvară, care începe imediat, paiul ( partea ne- recoltată a  tulpinei, de sub spic) ar măsura 10 cm de la sol, în loc de 20- 30 cm în mod normal. Privind problema din unghiul purităţii aerului, măsura are sens: acest pai rezidual va fi în cele ce urmează eliminat prin incendiere şi ardere, practică foarte poluantă pentru atmosferă. Emis simultan pe mii de kilometri, fumul invadează oraşele, constituindu- se în bază a unui smog pernicios, căruia vin să i se adauge gazele de eşapament ale maşinilor, motoarelor diesel şi uzinelor.
Anunţul i- a consternat şi pe ţărani: pentru a tăia la fix, ar fi nevoie de cel puţin două treceri ale combinei, de unde rezultă un supracost de carburant de 160¥/ha, din care cantonul nu acceptă în sarcina sa decât o treime- şi chiar şi asta plătită integral satului, nu fermierului. În plus, cei mai lezaţi ar fi proprietarii de combine. Reglarea tăierii atât de aproape de sol, pe terenul stâncos din Anhui, înseamnă din start catastrofă, riscul constând în tocirea rapidă a vindroverelor combinei, respectiv ruperea acestora.
De aceea, din cele 14 maşini comandate pentru seceriş, imediat în noaptea de după publicarea noii reguli, 11 maşini au plecat înapoi în Şantung ( provincie în care nu s- a reglementat încă secerişul) . Fermierii din Taihe au fost lăsaţi aşadar să se descurce singuri, cu perspectiva de a secera cu secera, prin forţa bicepşilor …

În mod clar, incidentul nu este un caz izolat. Cel puţin un alt canton, Handan ( Hebei) a fixat şi el recent la 15 cm înălţimea licită a paiului. Privite în fond, aceste decizii şi reacţiile ce au urmat, ar putea fi semnul premergător al unei conştientizări a liderilor locali a imperativului de a fi preocupaţi de mediul înconjurător. În plan tehnic, se vor ivi neapărat şi rapid soluţii ( maşini mai uşor reglabile, vindrovere mai rezistente) .Totodată, ţăranii ar trebui să recunoască repede plus- valoarea unui plus  net al paiului, utilizabil în alimentaţia vitelor.  În fine, cu această ocazie, cadrele realizează poate o cauză structurală a necazurilor lor: absenţa unei structuri de dialog cu fermierii şi firmele implicate în recoltare, pentru a putea lua decizii mature şi fără riscuri asociate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.