luni, 8 decembrie 2014

Veşti din China: SIDA, o luptă în curând câştigată?

 ( traducere din limba franceză, articole scrise de ziarişti francofoni acreditaţi în China)

În anul 2000 China descoperea cu groază ce înseamnă SIDA şi vulnerabilitatea sa faţă de aceasta. În Henan, mii de ţărani au murit, contaminaţi după ce îşi vânduseră sângele. În Xinjiang, drogaţii se injectau cu seringi folosite. Iar statul reprima metadona, condamnând la închisoare pe viaţă un profesor ce produsese 2000 de astfel de pilule care totuşi sevrau dependentul, eliminând seringa. Pe atunci sero- pozitivii erau evaluaţi la 650.000, însă UNaids, agenţia anti SIDA a ONU pronostica numărul acestora la 10 milioane până în 2010 dacă nu se face nimic între timp …
Azi, situaţia este din fericire mai mult decât liniştitoare. Purtătorii de HIV ar fi în număr de 497.000, cu mult mai puţini decât cei 2 milioane estimaţi în India. Metadona este de acum distribuită în 763 de clinici din toată ţara, devenită prima ţară din lume la această terapie. Cocktailul de retrovirus ( ART) este accesibil în 15 zile după depistarea sero- pozitivă. În Henan, mortalitatea a ajuns de la 17,9% în 2005 la 6,6% în 2013- speranţa de viaţă fiind quasi- identică pentru sero- pozitivi cu sero- negativii.
Şi totuşi, rămân destule probleme. Azi sexul a înlocuit drogul ca vector nr 1 : la Pekin acesta este la originea a 74% din cele 3.200 de cazuri în 2014. 30% dintre contaminările pe plan naţional ( şi 90% la Pekin, Changchun şi Harbin) apar ca urmare a unor raporturi homosexuale şi se datorează lipsei de prevenţie. Purtătorii sunt de asemenea din ce în ce mai tineri : anul acesta 13 provincii au recenzat mai mult de 100 de adolescenţi contaminaţi, faţă de 5 în 2013. Provocarea nr 1 constă în a convinge pe bolnavii care se ascund să se lase testaţi fără a fi condamnaţi la excluziune socială. În acest sens, vestea proastă e că în Henan ( tot el! ) SIDA a luat proporţii în ultimii 4 ani ( peste 4.600 în acest an şi +17%) , iar activiştii continuă să fie persecutaţi sub false pretexte. Vestea bună este însă apariţia masivă de ONG- uri pe câmpul de luptă, precum Blued, fondată de un fost poliţist, care oferă în cele 4 centre ale sale depistarea în 20 de minute pentru voluntarii incitaţi printr- o aplicaţie smartphone.
Aşadar, pe terenul SIDA se vede vechea competiţie între conservatori, temători la gândul „ ce se va spune oare? ” şi tinerii hotărâţi să combată virusul, cu toată teama şi excluderea socială pe care le generează acesta. Ori, având în vedere progresul realizat în 15 ani, această nouă China pare a câştiga în curând lupta.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.