luni, 24 iulie 2017

Vești din China: pentru sinologi

O veste pentru specialiștii noștri în chineza veche: China oferă recompmensă pentru descifrarea inscripțiilor oraculare pe oase.

     Muzeul național pentru caracterele chinezești încurajează oameni din întreaga lume să descifreze inscripțiile oraculare pe oase datând din timpul dinastiei Shang ( 1600- 1046 î.Ch. ) .
     Muzeul, situat în provincia Henan ( centru) , a anunțat că oferă 100.000 yuani ( circa 15.000 dolari) pentru descifrarea fiecăruia dintre caractere. Propune de asemenea 50.000 de yuani oricărei persoane capabile să dea o explicație definitvă caracterelor controversate, s- a anunțat luna aceasta pe site- ul muzeului.
     Inscripțiile gravate pe carapace de broască țestoasă și pe oase de animale reprezintă caracterele originale ale limbii chineze.
În 1899 au fost descoperite caractere gravate și pe „ oase de dragon” , un ingredient utilizat în medicina tradițională chineză, după cât se pare oase de mamut.  
     În acest moment, au fost descifrate circa 2000 de caractere descoperite pe oase oraculare, însă alte circa 3.000 rămân deocamdată un mister.
     Muzeul încurajează de asemenea pasionații de oase oraculare ca alături de metodele tradiționale să utilizeze, în interpretarea acestor caractere, și tehnicile de informatică actuale și enorma bază de date existentă actualmente pe internet.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.