vineri, 29 ianuarie 2010

Premiul Simone de Beauvoir

http://www.cotidianul.ro/doua_militante_pentru_drepturile_femeii_din_china_laureate_ale_premiului_simone_de_beauvoir-106709.html
Premiul Simone de Beauvoir

Două militante pentru drepturile femeii din China, laureate ale Premiului Simone de Beauvoir
Două militante pentru drepturile femeii din China, laureate ale Premiului Simone de Beauvoir
14 Ian 2010 | 0 comentarii | 454 vizualizari
Rating:
3 voturi

Avocata Guo Jianmei şi profesoara de literatură chineză Ai Xiaoming, militante ale drepturilor femeii, au fost recompensate cu premiul Simone-de-Beauvoir 2010 , în valoare de 30.000 de euro, de către un juriu prezidat de Julia Kristeva şi Sylvie Le Bon.

Avocata Guo Jianmai este responsabila unui ONG, "Women's law studies and legal aid center", care militează pentru ameliorarea condiţiei femeii în China, promovând modificări ale cadrului legislativ, mai ales în ceea ce priveşte violenţa contra femeilor ori discriminarea prin muncă.

Ai Xiaoming, profesoară la universitatea Sun Yat-Sen din Canton, este autoarea unor cercetări asupra drepturilor femeii şi a unor documentare care tratează victimele SIDA din comunităţile rurale (The Epic of Central Plains, 2007).

"Astăzi, China este o ţară care fascinează în aceeaşi măsură în care stârneşte frica, în care femeile nu se tem să îşi ia destinul în propriile mâini", a declarat pentru Le Monde Julia Kristeva.
Publicitate


În opinia acesteia, cele două laureate "încarnează un discurs modern şi nou, un spirit umanist pe care îl propagă într-un mod concret. Asta am vrut să salutăm şi să susţinem. Pentru că drepturile omului nu se exportă din afară (...)".

Creat pe 9 ianuarie 2008 în cadrul unui colocviu care celebra naşterea lui Simone de Beauvoir, premiul are ambiţia de a recompensa personalităţi care, prin opere artistice sau prin acţiuni concrete, au promovat libertatea femeii în lume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.